Eljön a vevők ideje a magyar ingatlanpiacon?

Eljön a vevők ideje a magyar ingatlanpiacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-07 Frissítve: 2019-12-06
 

A Babaváró támogatásnak és a csok kibővítésének is köszönhető erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac novemberben, vagyis idén 10 945 adásvétel történt, szemben az egy évvel ezelőtti 12 ezerhez képest. Mindez azt jelzi, hogy bekövetkezett a fordulat a hazai ingatlanpiacot, amiből a vevők profitálhatnak!

A Duna House adatai szerint az októberhez viszonyított novemberi 17 százalékos visszaesés azt jelzi, hogy a szeptemberi és októberi fellendülés csak átmeneti volt és komolyabb átalakulások, változások okozzák az alacsonyabb ingatlanpiaci forgalmat. Az elemzés szerint a 11 ezer alatti novemberi tranzakciószám nemcsak az előző hónaphoz, hanem az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést mutat, a tavalyi adatoknál 9, a 2017-es évhez képest 7 százalékos a csökkenés. Az elmúlt két évben csak az ingatlanpiaci szempontból mindig is gyengébb decemberi és januári forgalom volt ilyen alacsony szinten.

A nyári és a novemberi visszaesés két tényező együttes hatásának tudható be főleg:

  1. A Magyar Állampapír Plusz miatt az ingatlanbefektetés vonzereje jelentősen csökkent, így a befektetők egy része elfordult az ingatlanpiactól. A befektetőket eladásra sarkallhatja az is, hogy az ingatlanok drágulása lassul, sőt bizonyos helyeken már csökkenést látni, ami kiszállási pontot jelenthet.
  2. A magas árak miatt sokan egyszerűen nem képesek ingatlant vásárolni, ugyanis vagy a jövedelmük nem bírja el a szükséges hiteltörlesztőt, vagy a minimálisan elvárt 20%-os önerőt (ami sokszor inkább 25-30% mostanság) nem képesek előteremteni.

A fizetőképes kereslet visszaesése miatt fordulat következhet be az ingatlanpiacon, és az eddigi keresleti piac egyre inkább kínálatira válthat, ami minden esetben árkorrekcióval szokott járni. Ez a leginkább túlértékeltnek mondható budapesti belvárosi ingatlanok esetében már most érezhető. Némileg változtathat a helyzeten az, ha a kormány a Világbank (IMF) javaslatát megfogadva esetleg csökkentené a Szuperállampapír jelenlegi hozamszintjét, esetleg limitálja a jegyezhető mennyiséget.

Az ingatlant vásárlók azonban most és a következő hónapokban valamelyest jobb pozícióba kerülnek, nagyobb tere van ugyanis az alkunak, illetve enyhült az a nyomás is, hogy ha nem foglalózzák le azonnal a nekik tetsző lakást, akkor más szinte biztosan elhappolja majd az orruk elől azt. Ráadásul a lakáshitel-kamatok jelenleg nagyon kedvezőek, így amennyiben rendelkezésre áll a szükséges önerő és jövedelem, kedvező áron lehet finanszírozáshoz jutni.

Sokat jelent ugyanakkor, hogy megtaláld a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, amihez elengedhetetlen, hogy megversenyeztesd a banki ajánlatokat, amit a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával díjmentesen megtehetsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés