Életbiztosítás: ne akkor keress biztosítót, amikor már baj van!

Életbiztosítás: ne akkor keress biztosítót, amikor már baj van!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-14
 

Nagyon sok érdeklődő keres meg minket azzal, hogy életbiztosítást szeretne kötni, mert diagnosztizáltak nála egy komolyabb betegséget vagy éppen műtét előtt áll. A szerződéskötésre ilyenkor már sajnos nem lesz mód, de megmutatjuk, mit lehet tenni ilyen helyzetben.

Időben gondoskodj a biztosítási fedezetről

CASCO-t sem akkor kötsz, amikor már összetört az autód, mert azt a kárt a biztosító már nem téríti meg. A jövőbeli károkra viszont tudsz biztosítást kötni, de ami megtörtént az már nem biztosítható. Így van ez az élet-, baleset- és betegségbiztosítások esetében is.

Egészségi állapotfelmérés biztosítási szerződéseknél

A biztosítási szerződéskötést sok esetben megelőzi az egészségi állapotfelmérés. A felmérés mélysége az adott biztosító belső szabályaitól, kockázatvállalási hajlandóságától függ. Lehet, hogy az általad választott biztosítási összeg olyan magas, hogy a biztosító orvosi vizsgálatot ír elő. Kisebb összegek esetében lehet, hogy csak egészségi kérdőívet kell kitöltened, vagy még azt sem. A biztosítók általában 5 évre visszamenőleg firtatják, hogy milyen betegségeket szereztél, milyen kórházi ellátásban részesültél. Arra is válaszolnod kell, hogy a szerződéskötéskor milyen gyógyszereket szedsz, milyen a testsúlyod, testmagasságod.

Fontos
A kérdőív kitöltésénél legyél nagyon pontos, ne hagyj ki semmit!

Már telefonon keresztül is van lehetőség a felmérés lebonyolítására!

Vannak biztosítók, amelyek telefonos egészségi állapotfelmérést alkalmaznak. Ez kiválthatja a kisebb orvosi vizsgálatokat is. A lebonyolítás általában úgy történik, hogy az előre megbeszélt esti időpontban a biztosító egészségügyi végzettségű (orvos vagy medikus) megbízottja felhív és az egészségi állapotoddal kapcsolatban kérdéseket tesz fel. Körülbelül 20-30 perces telefonhívásra számíts. Készítsd elő a kórházi zárójelentéseket, orvosi papírokat!

Fontos
Adj pontos válaszokat, hogy a biztosító ne hivatkozhasson arra, hogy valamit elhallgattál előle, mert akkor megtagadhatja a pénz kifizetését.

Mi van akkor, ha nincs kockázatfelmérés a biztosítás megkötését megelőzően?

Vannak olyan életbiztosítási termékek a piacon, ahol nincs egészségi állapotfelmérés. Emiatt a szerződéskötés gyorsabb és egyszerűbb. Ha ilyen életbiztosítást vásárolsz legyén nagyon körültekintő. Mindenképpen olvasd el a szerződés feltételeit, amelyek minden szabályt tartalmaznak, ami a szerződésre vonatkozik. Nem könnyű feladat, mert ez egy hosszú jogi szöveg. Viszont, mint ahogy a neve is mutatja, ez a dokumentum tartalmazza az életbiztosítási összeg kifizetésének feltételeit.

A dokumentumban van két fejezet a mentesülések és a kizárások ezt alaposan olvasd végig. Ebből megtudhatod, hogy milyen esetekben nem fog fizetni a biztosító.

Ötlet
Ha valamit nem értesz, hívd fel a tanácsadódat és kérdezd meg tőle
. Ő el tudja magyarázni neked, hogy az egyes fogalmak mit jelentenek a gyakorlatban. A feltételektől eltérni nem lehet sem neked, sem a biztosítónak. Ami oda le van írva, az történik majd meg.

Kockázatok, amelyekkel számolni kell az életbiztosítások esetén

Az egészségi állapotfelmérésnek az a célja, hogy a biztosító megtudja, te átlagos vagy annál magasabb kockázatot jelentesz -e a számára. Vagyis hamarabb betegszel meg vagy a várható életkorod alacsonyabb lehet-e, mint a veled azonos korcsoportban lévők.

Ha a kockázati szinted átlagos, akkor ez azt jelenti, hogy jelenleg egészséges vagy és a biztosítási díjad az életkorodnak megfelelő mértékű lesz. Ha az egészségi állapotod rosszabb az átlagosnál, mert például túlsúllyal kűzdesz, gyógyszereket szedsz az előzménybetegségeid következményeként, vagy rendszeres orvosi ellátásra szorulsz, akkor súlyosabb esetben a biztosító elutasíthatja a szerződéskötést, vagy díjemelést alkalmazhat.

Ne háborodj fel, hanem gondold végig az ajánlatot!

A megszokott reakció ilyenkor az, hogy a biztosító a hibás, aki nem jól látja a helyzetet. Pedig nem így van. Ha a biztosító díjemelést alkalmaz, az azt jelenti, hogy veszélyben vagy, nálad hamarabb bekövetkezhet az életedet veszélyeztető betegség vagy tragédia, mint a többieknél. Így az életbiztosítási védelemre még nagyobb szükséged van. Ha a pénztárcád megengedi mihamarabb köss életbiztosítást, hogy a családodat biztonságban tudd az életbiztosításoddal, és gondold át azt is, hogy szükséged lehet-e egészségbiztosítási kiegészítőkre annak érdekében, hogy magadról is gondoskodj.

Az alábbi ábrán néhány kiemelt életkor esetében mutatjuk be, hogy egy kockázati életbiztosítás díja hogyan változik az életkorral. Érdemes fiatalon kötni életbiztosítást, mivel a tartam alatt a díj nem változik. Ha idősebb vagy és akkor kötsz szerződést, az egészségi elbírálás miatt nehezebb lesz és drágább.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével magadnak is kiszámolhatod, hogy a választott életbiztosítási összeghez mekkora havi díjat kell fizetned a saját életkorodnak megfelelően.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A dohányzás kiemelt kockázat

Sok biztosító külön díjkategóriába sorolja a dohányzó és a nem-dohányzó ügyfeleit. A nem-dohányzó díj lényegesen kedvezőbb, mint a dohányosoké. A legtöbb dohányos számára nem okoz semmilyen egészségi problémát a dohányzás, de ez csak idő kérdése. Ha dohányzol és egészségesnek érzed magad, köss egy életbiztosítást még időben, hogy így gondoskodj a családod anyagi biztonságáról arra az időre, amikor ezt te már esetlegesen nem tudod majd megtenni.

Összefoglaló

Az életbiztosítási védelem a családodnak és saját magad számára is nagyon fontos, de figyelni kell arra is, hogy időben gondoskodj erről. Életkorod növekedésével jelentkeznek majd egészségi problémák, amelyek a biztosítás díját növelik. Minél tovább vársz, annál többe kerül majd ez a számodra.

Kalkulátorunkon keresztül regisztrálhatsz a Bankmonitor oldalán, így tanácsadónk segíteni tudnak a biztosítási feltételek értelmezésében, a megfelelő termék kiválasztásában és a szerződés megkötésében.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés