Csökkent a Prémium Magyar Állampapír hozama az idei évtől!

Csökkent a Prémium Magyar Állampapír hozama az idei évtől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-27
 

2021. január 20-tól az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatfelára lecsökkent: míg a korábban elérhető 5 éves prémium állampapír kamatfelára 1,40% volt, addig a most elérhető  PMÁP kamatfelára 1,25%. A Bankmonitor szakértői utánajártak, hogy mit is eredményezhet ez a módosítás.

Jelenleg még mindig igen népszerűek a befektetők között a lakossági magyar állampapírok. Nem csoda, hiszen a jelenlegi bizonytalan helyzetben és alacsony hozamkörnyezetben ezekkel kis kockázat mellett is infláció feletti hozamot lehet elérni. Azonban 2021. január 20-tól a Prémium Magyar Állampapír kamatozása megváltozott, amivel csökkent a rajta elérhető nyereség.

1,25%-ra csökkent az 5 éves PMÁP kamatprémiuma

A Prémium Magyar Állampapír egy változó kamatozású megtakarítás. Éves kamata az éves infláció és egy kamatprémium nagyságától függ. Vagyis az éves átlagos árváltozás mértékétől függ az adott évben elérhető kamat nagysága. A kamatprémium azonban a teljes futamidő alatt fix, ez az érték gyakorlatilag az infláción felüli hozamát mutatja meg a konstrukciónak.

2021. január 20-tól az új kibocsátású 5 éves futamidejű kötvény esetében a kamatprémium nagyságát 1,25%-ra csökkentették. (Korábban a kamatfelár 1,40% volt.) Vagyis 0,15%-kal csökken évente a konstrukción elérhető kamat.

Mennyit ér 1 millió Ft, ha 5 éves lakossági állampapírba fektetjük?

A kamatprémium lecsökkentésének a hatása nem jelentős: 1 millió forint befektetése esetén csupán 9 ezer forinttal csökkenne a hozam 5 év alatt. Azonban ez akár veszteségként is felfogható, hiszen nagyságrendileg ennyit veszítünk csak azért, mert később vásároljuk meg ugyanazt a befektetést.

Fontos megjegyezni, hogy ez a változás nincs hatással a korábban vásárolt prémium állampapírokra, azok kamatprémiuma a kibocsátáskor érvényes szinten maradt. A változás csupán az újonnan vásárolt PMÁP kamatprémiumát érinti.  

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Állampapír Plusz feltételei változatlanok

Ugyanakkor a jelenleg legnépszerűbb lakossági állampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP+ vagy szuperállampapír) a feltételei nem változtak. A konstrukció 5 éves futamidejű, fix kamatozású. A kamat az idő előrehaladtával fokozatosan emelkedik, emiatt a teljes futamidő alatt éves 4,95%-os hozamot lehet elérni.

A prémium állampapír kamatának módosítása azt is jelenti, hogy a Magyar Állampapír Plusz konstrukció még előnyösebbé vált fő vetélytársával szemben: 1 millió forint befektetés esetén 24 300 forinttal nagyobb nyereség érhető el 5 év alatt a szuperállampapír választásával.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a két konstrukció kamatozása eltérő: a MÁP+ fix kamatozású, míg az 5 éves PMÁP kamata az infláció alakulásától függ. Ez azt is jelenti, hogy az infláció emelkedésével a prémium állampapíron elérhető hozam egyre magasabb lenne, ezáltal a pénzügyi hátránya is csökkenne a szuperállampapírral szemben.

Ezt is mindenképpen figyelembe kell venni akkor, amikor a két befektetési lehetőséget összehasonlítja az ember.

 

Hirdetés
Hirdetés