Csak egy lakástámogatástól búcsúzunk 2023-ban?!

Csak egy lakástámogatástól búcsúzunk 2023-ban?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-22 Frissítve: 2022-12-23
 

Orbán Viktor miniszterelnök úr részt vett a december 21-ei kormányinfón, ahol szóba kerültek a lakástámogatások is. A Babaváró hosszabbítását támogatja a miniszterelnök úr, ugyanakkor egy otthonteremtési támogatástól elköszönhetünk az év végével. UPDATE: az Otthonfelújítási támogatás sorsa eldőlt!

Számos otthonteremtési támogatás lejár 2022. év végével, ezek egy részének sorsáról még nem született hivatalos döntés. Márpedig ezek sorsa nagy mértékben meghatározza a lakásvásárlást tervezők életét, sőt a teljes ingatlanpiac következő évét. Ezért nem is meglepő, hogy ez a kérdéskör is felmerült, erről is beszélt Orbán Viktor 2022.12.21-én.

A Babaváró hitel folytatása mellett érvelt a miniszterelnök úr. Ugyanakkor egy lakástámogatási eszköztől előreláthatóan ténylegesen elköszönhetünk az év végével.

Több fajta lakástámogatási, otthonteremtési támogatási elem van. Egy kifut belőle, a többi az megmarad.

Ettől függetlenül döntés még nem született számos támogatási elemről, az év vége viszont vészesen közeleg.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lakástámogatási elemek érhetők el 2022-ben?

Az idei évben a támogatások széles köre érhető el a lakásvásárlást, építkezést tervezők számára.

  • A családi otthonteremtési kedvezmény (más néven CSOK) egy a gyermekek után járó lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás. A kedvezmény mértéke függ a gyermekek számától és a konkrét lakáscéltól: új lakás vásárlása, építkezés esetén 3 gyermek után 10 millió forint támogatás érhető el. Ezen kedvezménynek nincs lejárata a jogszabály alapján, ettől függetlenül az év végével változhatnak a feltételek, szabályok.
  • A CSOK egy speciális formája az úgynevezett falusi CSOK, melynek keretében a családok a preferált kistelepüléseken kaphatnak emelt összegű vissza nem térítendő támogatást lakáscéljuk megvalósítására. Ezen támogatás igénylési határideje – a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján – 2022. december 31.
  • Az új lakást vásárlók számára kedvezményes, 5 százalékos áfát biztosítanak. Alapesetben a vételár 27 százalék áfát tartalmazna, vagyis ez az intézkedés mérsékelheti az új építésű ingatlanok árát. Ezen kedvezmény eredetileg az idei év végével lejárt volna.
  • Az új lakások vételárának 5 százalékos áfáját vissza is kaphatják a családok, amennyiben CSOK igénybevételével vásárolják meg az ingatlant. Az adó-visszatérítési támogatás jelen ismereteink szerint 2022. december 31-ig érvényes.
  • Az új lakást építők is visszakaphatják a költségeket terhelő 27 százalékos áfát legfeljebb 5 millió forintig. Azonban ez a kedvezmény is lejár az aktuális szabályok alapján az idei év végével.
  • A CSOK támogatás igénybevételével lakást vásárlók mentesülnek a vagyonátruházási illeték megfizetése alól. Ez alapesetben a vételár 4%-a, mely összeg a vásárlók zsebében maradhat.
  • A Babaváró hitel nem egy klasszikus lakástámogatási elem, inkább családtámogatási eszköznek tekinthető. Ettől függetlenül érdemes itt is megemlíteni, ugyanis az igénylők zöme valamilyen lakáscélját valósítja meg a kedvezmény felhasználásával. A maximum 10 millió forint kölcsönre a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés kaphatnak a családok. A kedvezmény az érvényben lévő szabályok alapján már csak az idei évben igényelhető.
  • Az Otthonfelújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok lakásuk felújítási költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot visszakaphatnak a munkálatok befejezését követően. Ezt a támogatás jelen ismereteink szerint 2022. december végéig lehet megigényelni.
Jó tudni
Valóban a lakástámogatások egy roppant széles skáláját érhették el a családok 2022-ben. Ezeknek azonban egy jó része az idei évben a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján lejárna. Az összes kedvezményről még nem született hivatalos döntés, sőt akad olyan támogatás is, melynek sorsáról még semmit nem lehet tudni.

Mit tudunk, milyen lakástámogatások lesznek 2023-ban?

Mely támogatásról született már hivatalos döntés?

A kedvezményes lakásáfa velünk marad az elkövetkező években, erről már döntés született, sőt már kihirdették az erről szóló jogszabályt is. Az új építésű lakások 5 százalékos lakásáfája 2024. december végéig megmarad. Sőt azon lakásprojekteknél, amelyeknél a jogerős építési engedélyt – ennek megfelelő dokumentumot – 2024. év végéig megkapták, egészen 2028. év végéig 5 százalékos áfa mellett rendezhető a vételár.

Illetve a CSOK támogatás mellett lakást vásárlók a következő évben is élvezhetik az illetékmentességet. Az illetéktörvény jövő évi módosításából legalábbis ez derül ki.

Mely támogatásokkal kapcsolatban jelent meg nem hivatalos információ?

A Babaváró hitel igénylési határidejének meghosszabbításáról már több fórumon kommunikált a kormány. Orbán Viktor tegnapi interjújában elhangzottak ezt a szándékot megerősítik. Ugyanakkor hivatalos döntés még nem született a hosszabbításról.

A családi otthonteremtési kedvezmény meghosszabbításáról is jelentek meg korábban hírek. Ez egy érdekes helyzet, ugyanis a kérdéses támogatás igénylésének nincs határideje, tehát ezen kedvezmény hosszabbításáról nincs szükség hivatalos döntésre.

Mely támogatások sorsa teljesen nyitott?

Az  adó-visszatérítési támogatás és a falusi CSOK igénylési határideje is 2022. december végével lejár. Ezen kedvezményekről pedig még nem jelent meg se hivatalos, se más információ.

Kivezetésre kerül!

Az Otthonfelújítási támogatást 2022.12.22-én megjelent rendelet alapján csak bizonyos esetekben lehet kihasználni 2023. március végéig. (Az elhunyt gyermekek után igényelt támogatás, illetve a napelemre kért kedvezmény igénylési határideje hosszabbodik meg.) A részletekről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Összegzés

Orbán Viktor beszéde alapján két dologra következtethetünk:

  1. A Babaváró hitel jó eséllyel a következő évben is velünk marad.
  2. A még nyitott lakástámogatások közül egyetlen egytől kell ténylegesen búcsút vennünk.
Fontos
Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a meghosszabbítás nem azt jelenti, hogy változatlan feltételekkel lehet a kedvezményt igénybe venni. Számos kedvezmény, támogatás igénylési feltétele  átalakulhat az elkövetkező évben.

Az idei évből már nincs sok hátra, márpedig az 2022. végéig dönteni kell az összes támogatás sorsáról: meghosszabbítják-e a kedvezményeket és ha igen, akkor változnak-e az igénylési feltételek.

Hirdetés
Hirdetés