Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a takarékoskodók harmada is megfeledkezik erről. A CashMester legújabb részében összeszedtük, hogy mire kell mindenképp figyelni.

Mi történt pontosan?

Az adóbevallás leadására szűk egy heted maradt, ami azt jelenti, hogy van idő még pótolni a hiányosságokat. A nyugdíjcélú megtakarítások tipikusan abba a körbe tartoznak, ahol hajlamosak vagyunk megfeledkezni, arról hogy adó-visszatérítés is jár. Márpedig nem érdemes egy apró figyelmetlenség miatt lemondani a neked járó pénzről!

Mit jelent ez magyarul?

Ha eddig elmulasztottad volna az adókedvezményeket feltüntetni az adóbevallásodban, akkor azt május 22-ig még megteheted. A korrekció lehetősége természetesen megvan abban az esetben is, ha a NAV által kitöltött adóbevallás tervezetet fogadtad el (ha van ügyfélkapud az nagy könnyebbséget jelent).

A háromféle nyugdíj megtakarítást egyaránt 20%-os adójóváírással támogatja az állam, azonban ez az egyes lehetőségeknél eltérő összeghatárig lehet igényelni:

  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP): 150 ezer forint;
  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): 100 ezer forint, a 2021-ig nyugdíjba vonulóknál 130 ezer forint;
  • nyugdíjbiztosítás: 130 ezer forint igényelhető vissza.

Az egyes megtakarítások természetesen szabadon kombinálhatók, azonban arra érdemes figyelni, hogy az adójóváírás lehetőségét évi 280 ezer forinting tudod kihasználni (ehhez összességében havonta 117 ezer forintot kellene a 3 lehetőség közt szétosztani). Arra is figyelni kell, hogy az önkéntes pénztárak (egészség-, önsegélyző valamint nyugdíjpénztár) esetében is él egy közös korlát, méghozzá 150 ezer forintig.

A leadástól, vagy korrekciótól számolva 30 napon belül utalja a NAV az adó-visszatérítés összegét a szolgáltatódnak, és a pénz automatikus befektetésre is kerül (kivéve a NYESZ-nél). Tehát megéri minél hamarabb cselekedni.

Az előző évben elmulasztott adójóváírásra is igényt lehet tartani, amennyiben utólagosan önellenőrzést végzel. Így ha tudsz elmaradt tételről, akkor arról sem kell lemondanod.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Egy átlagosnak mondható 10-20 ezer forintos befizetést alapul véve az érvényesíthető adójóváírás összege 24-48 ezer forint. Vagyis ennyivel toldhatod meg minden évben az egyenleged (ráadásul ez ugyanúgy hozamot termel a számodra).

Az adó-visszatérítés igényléséhez természetesen személyi jövedelemadó befizetési kötelezettségre is szükség van. Így például vállalkozóként nem tudsz szert tenni a 20%-ra (csak egy trükkel), de akkor sem, ha például családi adókedvezménnyel már kimerítetted a lehetőségeidet.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés