Csökkenő állami támogatás a lakástakarékoknál? Mit jelentene ez Neked?

Csökkenő állami támogatás a lakástakarékoknál? Mit jelentene ez Neked?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-01
 

Bizonyos híresztelések szerint 30%-ról 20%-ra csökkenne a lakástakarék szerződések állami támogatása. Ezzel egyidőben viszont az egy szerződésre kifizethető éves állami támogatás maximuma 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne. Mit jelentene mindez a megtakarítók számára?

A Pénzcentrum.hu írt róla a napokban, hogy felerősödött az a pletyka szakmai körökben, hogy a lakástakarékok állami támogatása megváltozik. Az értesülések relatív konkrétak (ugyanakkor ennek ellenére sem tekinthetők eldöntött ténynek):

  • az állami támogatás 30%-ról 20%-ra csökkenne
  • a kifizetett éves maximális támogatás ugyanakkor 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne

Ma Magyarországon a legnépszerűbb futamidő a lakástakarékok esetében a 4 év. Ebből adóan ezen futamidejű megtakarítás esetében számszerűsítettük a feltételezett változások hatását:

  • a havi befizetés maximuma 41 667 Ft lenne (ez jelent 500 ezer Ft éves megtakarítást)
  • az éves állami támogatás ezen befizetési szint esetén érné el a 100 ezer Ft-ot
  • a befizetésre vetített állami támogatás értelemszerűen 33%-kal kisebb lesz
  • a 4 éves futamidő végén (a 20 ezer Ft havi befizetés helyett 41 667 Ft havi befizetéssel számolva) a lejárati érték 2.405.200 Ft (a mai 1.250.496 Ft helyett), amennyiben egy pontosan 48 hónapos megtakarítási idővel rendelkező szerződést vizsgálunk (egyes módozatoknál a 48 hónaptól enyhén eltér a tényleges megtakarítási idő)

Hirdetés

Hirdetés

Mi okozhatja a csökkenő állami támogatást?

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kiugróan magas a lakástakarékok állami támogatása. Európában sehol nem találunk 30%-os állami támogatást ezen megtakarítási forma mellett. Amennyiben 20%-ra csökken az állami támogatás, azzal még mindig élvonalbeli lesz a magyar állam hozzájárulása a lakáscélú előtakarékossághoz.

Ma egy 4 éves lakástakarék EBKM mutatója meghaladhatja a 10%-ot. Ez annyit jelent, hogy a befizetett pénz 100%-os biztonsága mellett (OBA garancia), előre rögzített, fix 10% feletti hozam érhető elé kockázatmentesen. Ez a hozamszint olyan magas, mely vetekszik az erősen kockázatos és így logikusan magasabb megtérülésű tőzsdei befektetések hozamával.

Egy szerződés, több szerződés – a növekvő támogatási limit

Azon családok, melyek ma 20 ezer Ft-nál havonta többet tudnak megtakarítani lakáscélra, több LTP szerződést kötnek egyszere. A családon belül (precízen fogalmazva: közeli hozzátartozó bevonásával) megkötött szerződések lejáratkor ugyanazon lakáscélra felhasználhatók.

A szabályozás változásával az egy szerződésen belül végrehajtható havi megtakarítás valamivel több, mint a duplájára emelkedik (20 ezer Ft-ról 41.667 Ft-ra), így adminisztrációs szempontból egyszerűsödhet az élet.

Hogyan biztosíthatod be a 30%-os állami támogatást még a változás előtt?

A ma megkötött szerződésekre 30%-os állami támogatás vonatkozik. Az élő szerződésekre szakértői várakozások szerint nem fog hatni a támogatás módosítása. Ez éves szinten, szerződésenként 24 ezer Ft többletet jelent a ma megkötött szerződések esetében.

Amennyiben nem rövid távú 4-5 éves az LTP felhasználási célunk (lakásvásárlás, vagy jelentősebb felújítás), akkor érdemesebb lehet hosszabb 8-10 éves futamidőt választani, mert így hosszú távra rögzíthetjük magunk számára a 30%-os támogatási szintet. (Végső esetben, ha mégis szükségünk lenne 4-5 év múlva a LTP megtakarításra, akkor egy szerződés módosítással hozzá fogunk férni az összeghez.)

Kedvezménydömping 

A lakástakarék szerződésen gondolkodók számára érdemes megjegyeznünk, hogy valóságos év végi kedvezménydömpinget tartanak a lakástakarék szolgáltatók. Az Erste számlanyitási díj elengedéssel, a Fundamenta többletkamattal, az OTP szintén számlanyitási díjkedvezménnyel kampányol (a Bankmonitornál pedig teljesen egyedi kedvezmények is elérhetők): Kedvezmény dömping a lakástakarékoktól

A jó döntéshez használd a teljes piaci összehasonlítást biztosító lakástakarék kalkulátorunkat, vagy a gyors áttekintéshez az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés