Diákhitelt vennél fel? Ezeket kell tudnod a Diákhitel Számlákról!

Diákhitelt vennél fel? Ezeket kell tudnod a Diákhitel Számlákról!
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-27 Frissítve: 2023-07-28
 

Felsőfokú tanulmányaik finanszírozásához sokan vesznek igénybe diákhitelt, ráadásul a jövőben igen kedvező banki kondíciók mellett tehetik meg mindezt. Egy idei változás következtében a szabad felhasználású diákhitel felvételéhez szükséges egy speciális bankszámla, ugyanakkor más diákhitelesek is választhatják ezt a rendkívül kedvező csomagot. Nézzük, milyen kedvezményekre jogosultak az érintettek, és hogyan igényelhetik a szolgáltatást.

A tanulmányaikat folytató fiatalok jelenleg három különböző diákhitel közül választhatnak: ezek a szabad felhasználású Diákhitel1, a kötött felhasználású Diákhitel2, valamint a szintén kötött felhasználású Képzési Hitel. Az egyik legfontosabb idei változás, hogy a Diákhitel1 mostantól kizárólag egy speciális Diákhitel Számlára érkezhet, melyet a hiteligénylés folyamata során négy banknál, az Ersténél, a Gránitnál, az MBH-nál és az OTP-nél lehet megnyitni.

Hirdetés

Hirdetés

Stratégiai partnereket választott a Diákhitel Központ

A Diákhitel Számlák legfőbb célja az ügyfelek költségeinek csökkentése volt: az újítás megjelenésével az érintettek rendkívül kedvező feltételekkel kaphatnak folyószámlát. A Diákhitel Központ nyílt pályázaton választotta ki azokat a stratégiai partnereit, akik a jövőben jogosultak lesznek ilyen bankszámlát kínálni az igénylőknek. A pályázaton négy bank járt sikerrel: az Erste, a Gránit, az MBH, és az OTP.

Ezeknél a bankoknál a diákhitelesek számára ingyenes lesz a számlavezetés, a bankkártyahasználat, az elektronikus szolgáltatások használata, a személyes megjelenés nélküli ügyintézés, a havi számlakivonat, illetve a folyószámla megszüntetése. Ezenkívül további kedvezmények is elérhetők az egyes bankoknál, amelyeket érdemes szem előtt tartani a szolgáltató kiválasztása során.

Milyen kedvezményeket kínálnak az egyes bankok?

Az Erste Banknál a kötelezően nyújtandó díjmentes szolgáltatásokon túl online számlanyitás esetén 30 ezer forint jóváírás is jár, továbbá kedvezményes a készpénzfelvétel, lakásbiztosításhoz kapcsolódóan pedig egyszeri 5 ezer forint kedvezményben részesülhetnek a diákhiteles ügyfelek. Ha később Babavárót igényelnek, akkor 120 ezer forint kedvezmény kapható.

A Gránit Bank szelfis számlanyitás esetén 32 ezer forint egyszeri jóváírást ad, és a számlán jóváírt diákhitel-összegekre további 4% jóváírást fizet, melynek maximuma az egy félévben felvehető 750 ezer forintnyi hitel után félévenként 30 ezer forint. A számlán tartott egyenlegre a hitelösszegek folyósításának hónapjaiban igen kedvező, a mindenkori jegybanki alapkamatnál 5 százalékponttal kisebb, jelenleg évi 8% látra szóló kamatot fizet a bank. Babaváró hitel felvételekor 205 ezer forint jóváírás kapható. A Platinum kártya éves díjából 10% kedvezmény is jár a diákhiteles ügyfeleknek.

Az MBH Banknál a kötelező díjmentes szolgáltatásokon túlmenően 300 forint díjkedvezmény kapható a készpénzfelvételi tranzakciókra vonatkozóan, kártyapótlás 50% kedvezménnyel lehetséges, továbbá a Diákhitel Számlával rendelkezők 10 éves kamatperiódusú lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel felvételekor kamatkedvezményben részesülhetnek.

Az OTP Bank a Diákhitel Számlához tartozó vásárlások után akár 5-50% pénzvisszatérítést fizet, évente 1 alkalommal 100% kedvezményt ad egy utasbiztosítás díjából, lakásbiztosítás megkötésekor 5% díjkedvezményt biztosít, valamint lakáshitel és szabad felhasználású hitel felvételekor induló díjmentességet és kamatkedvezményt is élvezhetnek a diákhiteles ügyfelek.

Hogyan nyithatod meg a saját Diákhitel Számládat?

Ha szabad felhasználású hitelt szeretnél igényelni, mindenképpen rendelkezned kell Diákhitel Számlával, ugyanis 2023. július 1-től kizárólag ilyen bankszámlára érkezhet a Diákhitel1 folyósítása. Természetesen a tandíjra fordítható diákhitelek (Diákhitel2, Képzési Hitel) igénylőinek is van lehetőségük igénybe venni ezt a kedvezményes bankszámlát, de számukra ez nem kötelező, mert ezekben az esetekben a Diákhitel Központ közvetlenül a képzést szervező intézménynek utalja a hitelösszeget. Az alábbiakban bemutatjuk, miként lehet igényelni a Diákhitel Számlát.

Diákhitel1: ilyenkor kötelező a Diákhitel Számla

A Diákhitel1 igénylését a Diákhitel Direkt online felületen tudod elindítani. A folyamat során ki kell választanod azt a bankot, amelynél szeretnéd megnyitni a kedvezményes Diákhitel Számládat. Miután elektronikusan aláírtad a hitelszerződést, a kiválasztott bank felkeres a megadott elérhetőségeid valamelyikén a számlanyitás céljából. A számla létrejöttét követően a bank jelzést küld a Diákhitel Központnak, és az igényelt hitelösszeg a megfelelő időpontban meg fog érkezni a bankszámládra.

Diákhitel2 és Képzési Hitel: a Diákhitel számla egy lehetőség

Ha valamelyik kötött felhasználású (csak tandíjra fordítható) hiteltípust igényelnéd, akkor is jogosult vagy kedvezményes Diákhitel Számlát nyitni. A Diákhitel Direkt felületen történő, online hiteligénylés során felkínálják neked ezt az opciót, ahol kiválaszthatod, hogy szeretnél-e áttérni a Diákhitel Számlára, és ha igen, akkor melyik bank mellett kívánsz elköteleződni. Ezt követően a bank fel fog keresni a megadott elérhetőségeiden a számla megnyitásának érdekében. (A hitelösszeg azonban nem a te számládra fog érkezni, hanem közvetlenül a képzésedet szervező intézményhez.)

Meglévő diákhitelesek: a Diákhitel Számla egy lehetőség

Ha korábban vettél fel valamilyen típusú diákhitelt, de még a folyósítási időszakban vagy, akkor számodra is elérhető a kedvezményes Diákhitel Számla. Ehhez a Diákhitel Direkt fiókodban ki kell töltened a Diákhitel Számláról szóló nyilatkozatot, ahol azt is ki kell választanod, hogy melyik banknál szeretnéd megnyitni a számlát. A nyilatkozat beküldése után a Diákhitel Központ ellenőrzi a jogosultságodat, és ha megfelelsz a feltételeknek, akkor a bank fel fog keresni a számlanyitás céljából. Ha Diákhitel1 folyósításban részesülsz, az összegek a jövőben erre a számládra fognak érkezni. Diákhitel2 és Képzési Hitel esetén értelemszerűen nincs változás a folyósítás menetét illetően, de élvezheted a kedvezményes számla előnyeit.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a számodra legkedvezőbb, akár teljesen díjmentes számlacsomagot!

(A cikk eredetileg a hvg.hu részére készült szakmai tartalom.)

Hirdetés
Hirdetés