Devizahitelesek: tényleg nincs kedvező forintosítás

Devizahitelesek: tényleg nincs kedvező forintosítás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-10
 

Az előzetes híreknek megfelelő bejelentés történt a hétvégén: a svájci frank hiteleket 256,5 forintos, az euró hiteleket 309 forintos árfolyamon, azaz aktuális piaci szinten lehet majd forintra váltani. Ez egyet jelent azzal, hogy a 2015 eleji banki visszatérítéseket követően vélhetően nem lesz több kedvezmény a devizahitelesek számára. A hétvége meglepetése, hogy Varga Mihály szerint nem lesz kötelező a forintosítás. A tények és a még mindig nyitott kérdések.

Tények:

1.,  visszatérítés: 2015 február-április között az átlagos devizahiteles tartozása a banki visszatérítés révén kb 20% körüli mértékben csökkeni fog. Ennek és a felvételkori szintre visszaállított kamatnak köszönhetően a havi törlesztő részlete várhatóan 29%-kal mérséklődik.

2.,  forintosítás:

  • svájci frank hiteleket 256,5 forintos, az euró hiteleket 309 forintos árfolyamon, azaz aktuális piaci szinten lehet majd forintra váltani, azaz nincs további kedvezmény
  • a jelenlegi piaci árfolyam alkalmazásának következménye, hogy nem lesz alacsonyabb a legtöbb hitel esetében a forintosított tartozás, mint az eredetileg felvett hitelösszeg
  • nem lesz kötelező a forintosítás. Annak ellenére nem lesz kötelező, hogy korábbi kormányzati bejelentések szerint a lakossági devizahitelek kivezetésre kerülnek, megszűnnek

Nyitott kérdések:

  • Tekintettel arra, hogy a forintosítás nem kötelező, mindenkinek magának kell eldönteni, hogy forintosítással él, vagy fenntartja a deviza hitelét. Ez egy konkrét devizaspekulációs kérdés: tovább fog gyengülni a forint (ekkor megéri átváltani), vagy erősödni fog a forint (nem éri meg átváltani). Megítélésünk szerint a lakosság ebben nem tud jó döntést hozni. Még a legfelkészültebb szakemberek sem tudják megmondani, hogy fél év múlva mennyi lesz a forint svájci frankkal szembeni árfolyama.
  • Mekkora lesz a kiváltásra rendelkezésre álló forinthitel kamata? Ha a piaci lehetőségeket nézzük, akkor kb 0.5%pont kamatnyereség elérhető, de ez érdemi törlesztő csökkenést már nem fog eredményezni.
  • Nem ismert, hogy mi lesz a jelenleg rossz adósok (legalább 90 napos fizetési késedelemmel rendelkezők) sorsa. Ezen réteg (mely a devizahitelesek közel egynegyedét adja), számára nem fogja megteremteni a fizetőképességet a törlesztő részletek 29%-os mérséklődése. Itt szociális intézkedések (nem banki eszközök) alkalmazása nélkül nem lesz érdemi előrelépés.

Mit tehetünk átlagos adósként:

Pillanatnyilag semmit. Amíg a devizahitelek kiváltására rendelkezésre álló forint hitelek részletei nem ismertek, az egyetlen lehetőség a kivárás és a hírek követése.

Ha kíváncsi vagy, jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés