Elképesztően olcsón juthatnál hitelhez

Elképesztően olcsón juthatnál hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-21 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem panaszkodhatunk mi sem, hiszen egyre olcsóbban juthatunk lakáshitelhez, de azért nemzetközi összevetésben könnyedén találhatunk nemzetet, ahol kedvezőbbek a hitelek. A gyűjtésünk szerint egy német akár 30 százalékkal kisebb törlesztő-részletet fizethet ugyanazért a hitelért, mint egy magyar.

Rég nem látott felbolydulás kerítette hatalmába a hazai ingatlanszektort, a válság miatt elhalasztott vételek most kezdenek realizálódni, ráadásul a külföldi vásárlók mellett a befektetői célú ingatlanvásárlások is megszaporodtak. Az emberek is egyre inkább nyitottak a lakáshitelekre, ami érthető is a stabilabb jövedelmi helyzet és olcsó hitelkamatok korszakában.

Kivételes helyzetben érezhetjük magunkat, soha nem volt ilyen alacsonyan az alapkamat, mint most. Egy évtizede mit nem adtunk volna azért, hogy a devizahitelek kamatai mellett vehessünk fel forinthitelt, mára viszont ez a valóság. Sőt, ha kellően rövid (néhány hónapos) kamatperiódust választunk, és vállaljuk a gyakori törlesztő-részlet változást, akkor 4%-os kamat mellett juthatunk lakáscélú hitelhez.

A közelmúltban készített cikkünkben azt jártuk körbe, hogy a bankok mekkora kamatfelár mellett nyújtják a hiteleiket, akkor az volt a végkövetkeztetés, hogy régiós viszonylatban le vagyunk maradva. a régiós felárakkal számolva a havi törlesztő 12-14%-kal lehetne alacsonyabb. Gondoltunk egyet, és kiterjesztettük a keresést, megnéztük, hogy mi a helyzet egy német és egy amerikai esetében, aki hasonló cipőben jár, mint mi.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Drágák vagyunk a nagyokhoz képest

Nincs mit tenni, a gyűjtésünk alapján sokkal jobb helyzetből indul egy fejlett országokban élő ember, de erre már az elején számítani lehetett. Teljesen másként viselkedik egy bank egy fejlett országbeli hitelfelvevővel, akinek hozzánk képest sokkal jobb a jövedelmi helyzete és többek között ezért kisebb kockázatot jelent számára a hitelezés. Ráadásul a bankszektor sem néz szembe olyan gazdasági és politikai bizonytalansággal, mint ami a régiónkat, vagy esetleg Magyarországot terheli, ezért megtehetik, hogy más árazást válasszanak.

Összehasonlításképpen feltüntettük, hogy mekkora a bankközi kamatláb az országokban. Érezhető, hogy a nagyobb esést követően még mindig a magyar tekinthető a legnagyobbnak, míg a sor másik végén Németország áll, ahol nehezen felfogható módon negatív a kamatláb. Ez utóbbi valóban azt jelenti, hogy ha egy bank egy másiknak hitelez, akkor a felvevőnek kisebb összeget kell neki visszaadnia.

Lakossági oldalról az a fontos, hogy mennyit kell fizetni a lakáshitel után, ilyen fronton kiemelkedik hazánk az összevetésben. A rövid bankközi kamatokhoz mérten a németek fizetik a legkisebb felárat (1,7-2,5%-ot), míg nagyon közel áll hozzájuk az USA, ahol 2,2-2,5% a felár. A hosszú távon fix törlesztővel rendelkező hiteleknél a gyűjtésünk szerint 4,8-5,8%-os felárat kell fizetnünk. A magyarázat erre a magasabb banki jövedelmezőség mellett az érezhetően nagyobb kockázat is, a bankok be akarják védeni magukat a jövőbeli kamatemelkedés ellen.

felar1160720Szemléltetésként bemutatjuk, hogy egy átlagosnak tekinthető hitel esetében milyen eltérések adódnak a különböző hitelkamatok mellett. A magyar teljes hiteldíj mutatóból kiindulva egy 8 millió forintos hitel 15 évre rögzített kamattal havi 66-71 ezer forint törlesztő-részlettel vehető fel. Amennyiben ugyanezt Amerikában tennénk meg, akkor 55 ezer forinthoz közeli törlesztőt kellene fizetnünk, míg a németeknél 50 ezerre is lecsökkenhetne a havi részlet az eltérés 30% is lehet).

Jelenlegi állapot szerint nem várhatjuk, hogy ilyen mélységbe essenek a hitelkamatok, bár némi tér azért kedvező esetben lehet azért hazánkban is. Nem felejthetjük el azt sem, hogy számunkra a viszonyítási alap inkább a régió, mintsem a világ legerősebb országai között számon tartott Egyesült Államok és Németország.

felar2160720

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés