Egyre nagyobb hitelből tudnak csak lakást venni a magyarok. Most kell jól választani!

Egyre nagyobb hitelből tudnak csak lakást venni a magyarok. Most kell jól választani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-18
 

Hiába nőnek a bérek dinamikusan, az ingatlanok drágulásával képtelenek lépést tartani, amit nagyobb átlagos hitelösszeggel és hosszabb futamidővel igyekeznek a vásárlók kompenzálni. Ebben a helyzetben egyre fontosabb a számunkra legkedvezőbb lakáshitel megkeresése! 

Az ingatlanpiac 2014-ben rakétaként lőtt ki, a szárnyalás pedig azóta is tart, és bár a növekedés üteme idén várhatóan lassulni fog, a drágulást aligha ússzák meg a vásárolni szándékozók.

Hogy mit jelent ez számszerűsítve? A Duna House Ingatlan Barométer szerint – ami az országos ingatlanközvetítő hálózatot működtető cég látókörébe kerülő ingatlanok irányárán alapul – például míg egy vidéki panellakás átlagos irányára 2013-ban 124 500 Ft volt, addig 2018-ban ugyanazért már 270 500 Ft-ot kértek, ami 117% feletti drágulás. A budapesti panelek ára azonban ezt is képes volt túlszárnyalni, ezeknél öt év alatt 160%-os volt az áremelkedés mértéke, amire a maguk 153%-os átlagos drágulásával a fővárosi téglaépítésűek sem voltak képesek.

Bár a nettó bérek is nőttek az elmúlt években, hiszen a KSH szerinti 2018-as országos átlag (219 412 Ft) 29%-kal magasabb a 2014 évinél (155 690 Ft), az ingatlanok drágulásával ez láthatóan nem képes lépést tartani. Éppen ezért a lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók kénytelenek mind több hitelt felvenni.

Az MNB hitelstatisztikái szerint 2014-ben a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos összege 7 millió forint volt, ám 2016-ban már 8,7 millió, 2018-ban pedig 11,7 millió forint volt ugyanez. A nagyobb felvett összeg természetesen magasabb havi törlesztőket eredményez, amit sokan a futamidő hosszabbításával kompenzálnak. Legalábbis erre utal, hogy a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos futamideje öt év alatt 13,3-ról 15,5 évre emelkedett. A futamidőt illetően azonban meghatározó a hitelcél, hiszen a használt lakások vásárlói átlagosan 15,8 évre adósodnak el, a házat építők és az újépítésű lakást vásárlók azonban 17,5 illetve 17,4 évre kötelezik el magukat.

A nagyobb hitelösszeg a futamidő meghosszabbításával valamelyest közömbösíthető, legalábbis ami a havi törlesztőket illeti, ám teljes visszafizetésben ez bizony tetemes plusz költséggel jár. Minél tovább használjuk ugyanis a bank pénzét, annál több kamatot kell utána fizetni.

Számszerűsítve: a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint egy 7 millió Ft-os, 13 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 59 357 Ft-tól kezdődik, ami összességében 9 259 661 Ft teljes visszafizetést jelent. Ugyanakkor egy 11,7 millió Ft-os, 15 éves futamidejű lakáshitel legalacsonyabb havi törlesztője 89 146 Ft, amihez 16 millió Ft feletti teljes visszafizetés tartozik. (Mindez a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódus mellett.)

A nagyobb hitelösszeg és a hosszabb futamidő miatt egyre fontosabb, hogy a legjobb ajánlatot találd meg a tucatnyi bank kínálatából. Hiszen egy 2018-ban átlagosnak számító lakáshitelnél (11,7 millió Ft-os hitelösszeg, 15 éves futamidő) a legkedvezőbb ajánlat havi törlesztője 89 146 Ft, míg a legdrágábbért 107 700 Ft-ot kell fizetni, ami teljes visszafizetésben 3,4 millió Ft különbséget jelent. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés