Élet- és nyugdíjbiztosítás: nem mindegy, hogy magyar vagy külföldi a szerződésed!

Élet- és nyugdíjbiztosítás: nem mindegy, hogy magyar vagy külföldi a szerződésed!
Hirdetés
Hirdetés

2023-06-27
 

Egy a Bankmonitorhoz érkező ügyfélkérdés alapján részletesebben megvizsgáltuk, miként adóznak a külföldön kötött élet- és nyugdíjbiztosítások idehaza és az EU-ban. A Magyarországon működő biztosítótársaságok nagyobb része például külföldi tulajdonban van, ők például külföldinek vagy magyarnak számítanak?

Hogyan lehet külföldi életbiztosításom?

Többféleképpen szert tehetsz külföldi életbiztosításra, de akár nyugdíjbiztosításra is. Például úgy, hogy külföldön dolgozol és megtetszik egy ottani termék. De az is lehet, hogy hazatelepülsz és hozod magaddal a biztosításaidat.

Mitől hazai egy életbiztosítás?

A Magyarországon működő pénzügyi szolgáltatók tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezi és ellenőrzi. A szolgáltatók adatait nyilvántartásba veszi és a honlapján megjeleníti, ami te magad is meg tudsz nézni. A hazánkban működő biztosítók nagyobb részét az MNB ellenőrzi, de ha az adott társaság csak fiókteleppel rendelkezik nálunk, akkor a felügyeletet külföldi hatóság látja el.

Hirdetés

Hirdetés

Külföldi cucc!

Külföldi biztosításnak számít az a szerződés, amelyet olyan biztosítóval kötöttél, amelyik nem szerepel az MNB regisztrációjában. Lehetséges, hogy a biztosítótársaságnak van Magyaroroszágon leányvállalata vagy fióktelepe, de te mégis az adott biztosító londoni vagy mondjuk berlini egységénél kötötted a szerződésedet, mert ott éltél vagy ott dolgoztál.

Hogyan adózol az életbiztosításod után?

Ha az Európai Unióban kötötted a szerződést, és a biztosító szolgáltatást nyújt a részedre, vagyis kifizetést teljesít, akkor a biztosító adatot szolgáltat a forrásállam – ahol a biztosító bejegyzésre került – adóhatóságának részére. Ebben szerepel a kifizetett összeg és az adóilletőséged, vagyis az, hogy hol adózol. Amennyiben Magyarországon fizeted az adódat, akkor a biztosításod után keletkezett jövedelmedetet is itthon kell leadóznod, a magyar jogszabályoknak megfelelően.

Itthon a szolgáltatások adómentesek

Magyarországon az élet- és nyugdíjbiztosítások szolgáltatása adómentes. Ha külföldi megtakarításos élet- vagy nyugdíjbiztosítási szerződésed van, és azt lejárat előtt megszűnteted, vagyis visszavásárlod a szerződéskötéstől számított 10 éven belül, akkor a részedre kifizetett összeg után valószínűleg adóznod kell ugyanúgy, mintha egy hazai biztosítóval kötötted volna a szerződésedet.

Itthon kötöm, külföldön adózok

Fontos
Ha a biztosítási szerződésedet Magyarországon kötötted, de közben külföldre költöztél, akkor ezt mindenképpen jelentsd be a biztosítódnál.

Ha az új otthonod az Európai Unióban van, és az adóilletőséged is megváltozik, vagyis ott adózol, ahová költöztél, akkor a fenti szabályok lesznek érvényesek rád, csak pont fordítva. A magyar adóhatóság fogja felvenni a kapcsolatot a külföldivel, és a külföldi adóhatóság fogja vizsgálni, hogy a szolgáltatások és egyéb biztosítói kifizetések milyen ottani szabályok alá esnek.

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítások esetében Magyarországon az éves befizetésed után 20 százalék adójóváírás jár, amelyet a személyi jövedelemadó bevallásakor tudsz érvényesíteni. Abban az esetben, ha külföldön adózol, ezt a kedvezményt a hazai biztosításod után nem fogod megkapni, mert itthon már nem fizetsz SZJA-t.

Miben segíthet a Bankmonitor?

Ha úgy gondolod, hogy mégis itthon szeretnél egy élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötni, akkor fordulj hozzánk bizalommal. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy milyen lejárati összegre számíthatsz nyugdíjba menetelkor, de gyermekcélú megtakarítás esetén is tudunk eredményt mondani.

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A magyar biztosítási piacon igen széles a választék megtakarításos életbiztosításokból. Tanácsadóink segítségével kiválaszthatod a számodra legjobb terméket és a szerződéskötés folyamatán is végigkísérnek, hogy pontosan azt vedd meg, amire szükséged van.

Hirdetés
Hirdetés