Csökken a legjobb állampapír kamata – Mibe fektessünk ezután?

Csökken a legjobb állampapír kamata – Mibe fektessünk ezután?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Az állampapíroknál újabb kamatcsökkenésről értesülhettünk, ami a Prémium Magyar Államkötvényt érinti. A mai naptól a 2022/I sorozat forgalmazását beszüntetik és helyette jövő hétfőtől már a 2022/K névre hallgató Prémium Állampapírt érhetik el a befektetők. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 4,05%-os kamat helyett mostantól 3,8%-ot kaphatunk a befektetésünk után.

Nem elég, hogy a közelmúltban többször is csökkentette a lakossági állampapírok kamatát az Államadósság Kezelő Központ, most ismét változtatott a feltételeken. Ez pedig a Prémium Magyar Államkötvényt érinti, hiszen a változás értelmében az 5 éves, 2022/I sorozatú Prémium Államkötvény forgalmazását a mai naptól megszüntetik.

A régi, 2022/I jelzésű állampapír helyett új sorozatot bocsát ki az ÁKK, ami a 2022/J névre hallgat és jövő hétfőtől (2017.05.15) tudnak majd vásárolni belőle a befektetők. Azonban az új sorozat esetében a fizetendő kamat is csökken: míg a régi prémiumot 4,05%-os kamattal kínálták, addig az új értékpapír már csak 3,8%-os kamatot fog fizetni. Ugyanakkor a 3 éves 2020/K sorozatú prémium állampapírnál változás nem történt, ez továbbra is 3,55%-os kamatozással érhető el.

A prémium állampapírtól sajátossága alapján a teljes kamat a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis az továbbra is az éves átlagos inflációt foglalja magában, kivéve az első kamatperiódusban, hiszen akkor az előző sorozathoz hasonlóan a 2016. decemberi 1,8%-os értéket veszik alapul. Azonban a kamatprémium értékben már csökkenés érhető tetten, hiszen a korábbi 2,25%-ról 2%-ra vágta azt vissza az ÁKK.

Annyi specialitás látható, hogy az első kamatperiódusban, az időarányos kamatot kapjuk meg, ami 5,78% (hiszen a kamatozás első napja 2017.05.16. míg az első kamatfizetés 2018.11.22-én történik).

A váratlanul, a kibocsátást követően néhány hónappal megszüntetett és átalakított konstrukció a csökkenő kamatozás ellenére még mindig vonzó kamatozást nyújt, ha figyelembe vesszük, hogy a mindenki számára elérhető 5 éves állampapír csak 1,9%-ot fizet.

Az intézkedés valószínűleg a befektetők fokozott érdeklődése miatt történt, hiszen az elmúlt hónapokban a kiemelkedő kamatozásnak köszönhetően a prémium állampapírokra volt a legnagyobb kereslet. Másrészről az ÁKK többször is hangoztatta már, hogy a jövőben a lakosságot az általa kedvelt rövid lejáratok felől a hosszabb futamidejű befektetések felé terelné (ami szerencsésebb az állam finanszírozása szempontjából). Ugyanakkor a piacinál lényegesen magasabb kamatok miatt ez jelentős terhet ró a költségvetésre, így vélhetően nem ez volt az utolsó kamatcsökkentés.

Hirdetés
Hirdetés