Életbiztosítás: személyre szabott védelem!

Életbiztosítás: személyre szabott védelem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-17
 

Egy kétüléses sportkocsi nagyon vonzó tud lenni, amikor végighajtasz a pároddal a tengerparti úton, de a családod többi tagja sajnos busszal megy majd utánatok. Ezért autóvásárlás előtt végig kell gondolnod, hogy mire is van szükséged igazán. Lehet, hogy furcsa, de pont így működik egy életbiztosítási szerződés megkötése is. Először meg kell határoznod, hogy mi a célod vele, különben kidobsz egy csomó pénzt.

A biztosítások védelmet jelentenek neked, de tudnod kell mire akarod használni őket. A lakásod, vagy az autód biztosításánál ez nem okozhat túl nagy fejtörést, viszont az élet-, baleset- és egészségbiztosításoknál egy kicsit jobban meg kell gondolnod, hogy milyen kockázatokra keresel megoldást.

Biztosítás ajándékba!

Vannak olyan konstrukciók, amelyeknek nincs sok hasznuk, főleg azoknak, amelyeket ajándékba adnak. Ha van egy ilyen biztosításod, az valószínűleg olyan, mint amikor a népszerű vetélkedőműsorban a győztes kapott egy hangszórót, vagy akár többet is. Nagyon klassz, de igazából semmire sem jó. Az ilyen termékeknek semmi köze sincs az élethelyzetedhez, nem az igényeidnek megfelelőek. Általában néhány százezer vagy milliós összegű baleseti haláleseti szolgáltatást nyújtanak, és egy évig tartanak.

A nagy összeg nyilván vonzó marketing szempontból, de baleseti halálesetek – a hiedelmekkel ellentétben – ritkán következnek be, ezért ez a biztosítástípus nagyon olcsó főleg, ha rövid távra nyújtja a védelmet. Szóval az ajándékod olyan, mint az a bizonyos hangszóró.

Hirdetés

Hirdetés

Melléktermék

Ennél egy fokkal jobb a helyzet a bankkártya vagy hasonló pénzügyitermékek mellé nyújtott csoportos balesetbiztosításoknál. Ezek a termékek sincsenek rád szabva, de legalább több évre szólnak. A biztosítási összegük szintén alacsony és nagyon olcsók. Valódi védelmet nem jelentenek, de azt a látszatot keltik, hogy biztosítási védelem alatt állsz. Pedig nem igazán.

A piacon található rengeteg típus között akkor tudsz igazán eligazodni és a megfelelő védelmet megtalálni, ha először a saját élethelyzetedet gondolod végig és azt, hogy mire keresel megoldást.

Hitel mellé kell a biztosítási védelem!

Viszonylag könnyű a helyzet, ha hitelt vettél fel és biztosítási védelmet keresel a hitel futamidejére magadnak és a családodnak. Ebben az esetben a cél egyértelmű: a hitel visszafizetését oldja meg helyetted a biztosító, ha te már nem leszel, vagy megrokkansz. A hiteltartozásod öröklődni fog, így a biztosítási védelem lehetővé teszi, hogy szeretteid az ingatlant ne veszítsétek el.

A biztosítási összeg ebben az esetben a hitelösszeg nagyságával, a biztosítási időtartam hossza a futamidővel lesz egyenlő. A futamidő alatt a biztosítási összeg a hiteltartozásodhoz igazodik, így folyamatosan csökken, amíg el nem fogy.

A legolcsóbb hitelfedezeti biztosítások a csoportos törlesztésvédelmi konstrukciók. A csoportos biztosítás egy csomagtermék, a benne lévő kockázatok (életbiztosítás, rokkantság, keresőképtelenség, munkanélküliség) előre meghatározott összetétel szerint kerültek kialakításra. Változtatni nem lehet rajtuk.

Törlesztésvédelmi biztosítás havi díjának alakulása különböző hitelösszegek és futamidők esetén

A csoportos biztosítások már valamennyire igazodnak hozzád és az élethelyzetedhez, ebben az esetben a hiteled nagyságához, de még nem adnak olyan szabadságot a szolgáltatások és azok nagyságának kiválasztásában, mint az egyéni biztosítási konstrukciók.

Dupla védelem

Még mindig a hitelfedezetnél maradva, van olyan biztosítási konstrukció, amely nemcsak a hitel visszafizetését, hanem a jövedelemkiesést is pótolhatja. Ez egy egyéni kockázati életbiztosítás, amelynek a biztosítási összege állandó marad a hitel futamideje alatt. Halál esetén a biztosító kifizeti a hiteltartozásodat a bank felé, a biztosítási összeg többi része a családé lesz, így a jövedelemkiesésedet pótolhatja.

Kockázati életbiztosítás hitel nélkül

Ha nem vettél fel hitelt, de mégis gondoskodni akarsz a családod és önmagad védelméről, akkor az egyéni kockázati életbiztosítások erre jó megoldást jelentenek. Viszont kellene valamilyen támpont, hogy mekkora biztosítási összeget és milyen időtartamot válassz.

Életbiztosításod esetében indulj ki abból, hogy te vagy a családfenntartó. Ha elveszíted az életed mekkora az a jövedelem, ami kiesik a családi kasszából. Az életbiztosítási védelem nem rólad szól, hanem a családod biztonságáról. Ha az életbiztosítási összeget minimálisan három, öt évnyi nettó jövedelmed alapján határozod, meg, akkor gondoskodni tudsz szeretteidről, amíg a család anyagi helyzete valamelyest rendeződik.

A baleset- és egészségbiztosítások esetében arra kell gondolnod, hogy mennyi pénzre lesz szükséged akkor, ha a munkaképességed csökken, már nem tudsz dolgozni, a jövedelmedet nélkülözi a családod, de te életben vagy. Megváltozik az életed, lehet, hogy gyógyszerekre, rehabilitációra több pénzt kell költened, mint amit az állami gyógykezelés biztosítani tud neked. A biztosítási összeg egy részével az életminőségedet tudod javítani vagy a gyógyulásodat tudod elősegíteni, lerövidíteni.

Ebből is látható, hogy több pénzre lesz szükséged, ha baleset vagy komolyabb betegség ér, ami az életedet ugyan nem veszi el, de drasztikusan megváltoztatja. Ebben az esetben nemcsak a családról, hanem magadról is gondoskodnod kell. Ezért rokkantsági védelemnek vagy magasabbnak vagy legalább akkorának kell lennie, mint a haláleseti biztosítási összeg.

Az egészségbiztosítások, vagy más néven rokkantsági biztosítások a rokkantság foka alapján fizetik ki a biztosítási összeget. Van két nagyon fontos információ, amit tudnod kell egy egészségbiztosítás megkötése előtt: az egyik, hogy mi a legalacsonyabb rokkantsági fok, amelytől már fizet a biztosító, a másik, hogy bármely okú rokkantságra, vagy csak balesetből eredő rokkantságra fizet. A baleseti szolgáltatások mindig olcsóbbak, a betegséget is magába foglaló biztosítások drágábbak, de komplex védelmet biztosítanak.

Időtartam

A biztosítás időtartamának megválasztásakor lehet egy szempont a gyermekeid önálló életkezdete. Ha már rendelkeznek jövedelemmel, nem szorulnak rá az anyagi támogatásodra, így a jövedelmed nagy részét nem a róluk való gondoskodásra kell fordítanod.

Az időtartamot úgy is meghatározhatod, hogy a biztosítás az aktív életkorod végéig, vagyis 65 éves korodig tartson. Ezt általában akkor fordul elő, ha idősebb korban kötöd meg a biztosítási szerződést.

Kalkulálj
Kalkulátorunk segítségével te magadnak is kiszámolhatod kockázati vagy hitelfedezeti életbiztosításod díját. Három kiegészítő lehetőség közül is választhatsz: baleseti, rokkantsági és kritikus betegségre szóló kiegészítővel is bővítheted a védelmet. Kalkulátorunk átlagos, a piacon elérhető díjjakkal számol tájékoztató jelleggel. A konkrét biztosító és termékének kiválasztása után, új szerződésed díja kalkulátorunk eredményeitől eltérhet.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Bonyolult? Tudunk segíteni!

Ahogy a fentiekből láthatod elég sok mindenre oda kell figyelni, ha egy jó biztosítási szerződést akarsz kötni. A jó ebben az esetben nemcsak azt jelenti, hogy a biztosítás díja alacsony, hanem hogy a neked megfelelő védelmet nyújtja. Vagyis a saját, egyéni igényeidnek leginkább megfelelő. Csak ilyen biztosítás megkötésének van értelme.

Tanácsadóink tudnak neked segíteni ebben. Kérdéseikkel, tanácsaikkal feltérképezik, hogy pontosan mire van szükséged, és segítenek a szerződés megkötésében is.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés