Mennyibe kerül egy valós védelmet nyújtó balesetbiztosítás a gyereknek?

Mennyibe kerül egy valós védelmet nyújtó balesetbiztosítás a gyereknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-25
 

Az idősebbek biztosan emlékeznek arra, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a tanév nem indulhatott tanuló biztosítás nélkül. Az Állami Biztosító – mint az akkori egyetlen piaci szereplő –  terméke széles szolgáltatási választékot nyújtott nagyon alacsony díjért. Nézzük meg mi a helyzet ma a tanulóknak szóló biztosítások piacán!

Ha a gyermek a kedvezményezett

Fontos tisztázni, hogy vannak a piacon gyermekcélú biztosítások, amelyekben a szülő a biztosított és a gyermek a kedvezményezett. Ezek a biztosítások a gyermek életkezdésére, továbbtanulására szolgálnak elsősorban. A szülők egy ilyen konstrukciót azzal a szándékkal kötnek, hogy ha velük tragédia történik, akkor is teljesüljön az a cél, amelyet a gyermeküknek elképzeltek. Ha egy ilyen életbiztosítási védelem kiegészül egy megtakarítási szándékkal is, akkor ez a termék nemcsak életbiztosítási védelmet, hanem megtakarítási, befektetési lehetőséget is nyújt. Ez azt jelenti, hogy ha a szülőkkel nem történik semmi baj, a lejárati összeg akkor is a gyermeket illeti meg, aki felhasználhatja azt a nemes cél érdekében. A tanuló biztosítás azonban nem ilyen!

Hirdetés

Hirdetés

Tanuló biztosításról általában

A tanuló biztosítások esetében a gyermek a biztosított. Ha vele történik valami, itt elsősorban balesetekre kell gondolni, akkor jár a biztosító által kifizetett összeg a szülőknek, akik ezt az összeget a gyermek javára (gyógykezelés, rehabilitáció, ajándék, csoki, stb.) fordíthatják. A tanulóbiztosítás nem túl drága, viszont a szolgáltatási összegek sem túl magasak.

Állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás

2021. december 14-én a 119/2003. (VIII.14.) Kormányrendelet alapján létrejött egy általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás, amelyben a szerződő, vagyis a díjfizető a Magyar Állam és a Groupama biztosító és a CIG Pannónia biztosító nyújtják a szolgáltatásokat minden 3. életévét már betöltött magyar állampolgárnak egészen 18 életév betöltéséig. Nyilvánvaló, hogy a biztosítottak nagy része tanuló, de ez mégsem egy tanulóbiztosítás, hanem ahogy a neve is mondja: gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás. Általános és ingyenes. Nincs kizárás, nincsenek feltételek, vagyis egy nagyszerű dolog. A biztosítás részleteivel kapcsolatban a Groupama biztosító oldalán megtalálhatsz minden információ.

A kiskorú biztosítottnak és szüleinek egyetlen feladata a kárbejelentés, amit szintén a biztosító oldalán az Igénybejelentő lap kitöltésével kezdődik.

A mondás szerint ajándék lónak ne nézd a fogát, de azért mi nézzük meg az alábbi táblázatban, hogy milyen szolgáltatásokat biztosít ez a termék, még egyszer, ingyenesen!

Állami általános gyermek- és ifjúsági biztosítás

A fenti számokból látható, hogy ez a konstrukció igazából gesztusértékű. A biztosítási védelem eredeti funkcióját – a gyógyítás és rehabilitációs költségek csökkentése – nem igazán tölti be. 100 százalékos rokkantság esetén 300 ezer forint nagyon kevés a mai árak mellett, de a többi szolgáltatási kategória is mélyen a piaci szint alatt van. Ezért érdemes elgondolkozni ezt az alapvédelmet kiegészítő lehetőségeken is!

Generali – Szimba tanuló balesetbiztosítás

Nincs őrjítő verseny a tanuló biztosítások piacán, így igazából egy terméket érdemes megemlíteni, ez a Generali Biztosító Szimba nevű terméke. A Szimba egy csoportos biztosítás, amely szolgáltatástípusokban és összegekben is nagyobb választási lehetőséget kínál, és természetesen fizetni kell érte. A szolgáltatásokat csomagokban lehet megvásárolni igen kedvező árakon, ahogy azt az alábbi táblázatban láthatod.

Generali Szimba biztosítási csomagok

Fontos
A szerződéskötéssel kapcsolatban fontos tudnod, hogy ez egy csoportos biztosítás. A szerződő az oktatási intézmény, és a gyermeked biztosítottként csatlakozik a csoporthoz. Így a csatlakozással kapcsolatban az iskolátokban kell érdeklődnöd. A tanuló 25 éves koráig lehet biztosított, aki egy oktatási intézménnyel jogviszonyban áll.

A biztosítás abból a szempontból is nagyon kedvező, mert a gyermekek által kedvelt, általános sporttevékenységekre is kiterjed, mit például a foci, kézilabda, kosár és egyéb hasonló.

Még a versenyszerű sportok sem tartoznak a kizárások közé, de ebben kivételt képeznek az olyan versenyek, vagy versenyre való felkészülések, amelyek motoros meghajtású szárazföldi, vízi- vagy légi jármű használatával jár.

A valóban kizárt sporttevékenységek tényleg különlegesnek tekinthetők, különösen a gyermekek esetében. Ilyenek például a búvárkodás légzőkészülékkel 40 m alatti mélységben, nyílttengeri vitorlázás, vadvízi evezés, surf, hegymászás és sziklamászás, barlangászat, Bungee Jumping (mélybe ugrás), stb.

A kizárások teljes listáját a feltételekben megtalálod.

A Szimba csomagok közül érdemes az A jelű csomagot választani. Ez adja a legmagasabb védelmet, és az ára csak évi 15 ezer forint, vagyis napi 41 forint.

A szolgáltatási igényt online bejelentheted a Generali biztosító honlapján.

A tanulóbiztosítás megkötésével kapcsolatban a Bankmonitor munkatársai nem tudnak segíteni neked, de ha bármely kérdésed lenne a témával kapcsolatban, írj a bankmonitor@bankmonitor.hu email címre.

Gyermekcélú megtakarítás – Kalkulálj!

A cikk elején már érintettük, hogy vannak olyan gyermekcélú biztosítási konstrukciók, amelyek nem balesetbiztosítási védelmet nyújtanak a gyermek számára, hanem életkezdését, továbbtanulását tudják támogatni. Ha úgy érzed, hogy tanácsadónk segítségével érdemes körbejárni a gyermekcélú megtakarítási termékek hazai választékát, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát és regisztrálj!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A tanuló biztosítás és a gyermekcélú megtakarítás két különböző biztosítási terméktípus. A tanuló biztosítás elsősorban baleseti védelmet nyújt a gyermek számára, míg a megtakarítással a gyermek jövőjéről gondoskodhatsz. Gondold végig, hogy mire lenne szükségetek és mi az, ami belefér a családi költségvetésbe. A Bankmonitor tanácsadói segítséget nyújtanak a döntésben és a szerződéskötésben is.

Hirdetés
Hirdetés