Dupla nagyságú céges hitelkeret, a kamatszint megfelezése mellett

Dupla nagyságú céges hitelkeret, a kamatszint megfelezése mellett
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-11 Frissítve: 2021-10-08
 

Így is lehet ezt csinálni, kitartás (idő, energia, tudás és türelem) viszont kétségtelen kell hozzá. Adott egy perspektivikus társaság, melynek hiteligényét meglévő bankja elutasította, nem értette speciális működési körülményeit. Megfelelő előksézítést követően más bankok viszont kapva-kaptak a vállalkozás után. A ráfordított idő és utánjárás meghozta gyümölcsét, a végeredmény magáért beszél. Elmeséljük a részleteket.

A társaság tulajdonosa évtizedes nemzetközi multis múlttal a háta mögött úgy döntött 3 évvel ezelőtt, hogy felhasználva eddig szerzett tudását, tapasztalatát és piaci kapcsolatait, hazai vizekre evez és elindítja saját vállalkozását. Ipari alkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cége sikeresen el is startolt, és már a kezdeti időszakban a dinamikus fejlődés útjára lépett.

Mára már elmondhatja, hogy több országban is rendelkezik telephellyel és raktárral, az európai piacon szabad szemmel is látható részesedése a piac ezen speciális szegmensében. A cég árbevétele minden évben legalább 150 millió forinttal növekedett, 2017-ben 500 millió forintos szinten zárta az évet, készletállománya közel 300 millió forint nettó értékre rúgott.

A bank, akit az indulásnál választott a cég, nagy kényelemben és boldogan szedte be az 50 millió forintos rendelkezésre bocsátott folyószámlahitel jelenleg igen magasnak számító 6,5%-os kamatát (ami a hitelkeret jóváhagyásakor még elfogadhatónak számíthatott, mostanra azonban már jóval az elérhető kamatszint felettinek mondható). A dinamikus fejlődés további biztosításához szükséges hitelkeret növelési kérését meglévő bankja mindezek ellenére elutasította. Nem tudta értelmezni, az árbevételhez képest átlagon felüli nagyságú készletállományt.

A tulajdonos szerencsére nem adta fel, ekkor fordult a Bankmonitorhoz segítségért. Szondázzuk meg cége piaci lehetőségeit, és próbáljunk meg számára egy nagyobb hitelkeretet nyújtó bankot találni, ahol biztosítani tudják a dinamikus növekedéssel járó likviditási igényének fedezetét.

Hirdetés

Hirdetés

Mindennek a kulcsa a megfelelő „tálalás” és a versenyeztetés

Azzal, hogy a céget a szokásos banki igényektől eltérő aspektusból is bemutattuk, rámutatva a további fejlődést alátámasztó részletekre, új perspektívát kapott a hiteligény. Ehhez az kellett, hgoy a bank megértse a cég speciális működéséből adódó lassú forgású készletállomány szükségességét, és az esetleges elfekvő készlet kockázat kezelésének lehetőségeit.

A szükséges magyarázattal a számok mögött hirtelen több, mint 4 bank akart a potenciális hitelezők közé tartozni, egymásra licitálva mind hitelösszegben, mind pedig az árazásban.

Az eredmény

A folyószámla hitelkeret megduplázódott 100 millió forintra, a meglévő hitelállomány kamatszintjének lefelezése mellett, azaz a korábbi 6,5%-os éves kamat 2,7%-ra csökkent, ami közel 2 millió forintos éves kamatköltség megtakarítást jelent. Ha ezt a megduplázott 100 millió forintos hitelkeretre vetítjük, már 4 millió forint a megtakarításunk!

Hogyan?

Egy ilyen versenyhelyzet kialakítása nemcsak időt és energiát vesz igénybe, de mélyebb piacismeretet is igényel:

Mi az a banki kör, ahol aktuálisan nyitottak a hitelezésre, érdeklődési körükben benne van az adott cég tevékenységi köre és nem utolsó sorban, rendelkezésre is áll házon belül a megfelelő kapacitás ahhoz, hogy végigvigyék hiteligényünket egészen e döntésig, és ne akadjon meg a gépezet valahol fél úton az ígérgetés és az információ bekérés mocsarában (ez nagyon jellemző eset a jelenleg hiteligényekben bővelkedő bank szférában).

Ahány bank, annyi féle szemlélet és prioritás. Van ahol az ingatlan fedezet elengedhetetlen, van ahol azonban nem feltétlenül szükséges. Van, ahol a futamidőt 7 évben maximalizálják, van ahol rugalmasan, akár 15 éves időtávon is tudnak gondolkozni a döntéshozók. … és a sort még folytathatnánk tovább.

Minden bankot a saját szájízének megfelelő módon érdemes megkeresni, ez már önmagában nem kis munka, nem beszélve a későbbi egyedi információ szolgáltatási formáktól, struktúrákról és a felmerülő kockázatkezelői kérdésekről és egyeztetésekről.

Nem kis munka, de annál kifizetődőbb vállalkozás, ahogy ezt ügyfelünk fenti példája is bizonyítja. Érthető módon az ügyletvitel, a vállalkozás mindennapjai rengeteg energiát felemészthetnek mind a tulajdonosok, mind a vezetők oldaláról, így sokszor a szisztematikus utána járásra már nem marad idő.

Érdemes a Bankmonitor évtizedes tapasztalattal rendelkező kollegáinak segítségét kérni, akik mindennapos munkájuk kapcsán mindig friss információval és tudással rendelkeznek a banki hitelezési aktualitásokról.

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés