Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai. Az aduász most is a prémium állampapír, be is mutatunk két okot, miért.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Sokat hallhattatok már az utóbbi hetekben lezajló forintgyengülésről és hozamemelkedésről, valamint arról, hogy a befektetők szempontjából ez mennyire jelent rossz hírt. Van azonban egy népes tábor, akinek a szeme sem rebben ilyen időszakban, sőt, akik számára akár jól is jöhetnek a most látott folyamatok.

Meglepőnek tűnhet, de a lakossági állampapírokat vásásrolókról beszélünk. Két dolog miatt is nagyon szerencsések lehetünk, ha van állampapírunk. Az egyik az, hogy a lakossági állampapírok árfolyama nem tud beesni amiatt mert éppen a piaci hozamok emelkednek. A másik pedig az, hogy ha változó kamatozású állampapírunk van, és az az inflációt követi le, akkor a magasabb infláció idővel magasabb kamatot is jelent. De nézzük mindkét indokot részletesebben kifejtve.

A lakossági állampapírok legnagyobb előnye, hogy azokat nem éppen a piaci hozamok alapján értékelik be, hanem mindig fix árfolyama van a kötvénynek (leszámítva az éppen időarányosan felhalmozott kamatot). A mindenki által megvásárolható kötvényeknél a piaci hozamok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár együtt.

Az óriási különbséget most tapasztalhattuk meg igazán. Vegyünk egy hagyományos magyar kötvényt, ami 5 éves lejáratú és 1%-kal nőtt a piaci hozam időközben. Ekkor viszonylag egyszerűen akár 5% körüli értékkel is visszaeshetett az árfolyama. Összehasonlítva egy 5 év körüli lejáratú lakossági állampapírral, azt látjuk, hogy ez utóbbinál semmi sem történt. Az árfolyam nem esik vissza, marad 100%-on.

Egyelőre azt sem tudjuk megállapítani, hogy a piaci hozamok meddig emelkednek, az biztos, hogy elég zűrös időszakon vagyunk túl 2018 első felében. Vélhetően sokaknak nagyobb vesztesége keletkezett egy kötvényalappal vagy éppen egy hagyományos (mindenki által vásárolható kötvénnyel). A lakossági állampapírokat vásásrolók viszont nagy biztonságban érezhetik magukat, vagyis van ok az örömre.

De itt még nincs vége a jó híreknek. A nemzetközi befektetők közül többen is azért aggódnak, mert a vártnál gyorsabban térhet vissza és nagyobb lehet az infláció, ami meglepetésszerű helyzet elé állíthatja a jegybankot. A magasabb infláció sok tekintetben rossz, de azok számára a befektetők számára, akik változó kamatozású állampapírt vettek, akár még jó is lehet ez a kimenet.

A legjobb példaként a prémium állampapírt tudjuk hozni, aminek két sorozata van, a 2021/K jelzetű aktuális kamata 3,5%, míg a 2023/J kamata 3,8%. Igen ám, de ezek a kötvények az infláció felett fizetnek 1,1%-ot és 1,4%-ot. Ez egészen tisztességes reálkamat ahhoz képest, hogy egy teljesen biztonságos befektetésről van szó.

Azt ne feledjük, hogy némi csúszás van a rendszerben, hiszen a szabályok szerint a 2018-as infláció alapján megállapított kamatot (2019-től kezd majd eszerint kamatozni az állampapír) valójában 2020-ban fogja ténylegesen kifizetni a kötvény. Még ezzel együtt is a befektetők malmára hajtja a vizet, ha emelkedő kamatkörnyezetben változó kamatozású kötvényt vesznek.

Mivel a statisztikák szerint a legnépszerűbb papírról van szó, nem lennénk meglepődve, ha a következő időszakban ez a reláció fennmaradna. Nem indokolja semmi, hogy nagy legyen az érdeklődés a prémium állampapírokra. Sőt, a fent felsorolt két tényező miatt nagyon jó stratégiának tűnik ilyen formában előre készülni a rosszabb időkre. Ilyen formában egy kötvényalap lecserélése egy változó kamatozású (inflációkövető) állampapírra is igen logikus lépés lehet.

Hirdetés
Hirdetés