Kedvezményes hitelt is kérhetnek az energiaköltség támogatás mellé a feldolgozóipari vállalkozások

Kedvezményes hitelt is kérhetnek az energiaköltség támogatás mellé a feldolgozóipari vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-14
 

Az esztendő végéig pályázhatnak az energiaintenzív feldolgozóipar kis- és középvállalkozások költségtámogatásra. A nyertes cégeknek energiahatékonyság-javító beruházást is végre kell hajtaniuk – a Kavosz ma arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez rendkívül kedvező 0,5 százalékos kamatozású hitelt is igényelhetnek a Széchenyi Kártya Program keretében.

Október közepétől lehet regisztrálni az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására kiírt pályázatra a lebonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs ügynökség honlapján. A pályázaton – ahogy arról már korábban beszámoltunk – a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek, 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek, illetve energiaköltségük a 2021-es adatok alapján eléri az éves nettó árbevétel 3 százalékát.

Hirdetés

Hirdetés

Költség és önerőtámogatás

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatást kérhetnek a cégek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások felét (50 százalékát) vállalja át.

A sikerrel pályázóknak vállalniuk kell, hogy az idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően energiaköltség-csökkentő beruházást kell végrehajtaniuk 2024 végéig, amelyhez 15 százalék önerő támogatás is kérhető.

Kedvezményes hitel 0,5 százalékos kamattal

A pályázathoz kapcsolódóan ma a Széchenyi Kártya Programot irányító Kavosz Zrt. arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy Széchenyi Beruházási Hitel MAX hitelt vesznek fel.

Az önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatással érintett Széchenyi Beruházási Hitelre vonatkozó kérelem ugyanakkor csak a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 elnevezésű Felhívás szerinti sikeres regisztrációt követően, a támogatásra való jogosultság megállapítását követően  nyújtható be – jelezték a közleményben. A beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás csak azon vállalkozások számára nyújtható, amelyek a felhívásban szereplő „energiaköltség növekmény támogatásra” vonatkozóan támogatói okirattal rendelkeznek.

Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő alkonstrukció (a Kavosz közleményében „GEKKO” rövidítéssel szereplő módozat) kamata a magasabb támogatási mértéknek köszönhetően fix évi nettó 0,5 százalék. Legfeljebb 10 évre igényelhető, maximum 400 millió forint összegben. Azok a cégek kérhetik, amelyeknek nincs lejárt köz-, illetve hiteltartozása, rendelkeznek legalább 1 lezárt üzleti évvel, megfelelnek továbbá a Széchenyi Kártya Program üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek.

A GEKKO konstrukció jelenleg a Kavosz honlapja szerint igényelhető a CIB Bank Zrt., a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe, az Erste Bank Hungary Zrt., a Gránit Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt., a Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe, az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Takarékbank Zrt. és az Unicredit Bank Zrt. fiókjaiban.

Jó tudni
A bankok a hitelbírálati szempontrendszere és számlavezetési kondíciói eltérőek lehetnek, előfordulhat, hogy az egyik pénzintézet elutasít egy olyan igényt, amely célt egy másik hitelez, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ha elakadnál, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

Közel a határidő

A Kavosz egy korábbi közleményében a Széchenyi Beruházási Hitel MAX esetében a befogadási határidőt 2022. november 30-áig hosszabbította meg. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az irodákban előzetes regisztráció szükséges. Emellett jó tudni, hogy a kérelmek befogadása nem automatikus, előfordulhat, hogy elutasításra kerül az.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés