Ekkora zuhanást még nem mértek az amerikai hitelpiacon!

Ekkora zuhanást még nem mértek az amerikai hitelpiacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-13
 

A hitelezés drámai visszaesését indította el a márciusi bankpánik az Egyesült Államokban. A piaci szereplők az aktivitás további csökkenésére és a hitelezési feltételek szigorodására számítanak. Mire készüljünk Magyarországon – merül fel a kérdés.

A kereskedelmi banki hitelezés közel 105 milliárd dollárral esett március utolsó két hetében az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) közlése szerint – ilyen mértékű zsugorodást korábban még nem mértek (a Fed statisztikái 1973-ig nyúlnak vissza). A csökkenés valamennyi szegmenst (ingatlan-, kereskedelmi és ipari hiteleket) egyaránt érintette. Sem a pandémia kezdetén, sem 2008-as válság idején, sem a dotkomlufi kipukkadásakor nem léptek ilyen hirtelen a fékre a hitelintézetek az USA-ban.

Óvatosabbá váltak a bankok

A Bloomberg beszámolója szerint a folyamat egyértelműen a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlását követően indult el. A bankok jóval óvatosabbá váltak: az Amerikai Bankfelügyelet hitelfeltételek alakulását mérő indexe a legalacsonyabb szintre esett a koronavírus-járvány kitörése óta. A szakértők szigorítást várnak a bankoktól.

Az elmúlt hetekben a bankcsődök miatt kialakult pánikhangulat itthon is sokakban aggodalmat keltett. Viszonylag gyors megnyugvást hozott azonban a jegybankok gyors közbelésése, illetve azok a nyilatkozatok, amelyek igyekeztek egyértelművé tenni, hogy mostani helyzet számos ponton tér el a korábbi válságoktól: a banki szabályozás erősödött, a bankok pedig sokkal jobb állapotban vannak. (Ezekről korábban részletesen írtunk.)

Az amerikai hitelpiac adatait látva ismét felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy hasonlóan drasztikus változásokra lehet-e számítani a hazai hitelpiacon is?

Hirdetés

Hirdetés

Folyamatosan zsugorodik a hazai hitelpiac, de…

A hazai hitelpiac visszaesése a márciusi eseményeknél jóval korábban elindult. Az ezt kiváltó okok között nagyon sok tényezőt lehet ugyanakkor felsorolni a kamatok emelkedésétől, a kedvezményes programok változásával kapcsolatos várakozások alakulásán keresztül, az infláció erősödésén át. Ezek között persze számos olyan is van, amelyekre a nemzetközi események is érdemben hatnak legyen szó a hazai ingatlan- és lakáshitelpiacoról, vagy épp a vállalati hitelezést befolyásoló tényezőkről.

A bankpánik közvetlenül egyelőre nem érintette a hazai hitelpiacot, közvetett hatásai azonban lehetnek. A kedvezőtlen nemzetközi környezetben, későbbre tolódhat a rendkívül magas hazai kamatszintek mérséklődése. A banki forrásköltségek esetleges emelkedése miatt lassulhat az a folyamat, amelynek jeleit egy-egy területen már láthatóak voltak (februárban például több bank is csökkentette a személyi hitelek kamatát). Ennél erőteljesebb következményekre utaló jelek ugyanakkor egyelőre nem látszanak.

A kedvezményes hitelprogramok mozgatják a vállalati piacot

A vállalati hitelpiac nagy szereplői számára a kérdés az, hogy a bizonytalan környezet mennyire erősen nyomja majd rá a bélyegét a forrásköltségek (ezen keresztül a kamatok) esetleges emelkedésére. A mikro-, kis- és középvállalatok hitelezését ugyanakkor már az elmúlt időben is elsősorban a kedvezményes programok jövőjével összefüggő kérdések mozgatták.

Lesz-e a Baros Gábor Újraiparosítási Hitelporgramhoz hasonlóan kedvező kamattal a vállalkozások széles köre számára elérhető olcsó forrás? (A program kerete lényegében kevesebb mint egy hónap alatt kimerült.)

Miként folytatódik majd az idén a második félévtől a Széchenyi Kártya Program. (A jelenlegi feltételekkel a Széchenyi MAX+ konsturkciók június végéig állnak rendelkezésre.)

Meddig marad majd fenn az egyelőre június végéig érvényes vállalkozói hitelekre kiterjesztett kamatstop?

A hitelfeltételeket illetően pedig már egy ideje a szigorítást vetítik előre a felmérések. Ez elsősorban az ügyfélmonitoringra, illetve a fedezeti követelményekre vonatkozóan jelentett változást. Magyarán a cégeknek alaposabb átvilágításra kell készülniük a hitelbírálat során, ami mellett az elvárt fedezetek, biztosítékok, kezesség kérdéseiben is kevésbé megengedő a bankok hozzáállása.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés