Egy bank árat csökkentett, ám ettől még nem lettek olcsóbbak a lakáshitelek

Egy bank árat csökkentett, ám ettől még nem lettek olcsóbbak a lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-07
 

Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az elmúlt hónapok drágulása után kifejezetten jó hírnek számít. A végig fix kamatú lakáshitelek között a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel 0,3 százalékponttal még olcsóbb is lett, míg a mára marginálisnak számító 5 éves kamatperiódusú hitelek között a Raiffeisen 0,71 százalékponttal drágult. Nézzük, mire is számíthatunk jelenleg!

A lakáshitel felvétel előtt állók számára komoly dilemmát okoz, hogy mivel járnak jobban: ha sietnek az igényléssel, vagy érdemesebb inkább kivárniuk. Eddig a gyorsaság volt a nyerő, hiszen az elmúlt egy évben a lakáshitelkamatok szinte hétről hétre emelkedtek, így pár hónap késlekedés akár havi több tízezer forint többletkiadást is jelenthet egy átlagosnak számító – 20 millió forint összegű és végig fix kamatú – lakáshitelnél.

Ehhez képest november vége és december eleje között gyakorlatilag nem változott a lakáshitelek ára, mindössze a K&H Bank végig fix minősített fogyasztóbarát lakáshitelénél tapasztaltunk 0,3 százalékpontos THM-csökkenést, míg a Raiffeisen Bank 0,71 százalékponttal drágította meg a maga öt éves kamatperiódusú lakáshitelét. Ezek azonban nem befolyásolják érdemben a lakáshitelfelvétel előtt álló lehetőségeit, ugyanis a K&H Bank 12,04 százalékos THM-je a Bankmonitor lakáshitelkalkulátor által vizsgált nagybankok közül a legdrágább jelenleg.

Az egyes bankok legolcsóbb fix kamatozású lakáshiteleinek árváltozása

December 5-én az UniCredit Bank Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele volt éppen a legkedvezőbb (20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, végig fix kamat és 500 ezer forint nettó jövedelem esetén) a maga 8,7 százalékos THM-ével, a K&H Bankhoz képest 3,34 százalékos különbség pedig csaknem 40 ezer forint differenciát jelent a havi törlesztőt illetően. Ehhez képest az, hogy az utóbbi az árcsökkentés hatására 3 722 forinttal olcsóbb lett nem oszt, nem szoroz.

Az öt éves kamatperiódusú Raiffeisen Lakáshitel 71 százalékpontos drágulása (9,86 százalékról 10,57 százalékra) pedig azért nem okoz komoly problémát, mert ezen hitelek aránya az új folyósítások között elenyésző, ugyanis szinte mindenki a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix hiteleket keresi jelenleg.

Hirdetés

Hirdetés

Kulcsfontosságú a jövedelem

A lakáshitel ajánlatok összehasonlításakor kulcsfontosságú, hogy mekkora összegű jövedelemmel számolunk, ugyanis a bankok a magasabb jövedelműeknek kamatkedvezményt adhatnak, ami megváltoztathatja a sorrendet. A jelenleg már marginálisnak számító öt éves kamatperiódusú hiteleknél a jövedelem azért is különösen fontos, mert a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály szerint legfeljebb a jövedelem 25 százaléka lehet a hiteltörlesztő, ami miatt a drágább hiteltermékek alacsonyabb jövedelem esetén nem is elérhetőek.

Mit hozhat a jövő?

A lakáshitelek jövőbeni ára nehezen megjósolható. A Magyar Nemzeti Bank nemrég publikált Pénzügyi Stabilitási Jelentésében például azt prognosztizálta, hogy év végére a lakáshitelek átlagos THM értéke elérheti a 12 százalékot. Amennyiben beválik a jóslat, akkor ez 1,84 százalékpontos átlagos THM-emelkedést jelent, ami egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitelnél 30 ezer forint feletti törlesztőrészlet emelkedéssel járna.

Más kérdés, hogy a 20 éves BIRS bankközi hitelkamatláb átlagos értéke a szeptemberi 9,42, illetve az októberi 10,26 százalékról novemberre 8,93 százalékra csökkent, míg december első három munkanapján 7,98 százalék volt az átlag. Ez pedig néhány hónapos csúszással a lakáshitel kamatok csökkenését, vagy legalábbis azok stagnálását vetíti előre, feltéve persze, hogy a trend kitart.

Hogy mi köze a BIRS-nek a hitelkamatokhoz? A BIRS azt hivatott megmutatni, a bankok éppen milyen áron hajlandók egymásnak hitelt adni 2-15 éves futamidőre, így ez némi leegyszerűsítéssel a hitelként kihelyezett pénz beszerzési árának is megfeleltethető. Hiteleik kamatait ugyanis a bankok mindig valamilyen referenciakamathoz képest határozzák meg. Piaci hiteleknél a referencia többnyire az 5, 10 és 20 éves BIRS, amire az adott bank által meghatározott kamatfelár és egyéb díjak rakódnak rá, így kapjuk meg a hosszú kamatperiódusú kölcsönök teljes költségét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés