Egyenlítő hitel – Van egy lakáshitel, amely más mint a többi!

Egyenlítő hitel – Van egy lakáshitel, amely más mint a többi!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-15 Frissítve: 2023-12-21
 

Bár nagy érdeklődést tapasztalunk a 2024-ben elérhető CSOK Plusszal kapcsolatban, még is gondoljunk azokra is, akik számára ez az újdonság nem elérhető. Az MBH Banknak van egy egyedülálló hitelterméke, az Egyenlítő hitel. Különlegessége, hogy a fizetési számlán elhelyezett pénzösszeg után magas betéti kamatot kínál, amit a hitelbe betörleszt. Ezzel jelentős előnyt képezve az ügyfél számára a többi hiteltermékhez képest. Mivel ritkán esik szó erről az egyedi lehetőségről, nézzük végig a részleteket!

Az Egyenlítő hitel egy jelzáloghitel, amelynek célja csak ingatlanvásárlás lehet. Kamatperiódus tekintetében nem válogathatunk, ugyanis csak 10 éves kamatperiódusban érhető el. Az MBH Bank kedvező kamatán túl további extra kedvezmény van beépítve a konstrukcióba, ugyanis egy megtakarítás előnyét kombinálják egy hitellel. De mit is értünk ez alatt? A hitelkamattal megegyező mértékű kamatot fizet nekünk a bank a számlánkon lévő összeg után, mely egy speciális technikai számlára kerül. Az összegyűlt összeg félévente ingyenes betörlesztésre kerül a kölcsönünkbe, vagyis gyorsabban csökken a fennálló tartozásunk. A csökkenő tartozás miatt nem a törlesztőrészletet mérsékli a pénzintézet, hanem a futamidő rövidül. Mivel gyorsabban fizetjük vissza a kölcsönt, ezért összességében kevesebb kamatot kell a hitel után fizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Miért előnyös az egyenlítő hitel?

Gyakorlatilag két hatalmas előnye is van a kölcsönnek. A számlánkon tartott összeget nem kell lekötni, mégis a hitelkamattal megegyező kamatot kapunk a megtakarításunkra. Ez a kamat jóval magasabb, mint amit a legtöbb bank a bankbetétekre kínál. Emiatt ez ideális lehet, ha van megtakarításunk, vagy a törlesztőrészletnél magasabb jövedelmünk, melyet nem költenénk el teljes egészében minden hónapban.

Ezt a felhalmozott összeget félévente díjmentesen betörlesztik a hitelünkbe, emiatt csökken a fennálló tartozásunk. A bank a törlesztőrészletünket változatlan szinten hagyja, ugyanakkor a futamidőt csökkenti. Így lehet változatlan a havi fizetnivaló a csökkenő tőke mellet is. A csökkenő futamidőnek pedig van egy újabb pozitív hatása: kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, így összességében is kevesebb időre, kevesebb kamatot kell fizetnünk. Vagyis csökken a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg is.

Az egyenlítő hatást tovább fokozhatjuk, ha a saját jövedelmünkön túl a megtakarításunkat is a számlán tároljuk, amelyet havonta egy bizonyos összeggel növelünk. Ha az ezen összegekre járó kamatot is előtörlesztésre használjuk, akkor a visszafizetendőt tovább csökkenthetjük előtörlesztési díj nélkül. Ez által további kamatfizetést spórolhatunk meg és a hitelt is a tervezett futamidő előtt lezárhatjuk. Fontos megjegyezni, hogy a bankszámlán elhelyezett megtakarításra szánt összegek nem kerülnek lekötésre a számlán.

Mire kell figyelni az egyenlítő hitel esetében?

Csak az MBH Bank kínál ilyen konstrukciót, éppen ezért szükséges a banknál számlát is nyitnunk. A pénzintézetnél elhelyezett összegre magasa kamatot kapunk, de azt nem használhatjuk fel szabadon. Az elért hozamot automatikusan betörlesztik a kölcsönbe. Ha szükségünk lenne a hozamokra valamilyen más célunk megvalósításához, akkor nem lesz jó megoldás számunkra ez a konstrukció.

Nem kapjuk meg korlátlanul a számlán tartott pénzünk után a magas – hitelkamattal megegyező – betéti kamatot. A bank legfeljebb az aktuális tőketartozás 70%-a után fizeti meg a hitelkamattal megegyező betéti kamatot.

Kinek lehet jó választás az egyenlítő hitel?

Ez a hitelforma nem mindenki számára ideális: inkább azok számára lehet jó megoldás, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, illetve van már megtakarításuk, melyet hajlandók a bankszámlára elhelyezni.

Ideális megoldás lehet azok számára is, akiknek elsődleges kölcsönük minél gyorsabb rendezése és ezért a megtakarításukat is hajlandók a banknál elhelyezni.

Nézzünk egy példát az egyenlítő hitel előnyére

A példánk alapján a megvásárolni kívánt ingatlan vételára 60 millió forint, amelyhez 12 millió forint hitelt szeretnénk felvenni 20 éves futamidőre 10 éves kamatperiódussal. A számlára érkező jóváírás 150 ezer forint, a számla egyenlege minden hónapban 40 ezer forinttal növekszik.

Egyenlítő hitel pénzügyi előnye

A piaci hitel kamata 7,64%, ez valamelyest kedvezőbb az egyenlítő hitel 8,13%-os kamatánál. Emiatt az induló törlesztőrészlet is kedvezőbb a standard kölcsönnél: 97 918 forint a 101 628 forinttal szemben.

Az egyenlítő kölcsönnél az egyenlítő hatás miatt ugyanakkor félévente csökken a tartozás és ezáltal a futamidő is. Végezetül ezt a konstrukciót 179 hónap alatt kell visszafizetni a 240 hónap helyett. Emiatt a teljes visszafizetés is érdemben kedvezőbb: 18,1 millió forint a 23,5 millió forinttal szemben. Vagyis 5,3 millió forintot spórolhatunk adott esetben az egyenlítő hitellel. Ez a különbség a THM értékében is megjelenik: az egyenlítő hitelnél az érték 6,20%, míg a standard kölcsönél 7,97%.

Érdekel a lehetőség? Kérd szakértőnk ingyenes segítségét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés