Csinos hozamok az életbiztosításoknál: nem volt nehéz megverni az inflációt!

Csinos hozamok az életbiztosításoknál: nem volt nehéz megverni az inflációt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-04 Frissítve: 2023-08-08
 

A magyar lakosság körében igen népszerű befektetés a megtakarítási célú életbiztosítás, legyen szó akár szabad felhasználású, akár nyugdíjcélú változatokról. A Bankmonitor most kiszámolta, mekkora hozamokat lehetett elérni ezekkel a biztosításokkal az etikus koncepció megjelenése óta.

2017. év elejétől kezdődően Magyarországon bevezetésre került az úgynevezett „etikus életbiztosítási koncepció”. A szabályozó számos cél elérését remélte a változtatástól, többek között az átláthatóság javulását, illetve a kedvezőbb ár-érték arányú szolgáltatások elterjedését.

Az azóta eltelt 6,5 év kellően hosszú idő ahhoz, hogy következtetést vonjunk le a szerződések keretein belül elérhető befektetések teljesítményéről. Ezért a Bankmonitor most három kategóriában (magyar kötvényalapok, magyar részvényalapok, globális részvényalapok) vizsgálta meg, hogy milyen hozamokat érhettek el a megtakarítók az életbiztosítások segítségével.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan muzsikáltak a magyar kötvényalapok?

Az államkötvények nagyon gyakran előfordulnak a lakossági befektetők portfóliójában. Aki például életbiztosítási formában kíván megtakarítani, biztosan talál a kiválasztott szolgáltató kínálatában olyan eszközalapot, melyen keresztül a magyar államkötvények piacán szerezhet pozíciót. Éppen ezért a magyar kötvényekbe fektető alapok alkották az első kategóriát, ahol szemügyre vettük a múltbeli hozamokat.

Mekkora évesített hozamokat termeltek a biztosítók magyar kötvény-eszközalapjai? (2016.12.30-2023.06.30.)

Látható, hogy ebben a kategóriában meglehetősen szerencsétlen eredményeket hozott a vizsgált időszak: a kötvényalapok befektetőinek az utóbbi 6,5 évben jellemzően veszteséget kellett elkönyvelniük. Ennek elsődleges okozója a 2021. második félévében megindult általános kötvénypiaci leértékelődés volt.

Jó tudni
A kötvények árfolyama és a piacon uralkodó hozamszint között fordított irányú összefüggés áll fenn. Ha emelkedik a hozamszint – amint azt az utóbbi 2 évben láthattuk –, akkor a kötvények piaci értéke csökken. Ugyanakkor a magyar lakossági állampapírok vásárlóinak nem kell aggódniuk emiatt: ezeket a kötvényeket a Magyar Államkincstár közel 100%-os árfolyamon hajlandó visszavásárolni.

Fontos, hogy jelen helyzetben nagy vétek lenne sietve megszabadulni a kötvényalapokban tartott befektetésektől. A fent bemutatott összefüggésnek köszönhetően a piaci hozamszintek mérséklődése a kötvényárfolyamok emelkedését vonja maga után. Jó hír, hogy Magyarországon már érezhetően elindult a piaci hozamok csökkenése, ennek a trendnek a következtében pedig belátható időn belül a kötvényárak rendeződésére is számíthatunk.

Pozitív, de infláció alatti hozamok a magyar részvényeknél

Ugyanebben az időszakban már szebb hozamokat tehettek zsebre a magyar részvényalapokra voksoló megtakarítók. Az alapok többsége elérte az 5%-os szintet, de a legjobb versenyzők az évi 7%-ot is megközelítették.  Sajnos az infláció kivédésére ez sem volt maradéktalanul elegendő: a vizsgált időszakban évi 7,2%-os áremelkedést szenvedtek el a magyar megtakarítók. (Az Alfa – korábban Aegon – esetében magyar részvényalap hiányában közép-európai fókuszú eszközalapot tüntettünk fel az ábrán.)

Mekkora évesített hozamokat termeltek a biztosítók magyar részvény-eszközalapjai? (2016.12.30-2023.06.30.)

Fontos
A múltbeli hozam nem jelent garanciát a jövőre nézve. Egy alulteljesítő befektetés később szárnyra kaphat, míg egy felülteljesítő befektetés a jövőben gyengébb hozamot is termelhet.

Lepipálták az inflációt a globális részvények!

A legjobb teljesítményt egyértelműen a globális részvényalapok produkálták. Ebben a kategóriában olyan eszközalapok szerepelnek, melyek a fejlett világ részvénypiacaira (USA, Nyugat-Európa, Japán stb.) fektetnek be. Ebből következik, hogy az esetleges forintgyengülés a befektető számára kedvező hatású.

A vizsgált időszakban az euróval szemben pontosan 20%-ot gyengült a forint, ami évi 2,9%-os árfolyamváltozásnak felel meg. Hasonlóképpen a dollárral szemben 16,2%-ot romlott a magyar deviza, ez pedig évi 2,3%-os leértékelődést jelentett. A forintban nyilvántartott alapok esetében ez a tényező is hozzájárult a magas nyereségekhez.

Mekkora évesített hozamokat termeltek a biztosítók globális részvény-eszközalapjai? (2016.12.30-2023.06.30.)

Látható, hogy a globális részvényalapok kivétel nélkül lekörözték az inflációt. A kategória „sereghajtói” is 9% környékén hoztak, de nem volt ritka a 10-11%-os évesített hozam sem! Ezzel a tempóval akár meg is lehetett duplázni a kezdőtőkét, miközben a fogyasztói árak 6,5 év alatt ennél jóval kevésbé, összesen kb. 58%-kal nőttek. Elmondhatjuk tehát, hogy az életbiztosítások segítségével (és megfelelő portfólió kiválasztásával) a megtakarítók jelentős reálhozamot tehettek zsebre 2017. januárja és 2023. júniusa között.

Hogyan állítsam össze a saját portfóliómat?

A befektetési portfólió összeállításakor nem csak a várható hozamokra, hanem a saját kockázattűrő képességünkre is érdemes odafigyelni. A fenti adatokból is kiolvasható az a megállapítás, hogy hosszabb (különösen évtizedes) időtávon a részvények eszközosztálya képes lényegesen felülteljesíteni a kötvényekét. Ugyanakkor a részvénytúlsúlyos portfóliók kockázata is nagyobb, tehát esetükben átmenetileg komolyabb veszteségek is jelentkezhetnek. Jó példa erre a koronavírus-járvány kitörésének időszaka: 2020. tavaszán a fenti kötvényalapok szinte „mozdulatlanok” maradtak, míg a részvényalapok fájdalmas zuhanást produkáltak.

Emiatt egy részvénytúlsúlyos befektetés leginkább olyan élethelyzetben megfontolandó, amikor a megtakarító fiatalabb, azaz még bőven van ideje a pénz felhasználásáig. Aki viszont néhány év múlva betölti a nyugdíjkorhatárt, ő rendkívül nagy veszélynek tenné ki magát, ha túlnyomórészt részvényekben tartaná a megtakarított pénzét. Ilyen helyzetben inkább a kötvényportfóliók jelenthetik az optimális megoldást, alacsonyabb várható hozammal, de kevesebb meglepetéssel.

Kalkulálj
Ha te is szeretnél elindítani egy megtakarítási célú életbiztosítást, használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérd tanácsadóink segítségét!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés