Bukhatod a CSOK-ot és a CSOK hitelt is, ha a vételár túl nagy részét fizeted készpénzben!

Bukhatod a CSOK-ot és a CSOK hitelt is, ha a vételár túl nagy részét fizeted készpénzben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-31 Frissítve: 2020-06-22
 

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a CSOK hitel egyre fontosabb szerepet játszik amikor lakást vásárlunk. Van azonban egy rejtett buktató, ami nagyon sok kellemetlenséget okozhat nekünk.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) egy vissza nem térítendő támogatás, melynek összege 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén, ha újépítésű lakás vásárlása vagy építése a cél, elérheti a 10 millió Ft-ot. Ehhez kapcsolódhat a CSOK hitel, melyre fixen a futamidő végéig 3%-os kamatot kell fizetnünk. Önerőnket pedig akár kiegészíthetjük a maximum 10 millió Ft-os Babaváró hitellel, amelyre a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatást és gyermekvállalási támogatást kaphatunk.

Fontos is kihasználnunk az elérhető kedvezményeket maximálisan, ugyanis a lakásárak – különösen Budapesten és a megyei jogú városokban – jelentősen megemelkedtek. Meglévő önerőnket mind nagyobb összegű hitellel, támogatásokkal szükséges kiegészítenünk ahhoz, hogy megálmodott otthonunk meg tudjuk venni.

Hirdetés

Hirdetés

Készpénzzel vagy utalással fizessük ki az önerőt?

Örök dilemma ez lakásvásárlás során, hogy készpénzben vagy átutalással fizessük ki a foglalót, illetve a teljes önerőnket. A bankszámlaköltségek megemelkedése miatt sokan hajlanak a készpénzes fizetésre. Azonban a CSOK-nak és ezáltal a CSOK hitelnek van egy olyan feltétele, ami számos problémát okozhat nekünk, a kormányrendelet alapján ugyanis a vételárnak maximum 10%-át lehet készpénzben átadni az eladónak. Például egy 30 millió Ft-os ingatlan esetében maximum 3 millió forintot lehet készpénzben kifizetni. Önmagában ez nem tűnik teljesíthetetlennek, azonban sokan csak az adásvételi megkötése és a foglaló megfizetése után szembesülnek ezzel a szabállyal, ez pedig megnehezítheti a CSOK igénylésüket.

Mivel jár, ha túl nagy összeget fizettünk ki készpénzben?

Természetesen van megoldás a problémára, és nem utasítják el automatikusan támogatási kérelmünket. Először is módosítani szükséges az adásvételi szerződést: az egyes részletek nagyságát és azok megfizetési módját úgy kell átalakítani, hogy a készpénzben átadott összeg ne haladja meg a vételár 10%-át. Amennyiben már ki lett fizetve ennél nagyobb összeg, akkor azt vissza kell kapnunk, és az adásvételiben rögzített más formában átadnunk a ház jelenlegi tulajdonosainak. Ez a másik forma pedig lehet átutalás vagy bankszámlára történő befizetés.

Sajnos az adásvételi módosításáért fizetnünk kell az ügyvédnek, emellett előfordulhat az is, hogy az eladó a nem tervezett extra költségeit is megfizetteti velünk. (Például a számlájáról a készpénzfelvétel díját átterhelheti ránk.) Ráadásul egy ilyen „apró” hiba miatt elhúzódhat az ügyintézési idő, és később költözhetünk be új otthonunkba.

Bankmonitor tipp:

  • Amikor kiválasztod a lakásod, tervezd meg előre, hogy miből szeretnéd megfinanszírozni a vásárlást.
  • Amennyiben CSOK-ra, CSOK hitelre is szükséged lenne, akkor előzetesen nézd meg a Bankmonitor Otthonteremtési Kedvezmény Kalkulátorával, hogy jogosult vagy-e az összegre. Kalkulátorunk már most a július 1-től bevezetése kerülő változásoknak megfelelően számol!
  • Az adásvételi szerződés készítésekor a kiválasztott támogatásokhoz kapcsolódó valamennyi jogszabályi elvárást nézd át. Így nem fordulhat elő, hogy túl nagy összeg kerül készpénzben kifizetésre az eladónak.
  • Ha nincs az eladónak folyószámlája, akkor érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával megkeresni a legkedvezőbb bankszámlát, ezzel tudsz spórolni az eladónak és közvetve saját magadnak is.

Ha a saját megtakarításod (önerő) és a támogatások összege nem elég a kiszemelt lakás megvásárlásához, akkor javasoljuk, versenyeztesd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a bankok lakáshitel ajánlatait. Több tízezer forintot spórolhatsz havonta azzal, hogy kiválasztod a számodra legkedvezőbb lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés