Durván sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított

Durván sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-11 Frissítve: 2018-04-06
 

5,5%-tól 24%-ig terjedő valós vagyonnövekedést ért el az, aki egy évvel ezelőtt megtakarítás, befektetés mellett döntött. A ma megjelent 1,4%-os inflációs adatot vetettük össze a különböző megtakarítási formák elmúlt egy éves hozamával. Az eredmény döbbenetes. Kockázatmentesen (bankbetétben) lehetett elérni 5,5%-os inflációt meghaladó kamatot, melynek értékeléséhez fontos tudni, hogy az amerikai tőzsde (azaz egy kockázatos befektetés) több évtizedes infláció feletti átlagos hozama alig haladja meg a 4%-ot. Bár a jövő ennyire nem fényes, de soha nem késő elkezdeni a megtakarítást, befektetést. Bemutatjuk, hol, milyen lehetőségek vannak.

Alapvető igazság, hogy az alacsony infláció pozitív hatással van megtakarítási kedvünkre. Miért ne lenne, hiszen a csökkenő infláció növeli megtakarításaink valós értékét, amely a reálkamaton keresztül fogható meg.

Nézzük, hogy ténylegesen mekkora hozamot érhettél el az elmúlt 1 évben!

infláció felett elért hozamok

Tekintettel arra, hogy a jegybanki alapkamat csökkentés tavaly augusztusban vette kezdetét, így egy évvel ezelőtt még jócskán találtunk a nagybankok betéti ajánlatai között 7%-os éves kamatot biztosító lehetőséget. Tehát a mai inflációs adat fényében pénzünk kockáztatása nélkül 5,5%-os hozamot érhettünk el! Figyelemreméltó a kötvényalapok teljesítménye. Mérsékelt kockázatvállalás mellett lényegesen magasabb hozamokra tehettünk szert, mint a betéteknél, de még a nagyobb kockázattal járó vegyes (kiegyensúlyozott) alapok teljesítményét is sikerült az alapoknak legyűrniük.

Reméljük, hogy senkiben sem maradt kétely, hogy az alacsony inflációs környezet (a nyugat-európai szinthez képest az elmúlt egy évben még látványosan magasabb kamatokkal párosulva) kifejezetten kedvez a takarékoskodásnak. Természetesen, akik most kötnek le betétet, vagy helyezik el pénzüket befektetési alapokban, azoknak a legérdekesebb adat a várható infláció. A kilátások kedvezőek, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján az infláció 2014-ben is a jegybank középtávú célja alatt maradhat, és csak 2015 közepén emelkedhet 3 százalék közelébe.

Hol érdemes infláció feletti hozamot keresni a jövőre nézve?

A bankbetétekben elérhető, a következő egy évben várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés (reálhozam) már lényegesen mérsékeltebb, mint az elmúlt egy évben volt, így nem véletlen, hogy a lakosság jelentős része a befektetési alapok felé fordult és 800 milliárd Ft áramlott csak az idei évben az alapokba. Ha befektetési alapban gondolkozol, mint a bankbetét alternatívája, akkor egyértelműen nem a pénzpiaci alapokat érdemes megvizsgálnod, mivel ezek hozama igazodni fog a betétek kamatához. Betétekhez viszonyított többlet hozamot sajnos csak némi kockázat vállalás mellett érhetsz el. Érdemes megvizsgálnod a vegyes és abszolút hozamú alapok által kínált lehetőségeket, melyet az alábbi kereső használatával tehetsz meg (azoknak, akik még nem tapasztaltak az alapok világában, javasoljuk korábbi, befektetési alapokról szóló írásunkat).

1

Akik bankbetétben látják a lehetőségeket, gondolkozzanak hosszú távon

Tekintettel arra, hogy a sorozatos jegybanki alapkamat csökkentés hatására a betéti kamatok is folyamatosan csökkenek, így a rövidebb megtakarítási időtávok (3, 6, 12 hónap) helyett érdemes inkább hosszabb távlatokban (3, 5 év) gondolkodni, amelyeknél már élvezhetőek a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) előnyei. A konstrukcióval való ismerkedéshez ajánljuk figyelmedbe a témával részletesen foglalkozó cikkünket.

Kedvcsinálóként összegyűjtöttük a nagybankok legjobb lekötött betéti ajánlatait, amelyek TBSZ konstrukció keretében elérhetők.

3 éves futamidő

5 éves futamidő

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés