Égeti a zsebedet a pénz? Így védekezz a túlköltekezés ellen!

Égeti a zsebedet a pénz? Így védekezz a túlköltekezés ellen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-12
 

Hazánkban is található egy olyan réteg, aminek tagjai az életszínvonaluk fenntartásához szükségesnél magasabb jövedelemmel rendelkeznek, de nagy problémát jelent számukra, hogy ne költsenek értelmetlenül, hanem hosszútávú megtakarításaikat építgessék. Valójában saját maguktól kell őket megóvni. A Rendszeres Megtakarítási Programokat éppen számukra találták ki. De mit is jelent ez az elnevezés pontosan és hogyan segít megakadályozni a túlköltekezést? Minden kiderül az alábbiakból.

A magyar megtakarítások jelenleg több mint 23 ezer milliárd forintot tesznek ki, és ez az összeg évről évre növekszik. Sokan tehát abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy fizetésüket nem élik fel hónapról hónapra. Sőt, nem keveseknek jelent komoly problémát, hogy fizetésükből csak az igazán szükséges dolgokat vegyék meg, és a fennmaradó pénzt valamilyen módon hosszú távú céljaikra fordítsák. Saját maguk tehát pénzük legnagyobb ellenségei.

A bankok ajánlatai között viszont már számukra is adottak a megfelelő eszközök. Abban az esetben, ha nem lakáscélra gyűjtenek, a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programok (RMP) jelentik a legjobb megoldást (lakáscélra a Lakástakarék Pénztárak ajánlottak). Hogy miért? Számos érvünk van:

  • olcsó: az alábbiakban hivatkozott mélyebb elemzéseinkből kiderül, hogy a befektetési alapokra épülő és a biztosításokat nélkülöző megtakarítások gyakran a legolcsóbb konstrukciók.
  • rugalmas: a havi befizetések nagysága bármikor változtatható és akkor sem történik semmi, ha kihagyunk 1-2 havi befizetést.
  • extra hozampotenciál van benne: jelenleg a bankbetétek már szinte semmit nem kamatoznak. A befektetési alapok ezzel szemben szép hozamokat érnek el, főleg, ha hajlandóak vagyunk kockázatot is vállalni.
  • bármikor hozzáférhető: a legtöbb hazai befektetési alapot bármikor eladhatjuk, az időarányos hozamot akkor is megkapjuk.

Ezek keretében a megtakarító számlájáról minden hónapban automatikusan levonják az előre meghatározott összeget és befektetik a kiválasztott befektetési alapokba. A sokat kereső, de sokat is költő megtakarítók így nem is látják bankszámlájukon az elkölthető pénzösszeget, hiszen az már befektetési jegyek formájában rég az értékpapír számlájukra került. Az elhelyezett pénz viszont szükség esetén (többségében díjmentesen) bármikor hozzáférhető.

Kíváncsi vagy tényleg illenek-e Hozzád a Rendszeres Megtakarítási Programok, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat:

1

Ezt érdemes tudni a Rendszeres Megtakarítási Programok piacáról

Korábban alaposabban is górcső alá vettük a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programok piacát, álljanak itt ezért csak a legfontosabb tudni valók.

RMP-t már lassan az összes nagyobb bank elindított, de ezek fejlettség szintje nagy eltéréseket mutat még. Vannak olyan pénzintézetek, ahol ez a szolgáltatás egy állandó vételi megbízás (pl. az OTP esetén) képében érhető el, ami funkciójában megfelel a célnak, azonban ebben az esetben magának a megtakarítónak kell kiválasztania a rendszeresen megvásárolandó alapokat. Ennek sokkal fejlettebb változatát ajánlja például az UniCredit és az Erste Bank, ahol a megtakarítók saját kockázattűrésük szerint kész portfóliók közül válogathatnak.

A költségek hasonlóan széles keretek között mozoghatnak, és több olyan bankot is találhatunk, ahol a szolgáltatás díjmentesen elérhető, vagyis csak a befektetési jegyek vételéért kell fizetnünk (ezt akkor is ki kellene fizetnünk, ha nem vagyunk részese hasonló programnak).

Ha tehát saját magunktól akarjuk megmenteni megtakarításainkat, indítsunk egy Rendszeres Megtakarítási Programot. Ha szükséges, az ennek keretében gyülekező megtakarítás bármikor hozzáférhető, és addig sem égeti zsebünket a pénz.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés