Egyre biztosabb a hitelmoratórium meghosszabbítása!

Egyre biztosabb a hitelmoratórium meghosszabbítása!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-07
 

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddig sajtótájékoztatóján többek között nyilvánosságra hozták a legutóbbi Nemzeti Konzultáció eredményeit. Ezek szerint a választ beküldő több mint 1,4 millió ember 91%-a támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását.

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták a több mint 1,4 millió válasz alapján összesített eredményeket. Eszerint a válaszadók

  • 94%-a támogatja a Kormány azon tervét, hogy a minimálbért 200 ezer Ft-ra emeljék.
  • 95% egyetért azzal, hogy amennyiben a gazdasági növekedés eléri idén az 5,5%-ot, akkor a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2020-ban befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér utáni adótartam erejéig.
  • 98% támogatja, hogy a családtámogatások és a munkát terhelő adók alkotmányos védelmet kapjanak. (Az egyelőre nem világos, hogy az adóztatást és a támogatásokat illetően hogyan lehet megkötni a következő kormányzatok kezét.)
  • A válaszolók 91%-a szerint a hitelmoratóriumot a 2021. szeptember 30-ai lejáratot követően ismételten meg kellene hosszabbítani. (Eredetileg 2020. december 31-ig élt volna a fizetési moratórium, ám azt automatikusan meghosszabbították minden érintett számára.)

A hitelmoratóriumról tudni kell, hogy ez valamennyi, 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre automatikusan érvényes, és haladékot biztosít a tőke-, a kamat- és a díjfizetés alól egészen 2021. szeptember 30-ig. Vagyis, a jelenlegi szabályozás szerint október 1-től minden adósnak folytatnia kellene a hiteltörlesztést, függetlenül az aktuális anyagi helyzetétől.

Azzal, hogy a konzultációban résztvevők 91%-a szerint a moratóriumot meg kellene hosszabbítani, szinte bizonyos, hogy a Kormány hamarosan dönt a kedvezmény folytatásáról, a kérdés csak az, hogy ez általános lesz – mint a korábbi hosszabbítás -, vagy célzott, vagyis rászorultsági alapon vehetik majd igénybe az adósok a könnyítést. Ez utóbbi látszik valószínűnek, ugyanis Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a moratórium kapcsán úgy fogalmazott, hogy „támaszt adunk azoknak, akik nehezebb helyzetben vannak.”

Hirdetés

Hirdetés

De mi alapján állapíthatják meg a rászorultsági kört?

A hitelmoratórium az első tervek szerint 2020. március 19-től december 31-ig tartott volna, majd arról volt szó, hogy a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek számára meghosszabbítják azt. Végül a Kormány egy általános, feltételhez nem kötött hosszabbításról döntött, ami 2021. szeptember 30-án jár le. Lehetséges, hogy a korábban tervezett kör számára lesz a továbbiakban elérhető a fizetési könnyítés, de az is lehet, hogy a jelentős jövedelemcsökkenést elszenvedőket segítik majd ezzel. Egyelőre nem tudni biztosat, ám várhatóan hamarosan megjelenik a hitelmoratórium meghosszabbításáról rendelkező jogszabály, ugyanis a változásokra a bankoknak is fel kell készülniük, akiknek vészesen fogy az erre rendelkezésre álló ideje.

Ha szeretnél minden fontos információt megtudni a hitelmoratóriumról, akkor ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Ha pedig nem bízod a dolgot a véletlenre, akkor iratkozz fel heti hírlevelünkre, hogy minden fontos információt megkapj, így biztosan nem maradsz majd le semmiről:  

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

 

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés