Elfogadták: 40 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel a kereskedőknél!

Elfogadták: 40 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel a kereskedőknél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-11
 

Megszavazta a Parlament, hogy havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 40 ezer forint értékben ingyenesen lehessen készpénzhez jutni a kereskedőknél bankkártyás fizetés esetén. Még mielőtt azonban rohannál a legközelebbi üzletbe, tudnod kell, hogy csak ott élhetsz a lehetőséggel, ahol a kereskedő bevezette az úgynevezett cash back szolgáltatást. Ilyenből pedig rendkívül kevés van egyelőre.

A Parlament által elfogadott jogszabály szerint a jövőben kibővül az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek köre. Eddig a magyarországi bankszámlákról havonta legfeljebb két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben lehetett készpénzt felvenni bármelyik magyar bank forint ATM-jéből. Ez egészült most ki azzal, hogy azoknál a kereskedőknél, ahol bevezetésre került az úgynevezett cash back szolgáltatás, ugyancsak ingyenesen lehet majd készpénzt felvenni a számlához tartozó bankkártyával. Erre havonta két alkalommal, összesen 40 ezer forint értében lesz lehetőség.

Ez az összeg a korábban is elérhető 150 ezer forintos limit felett van, így elméletileg akár 190 ezer forinthoz is hozzá lehet majd jutni költségmentesen. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy a díjmentes készpénzfelvételhez szükség lesz-e egyidejűleg kártyás vásárlásra, vagy enélkül is működik majd a dolog. (Ha ez tisztázódik, azonnal frissítjük a cikkünket.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit spórolhatunk az új lehetőséggel?

Havi 40 ezer forint készpénzfelvétel költsége átlagosan 3000-3500 forint között lehet éves szinten. Ennyit spórolhatunk az új lehetőséggel. A számítás során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a kérdéses készpénzfelvétel már túl van a jogszabályi két díjmentes lehetőségen.

De nagyon fontos lehet az is, hogy milyen csomaggal rendelkezünk. Egyes számláknál ingyenesen juthatunk ekkora összeghez, máshol viszont éves szinten 8760 forintot kellene fizetnünk ekkora készpénzfelvételért egy év alatt.

Van már erre példa

A modell egyébként nem ismeretlen Magyarországon sem, az OTP és a Penny Market együttműködésének köszönhetően már évek óta ingyenesen juthatnak készpénzhez a vásárlók a Penny áruházak kasszáinál. A szolgáltatást azonban akkor lehet csak igénybe venni, ha minimum 3000 forint értékben vásárol valaki. Egy összegben maximum 20 ezer forint vehető fel készpénzben, ám erre havonta akár több alkalommal is lehetőség van.

Ne rohanj még készpénzt felvenni!

A jogszabály elfogadását követően nem lehet majd automatikusan minden kereskedőnél készpénzhez jutni, mégpedig azért nem, mert bár a bankkártyák már tudják ezt a szolgáltatást, a kasszákat még fel kell készíteni, ami időbe telik. Ráadásul a jogszabály nem tartalmazza, hogy a készpénzfelvétel biztosítása kötelező volna a kereskedők számára, így ott lesz elérhető várhatóan a lehetőség, ahol a vállalkozók látnak ebben üzletileg fantáziát.

Hirdetés
Hirdetés