Búcsút inthetünk a készpénznek – Itt az új fizetési megoldás

Búcsút inthetünk a készpénznek – Itt az új fizetési megoldás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-27 Frissítve: 2021-08-06
 

Szinte minden héten hallani lehet valami újdonságot a digitalizáció témakörében, ezen belül pedig arról a rohamos fejlődésről a pénzügyi világban tapasztalható. Tiszta sor, hogy a jövő egyre inkább a digitális készpénznek kedvez, amivel egyszerre lehet olcsó és biztonságos fizetési rendszert kialakítani. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témakörrel foglalkozik, amiből egyszerűen ismerkedhetünk meg a technológiai újdonsággal, ami mindannyiunk életét megváltoztathatja.

Bár nem gondolnánk, de a virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin 2008-as megjelentse mérföldkőnek bizonyul, mert egy olyan innovációt indított el, ami a sokkal fejlettebb adatnyilvántartásnak, és például a digitális készpénz kialakulásának ágyazott meg. Az új rendszer az ún. blokklánc technológián alapul, ami teljesen átformálja többek között a fizetési rendszerről alkotott mostani képünket.

Eddig azt, hogy mennyi pénzünk van, kinek milyen ingatlan van a tulajdonában, milyen eszközökkel rendelkezünk, így a fizetési adatokat is egy adott központi helyen tartották nyilván, azt onnan irányították (Bankok, Földhivatal). Az új technológia lényege viszont abban áll, hogy az adatok a nyilvántartása nem egy helyen van, hanem a világ számos helyén, hatalmas teljesítményű, egymással kommunikáló számítógépeken folyik. Az adatokat ezek egyszerre tartják nyilván, és csak úgy lehet változtatni valamit a rendszeren bleül, ha abban a résztvevők között egyetértés van.

Ez biztonságot hoz a rendszerbe, mert kizárja azt, hogy visszaélések menjenek végbe, mert nem egy szereplő kezében összpontosul a hatalom.

A rendszer nagyon sok érdekességet hordoz magában, bár még szinte gyerekcipőben jár, így nem tudni, hogy mikor találkozhatunk vele a mindennapokban is. Az Alapblog „Bitcoin mánia” című írásából minden fontos részletet megtudhatunk erről az újszerű fizetési technológiáról.

Hirdetés
Hirdetés