Eggyel több ok, hogy ne a Postán fizesd a csekkjeidet!

Eggyel több ok, hogy ne a Postán fizesd a csekkjeidet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-13
 

Idehaza ugyan folyamatos az elektronikus fizetési eszközök és módok térnyerése, mégis a legtöbben még mindig megrögzötten ragaszkodunk a postai sárga csekkes befizetéshez. Ezek kiegyenlítéséhez persze készpénzre van szükség, de a készpénzhez jutás terén sajnos nem indulunk egyenlő esélyekkel. Nyilván mindenre van megoldás, de azért mégsem mindegy, hogy milyen áron. Segítünk, hogy ne dobj ki éves szinten közel 20.000 Ft-ot!

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de
hazánkban a közüzemi és egyéb szolgáltatások kifizetésének túlnyomó része még mindig a klasszikus sárga csekk befizetésével történik. Azaz a közüzemi (víz, gáz, villany), telekommunikációs, biztosítási szolgáltatások költségei és az egyéb rendszeresen fizetendő díjak zöme ilyen formában kerül kiegyenlítésre. Mindez annak ellenére, hogy egyébként számos más kényelmes lehetőség kínálkozik, amely segítségével könnyen elkerülhető a postai sorban állás. De egyelőre lépjünk ezen tovább…

A csekkek befizetéséhez természetesen készpénzre van szükség (leszámítva azt az esetet, ha bankkártyával rendezzük a Postán ezeket), amihez a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőségnek köszönhetően könnyen hozzá is juthatunk. De biztos, hogy olyan könnyű ez?

Míg a fővárosban különösebb nehézség nélkül találunk egy bankautomatát (ATM), amelyből díjmentesen beszerezhetjük a szükséges összeget, addig a vidéki lakosok komoly akadályokba ütköznek. A Magyar Nemzeti Bank tavaly június végi adatai alapján az országban található ATM-ek harmada (34%-a) Pest megyében üzemel (az országos hálózat több mint 20%-a Budapesten). Nos, ezt a kiváltságos helyzetet az ország többi megyéje, pontosabban azok lakosai sajnos nem igazán élvezhetik. Győr-Moson-Sopron (5,67%), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén (5,63%) megye kivételével ez az arány mindenhol 5% alatti. Különösen alacsony Nógrád megyében, ahol csupán 1,49%-ot tesz ki. Még inkább kiábrándítóak a számok, ha az egyes megyéken belüli megoszlást nézzük. Kivétel nélkül mindegyikben 20% feletti arányban találhatóak megyeszékhelyen a berendezések. Sőt, közel a megyék felében az ATM-ek egyharmada ide került telepítésre. Így hát díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda, a kisebb városokban nem könnyű díjmentesen készpénzhez jutni.

Mégis mi a megoldás, ha belátható közelségben nincs ATM? 

Nos, utazhatunk esetenként akár órákat is a legközelebbi ATM-ig, hogy díjmentesen hozzájussunk a bankszámlánkra érkező jövedelmünkhöz, vagy kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a csekk(ek)et a Postán bankkártya segítségével fizetjük be. Ez utóbbinak azonban igen komoly költségei lehetnek a művelet speciális jellegére való tekintettel. Ugyanis
annak ellenére, hogy a bankkártyát fizetésre használjuk, ez a művelet sajnos készpénzfelvételnek számít. Sőt, mivel a postai kártyaelfogadó terminálok (POS) nem ATM-ek, így ezeknél nem tudunk élni a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétellel. És, hogy tovább borzoljuk a kedélyeket a legtöbb bank még külön díjat is alkalmaz ezekre a tranzakciókra, ami jellemzően drágább, mint az ATM használat.

Mindez a számok tükrében…

Nézzük akkor azt az esetet, amikor bankkártyával rendezzük a Postán a csekkeket. Még véletlenül sem szeretnénk elrugaszkodni a földtől, ezért tegyük fel, hogy havi szinten átlagosan 60.000 Ft-ot tesznek ki a számlák és az egyéb csekkes befizetések. Nos, a lenti bankhasználati szokások mellett így alakulnak a havi bankköltségek, ha

  • egyszerre befizetjük a teljes összeget, vagy
  • ne adj Isten két eltérő időpontban (az egyszerűség kedvéért 2*30.000 Ft összegben) történik ez meg.

postakoltseg20140813.jpg

A számítások során 13 bank ajánlatát vettük alapul. Természetesen minden banknál a fenti bankhasználati szokásokhoz legjobban illeszkedő számlacsomag díjával kalkuláltunk. Míg a számlacsomagok havi fenntartási költsége átlagosan 413 Ft, addig ez a postai kártyás művelet(ek) miatt átlagosan 992 Ft-tal nő egy tranzakció esetében, 1.599 Ft-tal két tranzakció esetében. Persze a szélsőértékek is említésre méltóak. A legjobb esetben is 747 Ft-os költséget jelent, ha egy összegben fizetjük ki a csekkeket, de a legrosszabb esetben akár 1.790 Ft-ba is kerülhet. Ugyanez két tranzakciónál már 968 Ft-ot, illetve 3.220 Ft-ot jelent.
Kétség nem fér hozzá, hogy drága móka a postai bankkártyás fizetés.

Ezek szerint nincs ésszerű megoldás, marad az utazás?

Már hogyne lenne!
Számos elektronikus fizetési mód és eszköz közül válogathatunk, amelyekkel jelentősen csökkenthetőek a költségek, vagy éppen teljes mértékben kiküszöbölhetőek. Nem beszélve arról, hogy így sokkal kényelmesebb a számlák kiegyenlítése.

A teljesség igénye nélkül:

  • Online bankkártyás fizetés – Több esetben közvetlenül akár a szolgáltató oldalán, vagy egy ún. fizető szolgáltató oldalán (pl.: Díjnet, Távszámla) elérhető ez a lehetőség. Ne feledjük, a bankkártyával történő vásárlás a legtöbb bankszámlacsomagnál díjmentes, így külön költséggel nem jár a számlák kiegyenlítése.
  • Netbanki utalás – Ha nem szeretnénk az irányítást kiengedni a kezünkből, mert jobb szeretjük magunk eldönteni, hogy az adott számlát mikor fizetjük ki, akkor kézenfekvő bankunk netbanki felületén keresztül esetileg utalni. Ehhez csupán be kell szereznünk a szükséges számlaszámot (vigyázat, nem mindig a csekken szereplőre van szükségünk) és a kapcsolódó adatokat (pl.: szolgáltató pontos megnevezése, közlemény rovat tartalma, stb.) a szolgáltatótól. Annak ellenére, hogy a legtöbb számlacsomagnál ez már díjköteles, a postán történő bankkártyás fizetéssel szemben még így is jelentősen faraghatunk a költségeken. Egyébként vannak olyan bankok is, amelyeknél még segítséget is kapunk a sárga csekkek elutaláshoz: az erre alkalmas menüpontban egy sárga csekk jelenik meg a képernyőn, így magunk elé véve azt csak fel kell töltenünk az azon látott adatokkal és már mehet is az összeg.
  • Rendszeres megbízások – Ebbe a körbe tartoznak az állandó, fix összegű átutalások, valamint a csoportos beszedések. Ezekkel az automatizált megbízásokkal akár tovább faraghatóak a költségek.

Persze dönthetünk úgy is, hogy inkább autóba, buszra, vonatra pattanunk és célba vesszük a hozzánk legközelebb eső ATM-et a díjmentes készpénzfelvétel érdekében, de ha egyszer már mód van rá, hogy megspóroljuk az ezzel járó időt és költsége(ke)t, akkor érdemes élni a lehetőséggel.

A Te környékeden sincs belátható közelségben bankautomata? Próbálgasd kalkulátorunk segítségével, hogy melyik esetben járnál a legjobban! Abban biztos lehetsz, hogy könnyen megtalálod az ideális megoldást!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés