Csúcsformában a lakáshitel, rekord a személyi kölcsönnél

Csúcsformában a lakáshitel, rekord a személyi kölcsönnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-04
 

Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank áprilisi hitelezési statisztikája, a lakossági hitelek irgalmatlanul beindultak. Személyi kölcsönből a tavasz második hónapjában összesen 68,2 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a bankok.

Az előző év nehezebb időszakát követően nagyon beindult a lakossági hitelezés. Ezt támasztja alá az MNB áprilisi statisztikái is. De mégis mennyire jók az adatok és mi lehet az oka a lakossági kölcsönök népszerűségének?

Rekord volumen a személyi kölcsönöknél

Személyi hitelből, 68,2 milliárd forint összegben kötöttek szerződést egyetlen hónap alatt, ami 11,7 milliárd forinttal haladja meg a márciusi 56,5 milliárd forintos értéket. Ilyen volumen még soha nem jött össze egyetlen hónap alatt.

Jó tudni
Ez 20,7 százalékos emelkedést jelent egyetlen hónap alatt, mindez annak fényében brutális, hogy a márciusi hónap is rekordnak számított a személyi hiteleknél.

A nagy fellendülést részben magyarázhatja a kölcsönök átlagos THM értékének érdemi mérséklődése: áprilisban 17,94% volt az átlagos THM, míg 2023 januárjában még 19,48% volt a teljes hiteldíj mutató átlagos értéke. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a korábbi nagyon kedvező gazdasági környezetben – gyakorlatilag ilyen volt a teljes 2021-es év – a személyi hitelek átlagos THM értéke 13% alatt volt, az akkori volumen mégis elmaradt a 2024. áprilisi értéktől.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Bedurrant a lakáshitelezés

Áprilisban újra 100 milliárd forint fölé emelkedett a lakáshitel volumen, sőt a pontos érték 121,2 milliárd forint lett. Ilyen havi volumennel utoljára 2022 júniusában találkozhattunk. A lakáshitelek népszerűségét sokkal jobban magyarázza a hitelek érdemi kamatcsökkenése: az áprilisi szerződések átlagos THM értéke 7,03% volt, ilyen kedvező áron pedig utoljára szintén 2022 júniusában lehetett lakáscélú jelzáloghitelt felvenni.

Az eredmény érdemben köszönhető a támogatott lakáshitelek felfutásának is. Ez nagyrészt az új CSOK+ kölcsön indulásának tudható be. Áprilisban a támogatott hitelek szerződéses összege 36,3 milliárd forint volt, ez 7,76 milliárdos növekedést jelent egyetlen hónap alatt, ami 27,2 százalékos bővülést jelent. Ugyanakkor a piaci hitelek is érdemben nőttek: 84,57 milliárd forint összegben kötöttek szerződést áprilisban a márciusi 69,04 milliárd forinttal szemben.

Az éves költségek csökkenését ugyanakkor a támogatott hitelek térnyerése nem magyarázhatja. Ezen kölcsönöknél az MNB ugyanis a normál és nem a kedvezményes kamat alapján számolja ki a teljes éves költség mértékét. (Így számolva a támogatott hitelek drágábbak, mint a piaciak.) Vagyis a lakáshitelek árcsökkenését a piaci hiteleknél látott kamatcsökkenés magyarázza. Így pedig érthető az is, hogy a piaci kölcsönök volumene is érdemben emelkedett.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés