Csak egy jó döntés választ el az álomszerű hozamoktól!

Csak egy jó döntés választ el az álomszerű hozamoktól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Olyan időszakot élünk, amikor a bankbetétek révén csak rendkívül alacsony kamatra tehetünk szert, ugyan mentsvárként még ott vannak az állampapírok, az akár 3% fölötti hozamukkal. Akinek ez sem lenne elég, azok számára a befektetési alapok nyújthatnak jó szolgálatot, ahol a vállalt extra kockázat megajándékozhat minket kétszámjegyű hozamokkal is. Azonban korántsem mindegy milyen befektetési alapra tesszük le a voksunk, ugyanis egy rossz befektetés révén könnyen veszteségbe is futhatunk.

A legfontosabb összefüggés: hozam és kockázat

A befektetési alap révén egy profik által kezelt értékpapír csomagba fektethetünk be, amivel olyan befektetések is kis összeggel elérhetővé válnak, amiről még csak nem is álmodhatnánk, ráadásul ezt relatíve olcsón meg is ússzuk. Emellett, mivel nem egyedi értékpapírba fektetünk be, az összeválogatott befektetések kockázatai is kiegyensúlyozzák egymást.

Bármilyen befektetési alappal is találkozzunk, a következő aranyszabályt jól jegyezzük meg: minél nagyobb hozamot kínál egy befektetés, annál nagyobb kockázattal is jár. Ráadásul minél vonzóbb hozamra szeretnénk szert tenni, annál hosszabb időtávban is kell gondolkodnunk, mivel a kockázatosság miatt akár 2-5 év is szükséges lehet ahhoz, hogy kiderüljön, mit tud az alapunk.

Azt se hagyjuk, hogy a vonzó visszatekintő hozamok becsapjanak minket. Lehet, hogy egy alap nagyon jó teljesítményeket ért el a múltban, ez azonban nem biztosítja, hogy ez a jövőben is folytatódna. Mindenesetre jobban bízzunk a hosszabb távon elérhető (3, 5 éves) visszatekintő hozamokban, ugyanis ebből jobban kiderül mennyire stabil az alap teljesítménye. Sokszor vonzó lehet az éven belül elért kiemelkedő hozam, vagy a frissen indult alapok által nyújtott jó teljesítmény, de ennek inkább ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget, ugyanis idővel derül ki mennyire tartós ez a tendencia.

Az összehasonlító oldalak, mint a Bankmonitor.hu is nagy segítséget nyújthatnak az alap kiválasztásában, ráadásul teljesen ingyenes módon.

1

Hirdetés

Hirdetés

Az időtávot pénzügyi céljainknak megfelelően válasszuk

Gondoljuk azt is át milyen céljaink vannak a befektetendő pénzünkkel, és ebből kifolyólag milyen időtávon tudunk lemondani róla. Soha ne vállaljunk nagy kockázatot, ha tudjuk, hogy 1-2 év múltán szükségünk lehet a pénzünkre. Kizárólagosan a rövidtávú hozam reményében pedig ne fektessünk egy kockázatosan alapba, ugyanis nagyon könnyen fordulhat a kocka és jelentősen csökkenhet a befektetésünk értéke. Nézzük át, hogy az egyes alapok milyen kockázattal járnak, milyen időtávra ajánlják, és ehhez képest válasszuk a legközelebb eső alapkategóriát, ami még az elvárásainknak is megfelel.

Használjuk az elérhető információkat

Szerencsére az alapokhoz kötődő információkhoz bárki hozzáférhet, ami a döntést is megkönnyítheti, de ha már rendelkezünk valamilyen alappal, akkor is könnyedén elérünk minden tudnivalót a befektetésünkről. Érdemes lehet megnézni, hogy mekkora a kezelt vagyon mértéke, vagy például vontak-e ki pénzt az alapból az utóbbi időszakban, de az alapok árfolyam jegyzései is folyamatosan elérhetőek, ami szintén hasznos információt ad a kezünkbe.

Ha már biztosak vagyunk magunkban, az információk birtokában meghozhatjuk a befektetési döntésünk. Itt azonban még nincs vége a történetnek, érdemes rendszeresen figyelemmel követni a befektetésünket, és ha a hozzá fűzött reményeket mégsem váltja be, akkor merjünk váltani és másik befektetés után nézni.

Az sem mindegy melyik befektetési szolgáltatónál vagyunk

Nagyon lényeges szempont az is, melyik befektetési szolgáltatónál fektetünk be, ezért kellő megfontoltsággal válasszuk meg, hol fektetjük be a pénzünk. Egyrészről az értékpapírszámla fenntartásának költségeiben is drámai, akár 1-3 százalékos különbségek lehetnek szolgáltatónként. Ráadásul abban is nagy lehet az eltérés, hogy a befektetéseket milyen tranzakciós költségek mellett tudjuk megvalósítani. Másrészről az is nagyon fontos, mennyi befektetési alapot tudunk elérni, így érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol a befektetési alapok széles palettájához hozzá tudunk férni.

Az online szolgáltatók körében különösen érdemes szétnézni, ugyanis legtöbbször a számlavezetési költséget is megúszhatjuk, ráadásul a szolgáltató által forgalmazott alapokat is ingyen megvásárolhatjuk.

Hirdetés
Hirdetés