Életbiztosítás: hogyan biztosíthatod gyermeked továbbtanulását?

Életbiztosítás: hogyan biztosíthatod gyermeked továbbtanulását?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-22
 

A legjobb, amit a gyermekednek adhatsz, ha arra ösztönzöd, hogy legyen egy jó diplomája, amivel megalapozza a jövőjét. Ehhez szüksége lesz a támogatásodra érzelmi és anyagi szempontból is. Nélküled ez nem fog menni! Nézzük meg, hogyan biztosíthatod a továbbtanulását még akkor is, ha veled történik valami.

Az első életbiztosítási szerződés gyakran összekapcsolódik a gyermekvállalással. A gyermekről való gondoskodás egy komoly, hosszútávú feladat, ami anyagi szempontból is kihívást jelenthet.

A gyermek felnevelése kiadással jár, amelynek előteremtése a családfenntartó, vagyis a te feladatod. Lehetőségeidhez képest nyilván mindent megteszel annak érdekében, hogy a gyermeked a legjobbat kapja. Viszont ennek ára van. Korábbi kutatások (TÁRKI) szerint a gyereknevelésre fordított éves kiadás 1,2 millió forint, mai áron számolva több mint évi 2,2 millió forint. Ha tragédia történik veled a családi kasszából kieső jövedelmed miatt gondot okozhat a család életszínvonalának fenntartása és a gyermeknevelésre fordított összeg előteremtése.

Tanulás, amíg lehet

A legnagyobb anyagi támogatás, amit nyújthatsz a gyermekednek az a taníttatás. Egy jó iskolában megszerzett diploma a legnagyobb anyagi segítség az életkezdéshez.

Az Egyesült királyságban az átlagos éves tandíj az EU-ból érkező diákok számára évente 10 500 euró, míg a megélhetés költsége alsó hangon 14 000 euró évente. Így egy 4 éves egyetemi tanulmány finanszírozásához több mint 40 millió forint szükséges.

Ausztriában ez az ár jóval alacsonyabb, megközelítőleg 300 ezer forint az átlagos egyetemi tandíj egy évre az állami alapszakokon.

Magyarországon az alapszakos tanulmányi költségek a fizetős szemesztereken közel 1,2 millió forintba kerülnek, mesterszakon 2,5 millió forint.

Kérdezheted, hogy miért jó ennyit fizetni egy diplomáért? A válasz nagyon egyszerű. Ma Magyarországon egy diplomás pályakezdő fizetése kétszer akkora, mint egy érettségizetté és 6-10 éves tapasztalat megszerzése után a fizetése nagyjából a duplájára emelkedik.

Egy jó diploma a legjobb befektetés

Viszont a tanulmányokra fordított pénz összegyűjtése gyermeked számára nem oldható meg nélküled.

Bármikor történhet veled egy előre nem látható esemény, baleset vagy betegség, ami megakadályoz abban, hogy ezt a támogatást elő tudd teremteni.

Ha időben kötsz egy életbiztosítási szerződést, akkor gyermeked számára a továbbtanulás, életkezdés lehetősége ugyanúgy biztonságban van, mintha te magad gondoskodnál róla. Ha veled történik valami a biztosító kifizeti a biztosítási összeget, ezzel segítve az anyagi gondokon.

És most nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, mert egy munkaképtelenség, rokkantság is jövedelemkiesést okoz. Sőt, anyagi szempontból még rosszabb helyzet, mivel saját életszínvonalad megőrzése és a gyermekedről való gondoskodás egyszerre okoz problémát. Átlagosan évente 30 ezer esetben állapítanak meg maradandó egészségkárosodást, amelynek 95 százaléka betegségi eredetű.

Nézzük meg, hogy egy életbiztosítási védelem egy egészségkárosodásra vonatkozó kiegészítő biztosítással mennyibe kerülne! A biztosítási összeget 30 millió forintra állítottuk be, ami a tanulmányi költségeket és a megélhetés költségeit is fedezni tudja a diploma megszerzéséig.

Élet- és egészségkárosodásra vonatkozó biztosítások havi díja különböző életkorokban

Kalkulátorunk segítségével a saját életkorodra vonatkozóan te is ki tudod számítani, hogy egy kockázati életbiztosítás és a hozzá kapcsolódó kiegészítők milyen kiadást jelentenének a számodra.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Járadék a gyermeknek

A piacon vannak olyan biztosítási termékek is, amelyek kifejezetten a gyermek taníttatására vonatkoznak. Ez lényegében azt jelenti, hogy a biztosított halála vagy egészségkárosodása (rokkantsága) esetén a biztosító járadékot fizet a gyermek részére 25 éves koráig.

A járadék összege havi 13 ezer és 300 ezer forint között választható meg a szerződéskötéskor. A biztosítás időtartama a gyermek életkora alapján kerül meghatározásra, ami legalább 5 év, és legfeljebb 20 év lehet.

Ha meghalsz, vagy legalább 40 százalékos mértékben megrokkansz, a biztosító a havi járadékot a gyermek 25. életévének betöltéséig fizeti.

Fontos tudni, hogy ez a járadékbiztosítás már nem köthető meg, ha a gyermek elmúlt 16 éves.

Az alábbi példában 100 ezer forintos járadékot választottunk, és tegyük fel, hogy a gyermek 10 éves. Így a biztosítás időtartama is 10 év.

Tanulmányi járadékbiztosítás havi díja különböző életkorokban

A járadékfolyósítás egy folyamatos jövedelemkiegészítést nyújt, nem lehet egyszerre elkölteni a teljes összeget, viszont havi rendszerességgel lehet rá számítani.

Összefoglalás

A biztosítási védelem gyermekvállalást követően válik igazán fontossá. Ekkortól gondoskodnod kell valakiről, a jövedelmedtől függ a család anyagi helyzete.

A gyermeked jövőjét úgy tudod megalapozni, ha jó iskolába járatod ameddig csak lehet. Ehhez nem kevés pénzre van szükség, amit neked kell előteremtened.

Egy életbiztosítás abban tud segíteni, hogy átmenetileg pótolni tudja a családi kasszából kieső jövedelmedet, ha veled történik valami.

Nagyon sok termék van a piacon, ami alkalmas lehet erre, de azt, amelyik számodra legjobb, nem könnyű kiválasztani. Ebben segítenek a Bankmonitor tanácsadói, akik részletesen bemutatják ezeket a konstrukciókat, javaslataikkal támogatják döntésedet.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés