Eddig sem volt kispályás a lakástakarék, de most rátett még egy lapáttal!

Eddig sem volt kispályás a lakástakarék, de most rátett még egy lapáttal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-09 Frissítve: 2021-07-01
 

Júliusban nagyot változott a lakástakarék, aki most köt szerződést, az már hamarabb hozzájuthat a pénzéhez. A technikai módosítás jótékony hatása az, hogy a háromról két hónapra csökkenő kiutalási idő miatt magasabb lesz a megtakarításon elérhető éves hozam. Ami egyet jelent azzal, hogy még vonzóbbá vált az LTP.

Az elérhető hozam majdnem 0,4%-kal nőtt átlagosan

A négy és tíz év közötti időszakra tehető megtakarítási idő lejártakor a szabályok szerint két hónapot kötelező várni, amit hivatalosan kiutalási időnek hívnak. A megtakarítás felhasználására csak ezt követően nyílik lehetőség, vagyis más szóval a lakástakarékból ekkor utalják ki a megtakarított összeget. Aki néhány hónapja (2017. július elseje előtt) nyitott szerződést, annak még a „kötelező várakozási idő” három hónapos volt.

Amennyiben összehasonlítanánk a lakástakarékokat, akkor ezt például az EBKM-mel (Egységes Betéti Kamatláb Mutatóval) tehetjük meg. Az EBKM egy számba sűrítve mutatja meg, hogy mekkora az elérhető hozam. Többek között figyelembe veszi a termék induló költségét, a havi számlavezetési díjat (egységesen 150 Ft/hó), a betéti kamatot és azt is, hogy mikor juthatunk hozzá valójában a pénzünkhöz.

A kiutalási idő rövidülésének nagy hatása van az EBKM-re is, és mivel rövidebb idő alatt jutunk hozzá a pénzünkhöz, az időarányosan elérhető hozam is megnő.

Hirdetés

Hirdetés

A számlanyitási díj elengedése nemcsak pozitív hatással lehet

A tapasztalatunk az, hogy az érdeklődők nem állnak meg az EBKM-nél, ha lakástakarékot választanak és ezt nagyon jól is teszik. Érdemes figyelni a számlanyitáskor felmerülő egyszeri 1%-os díjra, amiből esetleg kedvezményt kaphatunk. A díjkedvezmény szinte kivétel nélkül feltételhez kötött, ráadásul több esetben plusz terméket is igénybe kell venni!

Ez utóbbi költséget viszont már nem tartalmazza az EBKM. Továbbá a pénztárak korlátozhatják azt is, mely termékükre érvényes az akció és melyikre nem. Ma már több helyen is előfordul, hogy legalább 5 éves szerződést kell kötni, hogy engedményt kaphassunk a számlanyitási díjból.

Nagy a csábítás, hiszen a számlanyitási díj kedvezménnyel együtt átlagosan közel 2%-kal magasabb a terméknek az éves hozama. Ez óriási szám, azonban ne feledjük, hogy alaposan át kell tanulmányozni a megkötéseket! Ha egy kapcsolt termék (bankszámla, biztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár) igénybevételére köteleznek, akkor a kapcsolódó költségek könnyedén erodálhatják az első ránézésre vonzóbb hozamot.

Vannak persze kivételek, amikor extra kötöttségek nélkül is sikerülhet a magasabb hozamot elérni. Tipikusan ilyen az Erste lakástakarék kedvezménye, amihez a Bankmonitor olyan plusz kedvezményt nyújt, amivel valóban számlanyitási díjtól mentesen nyithatunk lakástakarék szerződést.

Ha szeretnéd a legegyszerűbben megtalálni a számodra megfelelő lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    A végén hadd írjunk bővebben a számlanyitási díjról. Mindez a lakástakarék egyszeri induló költsége, amelyet egy összegben kell megfizetni. Egységesen a szerződéses összeg 1%-át kérik el. A szerződéses összeg tartalmazza a befizetéseket, az állami támogatást, a betéti kamatot és a felvehető lakáskölcsönt is.

    Minél magasabb a választott havi megtakarítás (max. 20 000 Ft/szerződés), és minél hosszabb a választott futamidő (min. 4, max. 10 év), annál magasabb a szerződéses összeg, ebből adódóan pedig a számlanyitási díj.

    Hirdetés
    Hirdetés