Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás

Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-27 Frissítve: 2023-10-31
 

Azzal, hogy a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukció a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, elképesztő erős támogatás jöhet létre, különösen akkor, ha valaki ezeket még a Babaváró hitellel is kombinálja.

Bár az elmúlt napokban az vitte el a show-t, hogy végre bejelentették az ötezer lakosúnál nagyobb településeken 2024-től elérhető otthonteremtési támogatás, vagyis a CSOK Plusz részleteit, ezzel együtt a kistelepüléseken élők is jó hírt kaptak. Nem elég ugyanis, hogy 2024-től a jelenleginél lényegesen több vissza nem térítendő támogatást kaphatnak majd a preferált településeken ingatlant vásárlók, illetve a meglévő ingatlanjukat felújítók és korszerűsítők, de emellé még a CSOK Plusz szuperolcsó hitelét is megigényelhetik a gyerekek után járó hitelelengedéssel együtt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Babaváró hitellel együtt összességében akár 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 61 millió forint nagyon kedvező kamatozású hitelt is kaphatnak. Ezen kívül az utólagos áfa-visszatérítés lehetősége is megmarad számukra!

Hirdetés

Hirdetés

A Falusi CSOK-kal elérhető vissza nem térítendő támogatások

A Falusi CSOK támogatás összege kistelepülésen történő újépítésű lakóház, vagy használt lakás vásárlása esetén, amennyiben ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik:

  • 1 gyermek esetén 1 millió forint
  • 2 gyermek esetén 4 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint

A kapott támogatásnak legfeljebb a fele fordítható a használt lakás megvásárlására! Fontos, hogy a támogatás kizárólag az önálló újépítésű lakóházakra igényelhető, vagyis újépítésű lakás nem vásárolható belőle.

Egy már meglévő, akár korábban CSOK támogatással vásárolt lakóingatlan korszerűsítésére: 

  • 1 gyermek esetén 500 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint

A támogatás összege egy meglévő ingatlan bővítése, vagy a bővítéssel egyidejűleg megvalósuló korszerűsítése esetén:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint

Bővítésnek az minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, illetve megfelelő lehet a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiség lakószobává átalakítása ugyanakkor nem megfelelő.

A Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz a maximum 3%-os fix kamatú CSOK Plusz hitel

Tudható, hogy a Falusi CSOK támogatás mellé is igényelhető lesz a CSOK Plusz hitel. Fontos kérdés ugyanakkor, hogy ennek maximális összege a jelenlegi CSOK hitelhez hasonlóan megfeleződik-e abban az esetben, amennyiben kizárólag egy már meglévő ingatlan korszerűsítésére, felújítására igénylik a Falusi CSOK-ot. A Bankmonitor szakértői mindenesetre így számolnak, mert ez illeszkedne a jogalkotók eredeti szándékaihoz.

A CSOK Plusz hitel maximális összege kistelepülésen történő újépítésű lakóház, vagy használt lakás vásárlása esetén, amennyiben ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik:

  • 1 vállalt gyermekre 15 millió forint
  • 2 gyermekre 30 millió forint
  • 3 gyermekre 50 millió forint

A CSOK Plusz hitel maximális összege egy meglévő ingatlan bővítése, vagy a bővítéssel egyidejűleg megvalósuló korszerűsítése esetén:

  • 1 vállalt gyermekre 7,5 millió forint
  • 2 gyermekre 15 millió forint
  • 3 gyermekre 25 millió forint

Első évben a hitelnek csak a kamatát kell fizetni, ami alacsonyabb havi törlesztőt tesz lehetővé. A CSOK Plusz hitel fennálló tőketartozásából a második és a harmadik gyerek megszületésekor elengednek 10-10 millió forintot, emiatt változatlan futamidő mellett érdemben csökken a havi törlesztő összege. Ezen kívül az első baba érkezésekor egy éves hitelmoratórium kérhető, ezen idő alatt nem kell fizetni a törlesztőket, ám ebben az esetben a futamidő is meghosszabbodik egy évvel. Ha ezt választja a család, akkor arra számítaniuk kell, hogy a felvett hitelre visszafizetendő teljes összeg némileg nőhet, mert tovább használják a bank pénzét, így tovább kell rá kamatot is fizetni.

A Falusi CSOK mellé járó adóvisszatérítési lehetőségek

– A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27%-os áfáját visszakaphatják a családok továbbra is. Az adóvisszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint ebben az esetben.

– A lakás, ház építésének 27%-os áfáját is visszakaphatják a családok. A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió forint lehet.

– Illetve a preferált kistelepüléseken CSOK támogatásból új lakást vásárlók visszakaphatják a vételár 5%-os áfatartalmát. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak.

Akár a Babaváró hitel is felvehető a Falusi CSOK mellé

A Babaváró egy támogatott, kedvező kamatozású kölcsön (2024-től 11 millió forint maximális hitelösszeggel), ami az első évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt születik gyereke a párnak, akkor egyrészt 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, valamint a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad. Ráadásul a második gyereknél újraindul a 3 éves fizetési moratórium, illetve elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadiknál az adósság lenullázódik.

Éppen ezért a Babaváró és a CSOK Plusz hitel kombinálása még jelentősebb pénzügyi előnyt jelenthet 2024-től:

  • a második gyerek érkezésekor elengedik a Babaváró fennálló tőketartozásának 30%-át, valamint a CSOK Plusz hitelből 10 millió forintot;
  • a harmadik gyereknél elengedik a Babaváró fennálló tartozását, valamint a CSOK Plusz hitelből további 10 millió forintot.

Ezek együttesen tehát akár 30 millió forint tartozáscsökkentést is jelenthetnek akkor, ha a Babavárót már várandósan igényli a pár, és a gyerekek viszonylag gyorsan érkeznek, mert ebben az esetben akár egyetlen forintot sem kell a Babaváró hitelre törleszteni.

Kalkulálj
Kalkulálj, és derítsd ki, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban az új CSOK Plusszal!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Ha még 2023-as feltételekkel igényelnétek Babaváró hitelt, akkor a Bankmonitor kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e rá.

Hirdetés
Hirdetés