Egy ügyes trükk, amivel kivédheted a lakáshitelek drágulását!

Egy ügyes trükk, amivel kivédheted a lakáshitelek drágulását!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-20
 

Lassan nincs olyan hét, hogy egy vagy több bank ne emelné lakáshiteleinek kamatát, a drágulás vége pedig egyelőre nem látszik. Ha biztosan tudod, hogy hamarosan ingatlant fogsz vásárolni, akkor sokat spórolhatsz azzal, ha már most kiválasztod a legkedvezőbb finanszírozást kínáló bankot, majd előminősítést vagy előbírálatot kérsz, ugyanis sok esetben az ekkor érvényes kamatot a bank 1-4 hónapig megtartja. Vagyis, ha a hiteligénylés beadásáig esetleg drágulna is a hitel, te mindenképpen a jelenlegi kamatot fogod fizetni. Van azonban pár dolog, amit mindenképpen tudnod kell.

Az előzetes hitelbírálatnak több előnye is van, ezért minden olyan lakáshitel felvétel előtt állónak érdemes lehet megfontolnia egy ilyen elkészíttetését, aki pár hónapon belül lakást vagy házat vásárolna.

Arról van szó ugyanis, hogy már most elindítjuk a hiteligénylési folyamatot, aminek első lépése az, hogy megkeressük a számunkra legkedvezőbb ajánlatot kínáló bankot, ahol ellenőrzik, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, akkor az általunk megadott paraméterek alapján mekkora összegű lakáshitelt kaphatunk. Ehhez a bank megvizsgálja többek között az igazolt jövedelmünket, a bankszámla-kivonatunkat és a családunkban lévő eltartottak számát, valamint természetesen azt, hogy nem szereplünk-e esetleg a „rossz adósokat” nyilvántartó KHR adatbázisban. Ezt egyébként bárki maga is díjmentesen ellenőrizheti, hogy hol, arról itt olvashatsz részletesen.

Amennyiben már előre kiforrott elképzelésünk van arról, hogy mekkora összegű hitelre, milyen kamatperiódussal és futamidővel van szükségünk, akkor a bank ellenőrzi, hogy ezt megkaphatjuk-e, valamint meghatározzák a kamatot, mégpedig az esetleg figyelembe vehető kedvezményekkel. Ám, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy meddig nyújtózkodhatunk, akkor erre is van mód: a fiókban kiszámolják, hogy különböző kamatperiódusokkal és futamidőkkel mekkora hitelösszeget bír el az igazolt jövedelmünk.

Fontos azonban, hogy nem minden bank kínál „valós” előbírálatot, valahol csak tájékoztatást kaphatunk arról, hogy körülbelül mire számíthatunk majd a tényleges hiteligénylés során. Bonyolítja a dolgot, hogy nem minden hitelcélra vállalják a bankok a hitelbírálatot, általában építésnél, bővítésnél vagy éppen korszerűsítésnél nem elérhető, ám a használt vagy új lakás vásárlása a legtöbb esetben nem jelent akadályt.

A következő fontos kérdés az, hogy az adott bank vajon tartja-e vagy sem az előbírálat során kikalkulált kamatot, és ha igen, mennyi idei kaphatunk hitelt ezen az áron. Itt erősen vegyes a kép, ám ahol a bank tartja a kamatot, ott ezt általában 1-4 hónapra vállalják. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben ezen időn belül nyújtjuk be a hiteligénylésünket, akkor az előbírálatkor érvényes kamatot kapjuk meg, amivel sokat spórolhatunk. Van azonban pénzintézet, ahol az igényléskor érvényes alapkamat lesz majd érvényes, amiből természetesen levonják majd az előbírálat során kikalkulált kamatkedvezményeket. Előfordul, hogy a kamattartást csak meghatározott ügyfélminősítési szint fölött kapja meg az ügyfél, ami azonban az előbírálat során hamar kiderül.

Támogatott csok-hitel esetében is érdemes lehet előminősítést kérni, bár itt a kamatok nem emelkedhetnek, hiszen a plafon fix 3 százalék jelenleg, illetve az lesz a jövőben is. (Egyelőre nincs olyan hír, hogy ezen változtatni szeretnének.) A támogatott hiteleknél is fontos azonban előre tisztában lenni a hitelképességünkkel, ha pedig a csok-hitelt esetleg piaci lakáshitellel egészítenénk ki, akkor akár a kamattartás is érdekes lehet.

Ha megkeresnéd a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot, akkor használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, ha pedig szeretnéd elindítani az igénylési folyamatot, akkor add meg a kalkulációt követően az elérhetőségedet, hogy a Bankmonitor hitelszakértője felvesse veled a kapcsolatot. A hitelszakértő munkája a részedre díjtalan.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés