Egy trükk, ami segíthet kicselezni az extra magas inflációt

Egy trükk, ami segíthet kicselezni az extra magas inflációt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-18
 

Egy év alatt 43 százalékkal lett drágább egy átlagos használt személyautó, de az építőanyagok egy részének is 50 százalék felett nőtt az ára 2021-ben. Mivel a hitelek kamatemelkedése ennek nyomába sem érhet, érdemes lehet előrébb hozni bizonyos beruházásokat, akár még hitelfinanszírozással is.

Berobbant az infláció 2021-ben, a KSH által mért 5,1 százalékos éves átlagos pénzromlás 2012 óta a legmagasabb érték. Ráadásul a magas infláció idén is velünk maradhat, legalábbis erre utal a tavaly decemberi magas, 6,4 százalékos maginflációs adat. Ez ezért jó indikátor, mert nem tartalmazza a gyorsan változó árú termékeket és szolgáltatásokat, így pontosabban mutatja, hogy merre is tartanak valójában az árak.

A drágulás azonban nem minden termék és szolgáltatás esetében azonos mértékű. Tavaly például az üzemanyagokért 25,9 százalékkal, míg a dohányáruk 12,7 százalékkal kellett többet adni, míg az élelmiszerek 8 százalékkal kerültek többe. Ez utóbbiakon belül azonban a liszt 22,8, a kenyér 15,2, a baromfihús 13,4, a tej, 12,1, míg a péksütemény 11,6 százalékkal drágult átlagosan. A szolgáltatások díja 5,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 14,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,6 százalékkal került többe.

Nem a KSH-tól, hanem a hasznaltauto.com portáltól érkezett az adat, miszerint az oldalon meghirdetett autók átlagos irányára csaknem 4 millió forint volt 2021-ben, ami 43 százalékos drágulás egy esztendő alatt. Az építőanyagok ára is elszállt 2021-ben, a faanyagok, fenyő fűrészáruk köre, az acél és különféle vasipari termékek, illetve az építési kemikáliák átlagosan 50-60 százalékkal kerülnek többe most, mint egy éve, de a munkadíjak is az egekben vannak.

Az áremelkedés pedig 2022-ben is kitarthat, hiszen a magas olaj- és földgázárak például megdrágítják az ipari termelést és a szállítást, a chiphiány pedig egyelőre nem látszik megoldódni, így az új autók gyártási volumene egy ideig még biztosan nem lesz képes lépést tartani a vásárlói igényekkel.

Magyarországon ehhez hozzá jön még az olcsó zöld lakáshitel, ami a korszerű ingatlanok építését hivatott ösztönözni. De az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kifutása előtt is számíthatunk még egy nagyobb hajrára, ami miatt az építőanyagok ára és a mesteremberek díja egyaránt tovább emelkedhet.

Ráadásul lesz is fedezet a költekezésre, hiszen februárban több mint 1,4 millióan kapják meg a családi adó-visszatérítésüket, ez a szám pedig még tovább emelkedhet, mivel az adatok nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat.

Hirdetés

Hirdetés

Lakásfelújítás támogatással

A pénzromlást kizárólag úgy lehet megelőzni, ha minden olyan szükséges költésünket előre hozzuk, ami várhatóan drágulni fog. Aki rendelkezik ehhez kellő összegű, szabadon felhasználható megtakarítással, az viszonylag egyszerű helyzetben van, már csak azért is, mert nem könnyű olyan biztonságos befektetést találni jelenleg, ami értelmezhető mértékben felül tudná múlni az inflációt.

Azok a gyermeket nevelők, akik lakás- vagy házfelújítást terveznek, ráadásul még vissza is kaphatják a költségek egy részét, amennyiben ki tudják használni az otthonfelújítási támogatás adta lehetőséget.

De mit tehet az, akinek jelenleg nem áll rendelkezésére elegendő forrás, ám már most tudja, hogy 2022-ben felújítana, korszerűsítene? Ők megigényelhetik például a támogatott otthonfelújítási hitelt, amiből megelőlegezhetik az elvégzendő munkálatok költségeit, így kihasználhatják az otthonfelújítási támogatást is. A kölcsön kamata fix 3%, ami nagyon kedvező jelenleg! Ha ilyen terveid vannak – és jogosult vagy a támogatásra -, akkor érdemes minél hamarabb lépned a hitel ügyében, közben pedig elkezdheted összegyűjteni a szakembereket. Nem csak az infláció miatt érdemes sietned, hanem azért is, mert a támogatás 2022 végéig igényelhető, vagyis addigra be kell fejeződniük a munkálatoknak, illetve ki kell fizetned a számlákat is, hiszen máskülönben nem tudod benyújtani azokat a Magyar Államkincstár részére.

Állami támogatás nélkül is megérheti

Aki nem jogosult az otthonfelújítási támogatásra, ezáltal pedig a támogatott otthonfelújítási hitelre, az is találhat megoldást arra, hogy előre hozzá az egyébként szükséges költéseit, kivédendő a várható drágulást. Alapvetően egy szabad felhasználású jelzáloghitel vagy egy személyi kölcsön lehet a megoldás, attól függően, hogy mekkora összegre van szükségünk, van-e fedezetként bevonható ingatlanunk, illetve mennyire sürgős a dolog.

Mindenek előtt pár dolgot mindenképpen célszerű átgondolnunk:

  • A megvásárolni kívánt termékre, szolgáltatásra valóban szükségünk van-e?
  • Az adott termék vagy szolgáltatás ára várhatóan jelentősen emelkedne addig, amíg az ehhez szükséges pénzt önerőből megtakarítanánk?
  • Hitelképesek vagyunk, illetve van olyan összegű szabad jövedelmünk, amiből a törlesztőrészleteket biztosan kigazdálkodhatjuk?
  • Egyáltalán hitelképesek vagyunk? (Igazolt jövedelem megléte, nem vagyunk KHR-esek, legalább 3 hónapja dolgozunk az adott munkahelyen stb.)

Amennyiben mind a négy kérdésre igen a válasz, akkor először is fel kell mérnünk, hogy mekkora összegre volna szükségünk. Egy átlagos konyhabútor például 0,5-1 millió forintba kerül, egy kazáncsere 1,5 millió forintból, egy komplett nyílászárócsere pedig 1,5-3 millió forintból jön ki körülbelül, míg egy 3-4 éves, 50-100 ezer kilométert futott, középkategóriás személyautó 5-6 millió forintért vásárolható meg jelenleg.

2-8 millió Ft személyi kölcsön költsége a Bankmonitor személyi hitel kalkulátor alapján

Tisztában kell lenned vele, hogy a hiteleknek minden esetben van költsége, ennek nagyságát leginkább a THM-mutató – teljes hiteldíj-mutató – érzékelteti, ami annyival több mint a kamat, hogy ebben a kamaton felül egyéb költségek is benne vannak.

A hitel teljes költsége pedig nem más, mint a felvett összeg és a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg közötti különbség. Például, ha valaki 2020 végén teljes egészében személyi kölcsönből vásárolt meg 4,2 millió forintért egy 3 éves, keveset futott személyautót, akkor neki 3 év alatt – ennyire állítottuk be ugyanis a futamidőt – összességében 4,7 millió forintot kell a bank részére megfizetnie. Igen ám, de ha az autó ára időközben 43%-kal nőtt, akkor egy évvel később már 1,8 millió forinttal többet kellett volna ugyanezért fizetnie. Vagyis a hitel 3 éves teljes, 500 ezer forintos költsége alig harmada az egy év alatti drágulásnak.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy mekkora lesz idén a használt autók drágulása, ám a chiphiány egyelőre nem mérséklődik, így jó eséllyel áremelkedésre számíthatunk, de például egy komolyabb forintgyengülés is bekavarhat. Az MNB maga egyelőre 4,7-5,1 százalék között pénzromlást vár 2022-re (bár ez még a váratlanul magas decemberi inflációs tényadat előtti prognózis), ám ahogy a 2021-ben, idén is bőven átlag felett drágulhatnak az építőanyagok, a munkadíjak és az autók.

Ám, ha az MNB által várt pénzromlással számolunk, akkor is minimális jelenleg a reálkamat mértéke. A személyi kölcsönök kamata ugyanis jelenleg 7%-nál kezdődik, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 6,3 százaléktól indulnak a kamatok, így az előbbieknél 1,9-2,3%-os, míg az utóbbiaknál 1,2-1,6%-os reálkamattal számolhatunk az első évben. Persze később csökkenhet az infláció, és visszatérhetünk az MNB által ideálisnak tartott 3%-os szintre.

A szabad felhasználású jelzáloghitelhez szükség van ingatlanfedezetre, az átfutási idő pedig jellemzően 1-1,5 hónap, szemben a személyi kölcsönöknél elérhető akár 5-7 munkanappal. A THM ezeknél jellemzően alacsonyabb, ám a közjegyzői díj és az értékbecslés miatt magasabb induló költséggel számolhatunk. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kondícióit itt hasonlíthatod össze pillanatok alatt. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés