Csok-ot igényelnél? Ezzel mindenképp tisztában kell lenned!

Csok-ot igényelnél? Ezzel mindenképp tisztában kell lenned!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-27 Frissítve: 2021-08-03
 

Figyelned kell a határidőket, ha részben csok – családi otthonteremtési kedvezmény – támogatásból szeretnéd megvásárolni az új otthonodat. A jogszabály alapján ugyanis az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül meg kell igényelned a támogatást is. A jelenlegi veszélyhelyzet azonban felülírja ezt az elvárást, így egyelőre nem kell rohannod.

Az adásvételi szerződés aláírását követően 180 napod van bemenni a bankba. Legalábbis ennyi időn belül kell megigényelned a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – támogatást a szerződés aláírását követően. Ezen általános szabály alól azonban felmentést kaphatsz a veszélyhelyzet fennállása alatt. (Az 567/2020-as (XII. 9) kormányrendelet alapján – Korm. rendelet a családok anyagi biztonságának erősítése érdekében szükséges, veszélyhelyzettel összefüggő egyes rendelkezésekről.

Amennyiben a veszélyhelyzet alatt jár a 180 napos igénylési határidő, akkor a veszélyhelyzet végét követően még 30 napod lenne beadni a támogatási kérelmet a bank felé. Azonban nincs még konkrét lejárati dátuma a veszélyhelyzetnek: a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az őszi ülésszak első parlamenti ülését követő 15. napon fog lejárni a veszélyhelyzet.

Fontos, hogy a könnyítés nem érvényes akkor, ha a veszélyhelyzet lejártát követő 30 napon belül jár le a 180 napos határidő!

Amennyiben fel szeretnéd venni a támogatást, akkor érdemes tisztában lenni a csok igénylés feltételeivel. A Bankmonitor csok kalkulátora megmutatja, hogy jogosult lehetsz-e a kedvezményre:

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Hirdetés

Hirdetés

Új lakás vásárlásakor sokat segíthet a határidő kitolása

Alapesetben tehát fél év van az adásvételi szerződés aláírását követően a támogatás igénylésére. Ez az idő elég kellene legyen mindenkinek a dokumentumok begyűjtésére és az igénylés leadására, akkor mégis milyen esetben jelenthet előnyt a határidő meghosszabbítása? (Amellett, hogy a járványveszély miatt természetesen sokan kivárhatnak, kivárhattak.)

Elsősorban az új épitésű lakást, házat vásárlóknak jelenthet előnyt a hosszabb határidő. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy már a tervezőasztalról megvásárlod az új otthonodat, a tényleges átadásig pedig az adásvételi szerződés megkötését követően akár egy év is eltelhet. Márpedig a támogatás folyósítására csak a használatbavételi engedély – azzal egyenértékű dokumentum – megszerzését követően kerülhet sor.

Ez különösen akkor okozhat gondot, ha lakáshitelt is igényelnél a vásárláshoz, hiszen a hitelszerződés megkötését követően egy meghatározott időn belül le kell igazolnod a folyósítási feltételeket a bank felé, vagyis a kölcsönösszeget le kell hívnod. Ha átléped ezt a határidőt, akkor szélsőséges esetben a bank akár fel is mondhatja a veled kötött hitelszerződést. (Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy erre azért jellemzően nem kerül sor.)

A támogatás igénylési határidejének kitolásával viszont a hitel/támogatás lehívásának határideje is kitolódhat.

Használt lakás vásárlásakor nem számít a dolog

Használt lakás vásárlásakor az ingatlan már készen van, így a korábban említett problémákba itt nem ütközhetsz. Ráadásul a legtöbb adásvételi szerződést már eleve a tulajdonjog függőben tartásával kötik meg. Ebben az esetben pedig alapvetően 6 hónap az a határidő, amelyen belül a szerződésnek teljesülnie kell.

Vagyis a jelenleg elterjedt adásvételi típus alapján nem jelent komoly előnyt a 180 napos határidő módosítása. Ettől függetlenül a kései igénylés itt is adott, ami viszont kifejezetten a járványhelyzet miatt jelentett, jelenthetett előnyt a vevők számára.

Az új építésű lakások adásvételi szerződéseit gyakran nem függőben tartással kötik meg. Ennek részben az az oka, hogy sok ilyen ügylet nem valósulhatna meg 6 hónapon belül, hiszen az ingatlan még épülőfélben van. Így az ehhez kapcsolódó csok ügyleteknél tényleg lehet pénzügyileg is jelentősége az igénylési határidő kitolásának.

Ha a csok mellé csok hitelre vagy piaci lakáshitelre is szükséged van, akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb banki ajánlatot:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés