Csökken a lakáshitelek közjegyzői okiratba foglalásának díja

Csökken a lakáshitelek közjegyzői okiratba foglalásának díja
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-03
 

Jó hírt kaptak a lakáshitelt igénylők, a tartozáselismerő okirat – más néven közjegyzői okirat – díja csökken 2021-ben. De mely hitelek érintettek, mi a díjcsökkenés feltétele, mikor kell mégis magasabb költséggel kalkulálni? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Novák Katalin bejelentésének megfelelően valóban mérsékelték egyes lakáshiteleknél a közjegyzői okirat elkészítéséért beszedhető díjat. A felszámítható díj legfeljebb 19 500 forint lehet, de nézzük mely hiteleket érint a változás.

Valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja

A korábbi hírekkel ellentétben nem csak a családi otthonteremtési kedvezményt (csok támogatást) igénylőknek csökken lakáshitelük közjegyzői költsége.

Az érintett hitelkonstrukciók köre:

  • Csok-hitel (függetlenül attól, hogy milyen lakáscélra igényelnék a konstrukciót)
  • Otthonteremtési kamattámogatott hitel
  • Fiatalok, valamint többgyermekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne
  • Otthonfelújítási támogatott hitel

Gyakorlatilag a jelenleg elérhető valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja. Nem szükséges mindegyik támogatott kölcsönhöz csok-ot is igényelni – a csok-hitelnél azonban ez tényleg elvárás -, például a felújítás esetén erre nem is lenne lehetőség.

Ugyanakkor nem minden csok-ot igénylő használhatja ki ezt a lehetőséget: amennyiben piaci lakáshitelt venne fel a család – egy gyermekre igényelt csok mellé nem lehet felvenni a csok-hitelt -, akkor rájuk nem lenne érvényes az új díjkedvezmény.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a közjegyzői okirat csökkentett díja?

A díj konkrét nagysága a hitelösszegtől, a kiállítás helyétől és időpontjától függ.

Támogatott lakáshitel közjegyzői okiratba foglalásának díja 2021-től

Alapesetben a díjtétel 10 – 19,5 ezer forint között lehet, speciális esetben azonban ennél többet is felszámíthat a közjegyző. Ha külsős helyszínen folytatja le az eljárást, akkor az alapdíj 50 százalékkal emelkedne. A munkaidőn kívüli, illetve hétvégén, pihenőnapon készített okiratért kétszeres árat számíthat fel a közjegyző. Fontos, hogy a megemelkedett díjat annak kell megfizetnie, aki a speciális, külön eljárást kérte. (Ha például a pénzintézet kéri a közjegyzőtől, hogy a fiókban készítse el a tartozáselismerő iratot, akkor a banknak kell megfizetnie a felárat.)

A különösen bonyolult, terjedelmes jogügyletek körokiratba foglalásáért is dupla árat számíthatna fel a közjegyző. Szerencsére a jogszabály nevesíti azt, hogy a támogatott hitelszerződések nem kerülhetnek be ebbe a kategóriába.

Egyáltalán nem mindegy mit kap az adós ezért a díjért cserébe: az alapdíj magába foglalja a közjegyző munkadíjat, az költségátalányt és a készkiadás díját – beleértve az okirat készítés során kért elektronikus hiteles kiadmány díját is. Ettől eltérő szolgáltatásért már felszámíthatnak külön díjat a közjegyzők.

Igen lényeges lehet ez a díjtétel, ugyanis a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű piaci lakáshitelt nagyságrendileg 100-110 ezer forintért foglalnak a közokiratba.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen feltételek teljesítésekor érvényes a csökkentett díj?

Bizonyos speciális feltételek teljesítése esetén számíthatja fel a közjegyző a kedvezményes díjat a tartozáselismerő okirat elkészítéséért:

  • Támogatott lakáshitelek esetén érvényes a csökkentett díj.
  • Kizárólag egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat okiratba foglalásakor érvényes a kedvezményes díjszabás. Vagyis az adósok jelennek meg csak a közjegyző előtt. (Akkor kétoldalú a közjegyzői okirat, ha az adósok mellett a bank képviselői is nyilatkoznak a közjegyző előtt.)
  • A banknak előzetesen a közokirat írásbeli tervezetét – adatokkal kitöltve – a közjegyző rendelkezésére kell bocsátania, melyet változtatás, kiegészítés nélkül fel kell tudnia használnia a közjegyzőnek.
  • Kizárólag magyar nyelven kiállított okiratra érvényes a kedvezményes díj

Fontos, hogy a jogszabály előírja azt, hogy 2021-től kizárólag egyoldalú közjegyzői okiratba lehet foglalni a támogatott hitelszerződéseket. Továbbá a pénzintézeteknek kötelessége a közjegyző rendelkezésére bocsátania a közokirat tervezetét. (Jogszabályban rögzített tartalmi és alaki kellékeknek megfelelő dokumentum, melyet a bank ki is tölt a szükséges adatokkal). Ez azt is jelenti, hogy a kedvezményes díj feltételei gyakorlatilag a legtöbb támogatott lakáshitel esetében automatikusan teljesülni fognak.

A banki tervezetet természetesen módosíthatja a közjegyző, melyért külön díjat számolhat fel. De nem minősül alaki, tartalmi változtatásnak, ha a közjegyző az okiratban jogszabály tartalmáról való tájékoztatást, alaki kelléket vagy az általa fontosnak ítélt körülményt tüntet fel. Ebben az esetben felár nem számítható fel az okirat kiegészítéséért.

A csökkentett díjtétel a 2021. január 1-jétől befogadott hitelügyletekre lesz érvényes.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés