Ekkora hozamot érhetsz el kockázat nélkül – Mindent visz az állami támogatás

Ekkora hozamot érhetsz el kockázat nélkül – Mindent visz az állami támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-06 Frissítve: 2021-07-01
 

A magyar lakosság döntő része elutasítja a kockázatos megtakarítási lehetőségeket. Bizonyos csillagállás esetén nincs is szükség kockázat vállalásra ahhoz, hogy érdemi hozamot érjünk el. Körkép a kockázatmentes befektetési lehetőségekről.

Ha megtakarítás, akkor még mind a mai napig a bankbetétek jutnak elsőként a legtöbb ember eszébe. Ma a bankok betéti ajánlatai viszonylag egyszerűen áttekinthető:

  • léteznek csalogató kamatok 3 hónapos lekötésre 2,5%-3% körül, ezekkel azonban csak az első három hónapra fogjuk időarányosan megkeresni a 0,75% kamatot és még tranzakciós költséggel (a meglévő pénzünk új bankba utalásával) is számolnunk kell, mely minimálisan a tranzakciós illeték 0,3%-a (legfeljebb 6.000 Ft)
  • 12 hónapos lekötés esetén két-három bank kínál akciós kamatokat 1,6%-2,25% között

Az elmúlt évek lakossági slágere az állampapír volt. Az aktuális kínálat alapján:

  • egy éves futamidő esetén 2%-ot hozamot érhetünk el
  • két éves befektetéssel 2,5%-ot
  • négy év esetén 3-3,5% az elérhető hozam

A fentieknél érdemben magasabb hozamot kizárólag akkor tudunk kockázatmentesen elérni, ha állami támogatás is járul a megtakarítási formához. A legszélesebb körben igénybe vett lehetőség a lakástakarék, mely azonban lejáratkor kizárólag lakáscélra fordítható (lakásfelújítás, bővítés, vásárlás, vagy beépített műszaki berendezés vásárlása, illetve kiemelten lakáshitel törlesztésre). A lakástakarékok állami támogatása 30%: évente az állam minden befizetett 100 Ft után 30 Ft-ot hozzá tesz a megtakarításunkhoz. A támogatás felső korlátja éves szinten 72.000 Ft, ami havi 20.000 Ft befizetése esetén érhető el.

A lakástakarék szerződések minimum 4, maximum 10 éves futamidővel köthetőek. Az átlagos futamidő 5 év körül alakul. Az állami támogatás következtében az évesített hozam (ez hasonlítható a bankbetétek, vagy állampapírok hozamához) ma 8-9% között mozog. Ez fix és garantált hozam, a megtakarítók befizetéseit az OBA biztosítja.

Fentiek alapján szinte evidens lenne, hogy a lakosság nagyon széles köre rendelkezzen lakástakarékkal. Nemzetközi összehasonlításban azonban jelentősen le van maradva ezen megtakarítási forma használata Magyarországon. Hazánkban mindössze a lakosság 13%-a rendelkezik lakástakarékkal, míg Szlovákiában is 18%, Csehországban és Németországban 36-37%!

Hirdetés

Hirdetés

Miért maradunk el ennyire a környező országoktól?

A legfőbb ellenérv, csak számlával igazolt kifizetésre használható fel a lakástakarék, ami értelemszerűen egyben az ÁFA megfizetését is jelenti. Magyarországon pedig „szinte minden” megvásárolható számla és ÁFA nélkül… Az elmúlt évek trendje az online pénztárgépek bevezetésével és egyéb, a szürkegazdaságot visszaszorító lépésekkel egyre inkább azt mutatja, hogy a számla nélküli vásárlások kora hamarosan lezárul…

Ma cirka 500 000 lakástakarék szerződés hiányzik ahhoz, hogy elérjük a szlovák lakosság igénybevételi szintjét. Ez egyet jelent azzal, hogy 500 000 ember nem él az 5 év alatt megszerezhető 360 000 Ft állami támogatással.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés