Drágultak a szabad célú jelzáloghitelek az év eleje óta

Drágultak a szabad célú jelzáloghitelek az év eleje óta
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-27
 

Drágábbak most a szabad felhasználású jelzáloghitelek, mint voltak az év elején, ám a legnagyobb különbséget az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkezők tapasztalhatják. Egy 10 millió forint összegű, 20 évre felvett szabad felhasználású jelzáloghitelre például most csaknem 800 ezer forinttal kell többet visszafizetni félmilliós jövedelem esetén, miközben 300 ezer forintos nettónál a különbség alig észrevehető. Ez egyben azt is jelenti, hogy csökkent a magasabb jövedelemért cserébe bezsebelhető pénzügyi előny mértéke.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek viszonylag kis népszerűségnek örvendenek mostanság, aminek legfőbb oka a személyi kölcsönök alacsony kamata, de ez utóbbiak mellett egy sor egyéb érv is szól még: például a rövid átfutási idő (akár 5-7 munkanap) és az alacsonyabb egyszeri költség (nincs értékbecslés, földhivatali bejegyzés, közjegyzői okirat készítésének díja).

A lehetőségeknek azonban gátat szab, hogy a személyi hitelek esetében a felvehető hitelösszeg maximuma 10 millió forint, a futamidő pedig nem lehet hosszabb 10 évnél. Ráadásul a Bankmonitor szakértői szerint alig van most olyan bank, amelyik hajlandó elmenni a 10 millió forintos elméleti plafonig, a többség inkább 5-8 millió forintig hitelez, a futamidő felső határa pedig többnyire 8 év.

A rövid futamidő „káros mellékhatása”, hogy nagyobb hitelösszegnél magas havi törlesztőt eredményez: a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint egy 10 millió forintos személyi hitel havi törlesztője 8 éves futamidővel például idén 129 500 Ft, ami jövő évtől 138 500 Ft-ra emelkedik.

Ezzel szemben egy 10 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitelnél 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal „mindössze” 68 000 Ft a havi fizetnivaló, így ez lényegesen kisebb jövedelemmel is felvehető. (Egy 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitel és egy végig fix kamatú jelzáloghitel esetében egyaránt 50% a JTM-korlát – 500 000 Ft nettó jövedelem alatt –, vagyis a jövedelem legfeljebb fele fordítható törlesztésre.)

Persze hiába alacsonyabb a havi törlesztő, a hosszabb futamidő hatására a teljes visszafizetendő összeg magasabb lesz: az előbbi 10 millió forintos hitel esetében például 2,5 millió forint a különbség. Ezen kívül  – ahogy korábban írtuk – a jelzáloghitel egyszeri költsége lényegesen magasabb, 10 millió forintos hitelösszegnél akár 150-250 000 forint is lehet.

Drágábbak lettek a szabad célú jelzáloghitelek

A személyi kölcsönökkel kapcsolatos banki szigorítások miatt ismét felértékelődhet a szabad felhasználású jelzáloghitelek jelentősége. Igen ám, de ezek a Bankmonitor.hu vizsgálata szerint január óta drágultak, mégpedig a nagyobb igazolt jövedelem esetén elérhető kamatok lettek magasabbak, ami miatt csökkent az így elérhető pénzügyi előny. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint például egy 10 millió forintos – 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű – bármire fordítható jelzáloghitel havi törlesztője 500 ezer forintos jövedelemmel év elején 58 608 forintnál kezdődött (vagyis a kalkulátorban ez volt a legjobb ajánlat), addig augusztus végén már  61 698 Ft-ot forintot kell fizetni ugyanezért az adósoknak, ami teljes visszafizetésben 765 641 Ft különbség. Az átlagos jövedelemmel rendelkezők (300 000 Ft) számára ez a hiteltípus azonban csak pár száz forinttal drágult, így kicsivel 65 000 forinttól indulnak jelenleg is a törlesztők.

Egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidőre felvett, 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitel havi törlesztője

Tudni kell azonban, hogy az egyes banki ajánlatok között jelentős eltérések lehetnek. 300 000 Ft-os jövedelem esetén az első és a harmadik legjobb hitel között havi szinten 4 000 Ft a különbség, míg félmilliós fizetés igazolásakor 7 000 Ft feletti a differencia. Emiatt fontos a jó választás, hiszen ezzel a teljes futamidő alatt millió forint forint felett lehet megtakarítani.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés