Elbukhatjuk a CSOK-ot egy meglévő hitel miatt!

Elbukhatjuk a CSOK-ot egy meglévő hitel miatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-12 Frissítve: 2020-06-22
 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy lakáscélú támogatás, melyet a jogszabályi feltételek teljesülése esetén megkaphatunk. Nincsen se banki hitelminősítés, se jövedelemvizsgálat, akkor mégis hogyan bukhatjuk el a támogatást egy hitel miatt?

A válasz a CSOK ingatlanra vonatkozó feltételeiben keresendő. A kormányrendelet alapján ugyanis a támogatással vásárolt ingatlan tulajdoni lapjára zálogjog kerül bejegyzésre. Ez az állam biztosítéka arra az esetre, ha nem teljesítenénk a vállalt feltételeket – eladjuk idő előtt házunk, vagy jogosulatlanul kaptuk meg a támogatást.

Egy házat több zálogjog is terhelhet, ebben az esetben azonban lényeges a bejegyzés sorrendje. Ha egy ingatlanfedezetet értékesítenek, akkor a legelőször az első zálogbejegyzés jogosultja kapja meg a pénzét, ő van tehát a „legbiztonságosabb” pozícióban. Éppen ezért a kormányrendelet kifejezetten az első helyi zálogjog alapítását várja el CSOK támogatásnál.

Ez alól természetesen vannak kivételek:

  • A CSOK zálogjogát megelőzheti a lakáscél megvalósításához – a támogatás és önerőnk kiegészítésére – igényelt lakáscélú hitelünk zálogjoga.
  • Lakásépítésre igényelt CSOK zálogjogát megelőzheti az építkezés helyszínéül szolgáló telek megvásárlására igényelt lakáshitel zálogjoga.

Példaként, ha CSOK-t és lakáshitelt is igénybe vennénk egy lakásvásárláshoz, akkor elfogadható az, hogy a hitelt nyújtó bank zálogjoga kerül elsőként, míg a támogatást biztosító zálogjog másodikként bejegyzésre.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor okozhat gondot CSOK igénylésnél egy meglévő hitel?

Ez alapján azért látható, hogy az esetek nagy részében nem jelent gondot egy meglévő hitel. Egy vásárlásanál az ingatlant terhelő eladói hitelek lekerülnek a tulajdoni lapról, míg a vásárláshoz kért lakáshitel zálogjoga megelőzheti a támogatást biztosító terhet.

Ugyanakkor előfordulhat, amikor igenis számít egy meglévő jelzáloghitel. Ha bővítenénk, korszerűsítenénk meglévő ingatlanunk – mely célok népszerűségét a falusi CSOK bevezetése elősegítheti – akkor egy korábban felvett felújítási, vagy szabad felhasználású hitel már komoly gátja lehet a támogatás felvételének. Hiszen van már az ingatlanon olyan zálogjog, mely nem felel meg a fenti kivételeknek.

Hogyan lehetne elhárítani ezt az akadályt?

Természetesen lehet megoldás erre a problémára. Ha a fennálló tartozás kevés, akkor végtörleszthetjük hitelünk, ezzel a zálogjogot is törlik az ingatlanról. Ezt követően már jogosultak lehetünk a támogatásra.

Ha nem tudjuk előtörleszteni a hitelünk, de van másik fedezetként elfogadható ingatlanunk, akkor kérvényezhetjük bankunktól a fedezetcserét. A bank engedélye után szerződésmódosítást kellene kötnünk, melyet követően a zálogjog átkerülne egy másik ingatlanra. Ezzel elhárulna a támogatás igénylésének akadálya.

Mindkét megoldásért fizetnünk kellene – előtörlesztési, szerződésmódosítási díjat kérhet a bank -, ráadásul nem mindenkinek van szabadon elég pénze, vagy még egy lakása. Emiatt érdemes lehet előzetesen tanácsadónk segítségét kérni, aki ingyen segít megtalálni a legjobb megoldást.

Amennyiben a támogatás mellé lakáshitelt is szeretnél igényelni, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, melynek segítségével megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Hirdetés
Hirdetés