Egy csok hitel is csökkenthető a gyermekek után járó hitelelengedéssel?

Egy csok hitel is csökkenthető a gyermekek után járó hitelelengedéssel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-06 Frissítve: 2021-12-29
 

Sokan már tudják, hogy 2019 óta a második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik után pedig 4 millió forinttal csökkenthető egy már meglévő lakáshitel tőketartozása. De vajon a szuper kedvezményes, fix 3%-os kamatú csok hiteleknél is élhetünk a lehetőséggel? Ennek jártunk utána.

A csok hitel egyértelmű előnye, hogy olcsóbb a piaci lakáshiteleknél, hiszen ezt a bankok maximum 3%-os, a futamidő végéig fix kamattal adhatják. Számszerűsítve: egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű piaci lakáshitel a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint a legjobb esetben 4,57%-os kamattal érhető el, ennek a havi törlesztője pedig 64 150 Ft. Ugyanez csok hitellel – 3%-os kamattal – viszont már csak 55 500 Ft-os havi törlesztőt jelent, vagyis a család több mint 10 ezer Ft-ot spórolhat havi szinten akkor, ha ezt választja.

De hogyan vehet fel valaki olcsó csok hitelt?

Ahhoz, hogy csok hitelt kaphass, két dolognak kell megfelelned:

1. Meg kell felelned a csok jogosultsági feltételeinek. Hogy jogosult vagy-e a csok-ra, azt a csok kalkulátorral gyorsan ellenőrizheted.

2. Mivel hitelről van szó, hitelképesnek kell lenned. Itt megnézheted az aktuális csok hitel ajánlatokat.

Igen ám, de egy piaci lakáshitel tőketartozása a második gyermek után 1 millió forinttal, míg a harmadik után újabb 4 millió forinttal csökkenthető. Ez jelentős pénzügyi előnyt jelent. Ráadásul, ha úgy döntünk, a futamidőt változatlanul hagyjuk, akkor a havi törlesztők is alacsonyabbak lesznek ezután. Persze dönthetünk úgy is, hogy a korábbi törlesztőket fizetjük tovább, és inkább a futamidőt csökkentjük, ami összegében kevesebb teljes visszafizetést jelent. Hogy miért? Azért, mert a rövidebb futamidő miatt kevesebb ideig fizetünk kamatot a bank részére.

Csökkenthetők a csok hitelek is?

Jó hír ugyanakkor, hogy a csok hitelre is érvényes a hitelelengedés, ugyanis ez minden esetben lakáscélú jelzáloghitel. Fontos ugyanakkor, hogy ehhez az kell, a hitelszerződés a magzat 12 hetes korára már alá egyen írva, ám a folyósítás nem feltétel. Ez utóbbi különösen azoknak jó hír, akik például építkeznek vagy még épülőben lévő újépítésű lakást vásárolnának hitelből.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés