Lakáshitel: havi pár ezer forint és elfelejthetjük az idegeskedést

szerző: Szabics Zsolt
2016. 07. 13.

Az ingatlanpiac új aranykorát éli, ennek kapcsán utánajártunk, hogy milyen feltételekkel lehetne felvenni lakáshitelt. A kép továbbra is üdvözítő, terméke válogatja, de már 4 százalékos hitelkamat mellett megvehetjük a hőn áhított ingatlant. A törlesztőrészletek sem vállalhatatlanok, 8 milliót 20 évre már 48 000 forintos havi részletre kaphatunk. Legyünk viszont figyelemmel arra, hogy milyen gyakran változhat a kamat. Sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, ha havi szinten néhány ezer forintot hajlandók vagyunk erre költeni.

Az utóbbi egy évben szépen csordogált lefelé a jegybanki alapkamat az országban (most 0,9%-on állunk), bár a britek EU-ból való kiszavazásuk a további kamatcsökkenés esélyét visszavetette, még így is történelmi mélységben van az irányadó kamatláb. A lekötött betéteket és az állampapírokat kereső közönség számára ez kevésbé jó hír, hiszen kevesebbet kamatozhat a pénzünk, azonban aki hitelt akar most felvenni, az talán nem is találhatna jobb alkalmat.

Nincs is szebb idő ahhoz, hogy egy gyors körképet adhassunk a lakáshitel kamatokról, hiszen az uborkaszezonban talán több időt szánhatunk a banki ajánlatokra, még mielőtt nagyobb döntésre jutnánk. Az összeállításunk szerint igazán kedvező a helyzet: ha legfeljebb évenkénti kamatváltoztatást vállalunk be, akkor 4-5% közötti hitelkamattal (THM-mel) már vihetjük a hitelt, ha 5-10 éveset, akkor 5,5-7,2% közötti kamattal. Egy korábbi cikkünkben már azt ecseteltük, hogy milyen esetben éri meg az egyiket vagy másikat választani, nagyon leegyszerűsítve megérheti az első ránézésre drágább hitelt választani, mert akkor hosszabb távon élvezhetjük a fix kamatozást.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Már 4% mellett is elérhető a lakáshitel

Az összehasonlításhoz vettünk egy átlagosnak tekinthető, 8 millió forintos hitelösszeget, amelyet 20 évre vennénk fel, és a lehető legtöbb paramétert úgy állítottuk be, hogy igazán kedvezményes tarifát kapjunk. Az eredmények szerint a legkisebb kamatot azokért a lakáshitelekért kérnek el a bankok, melyek kamatai gyorsan változtathatók. A forint hiteleket a bankok a BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) szerint árazzák, ha ennek mértéke nő, akkor a kamatperiódus eltelte után a kamat is emelkedni fog, így a törlesztőrészlet is. Sőt a bankoknak lehetőségük van korlátok között a kamatfelárat is változtatni (BUBOR + kamatfelár = hitelkamat).

A 3 havi átárazódással számolva a Pátria Takarék hitele adja a legalacsonyabb hitelkamatot, ez 4,01%, míg a havi törlesztőrészlet 47 691 forint lenne. A féléves kamatperiódus esetén a Sberbank viszi a prímet 4,06%-os kamattal, amihez 47 556 forintos havi törlesztő tartozik. A 12 havi kamatváltozásnál a CIB Bank került a sor elejére, aki 3,95%-os kamatozás és 47 479 forintos havi törlesztővel adja a lakáshitelét. Mivel a hitelkamat számításai során bizonyos költségek bankonként elértő mértékben szerepelhetnek, ezért előfordulhat az a helyzet, hogy egy magasabb hitelkamattal bíró hitel törlesztőrészlete alacsonyabb, de ennek mértéke elenyésző.

lakashiteluj1160712

Megéri néhány ezer forint havonta, hogy nyugodtan aludjunk?

Az előzetes várakozásainknak megfelelően mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha nem akarunk éven belüli kamatváltozást, csak azon kívülit. Teljesen logikusan, ha többet fizetünk, akkor nem kell annyit aggódnunk, hogy miként változik meg a hitelünk törlesztője. Persze lehetetlenség most megmondani, hogy mi lesz egy 20 éves hitel futamideje alatt, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva nem feltétlenül az a legjobb módszer, ha a kisebb hitelkamat mellett tesszük le a voksunkat. Sőt, érdemes a hosszabb kamatperiódust is átgondolni, mert a végső összesítésnél még jobban is jöhetünk ki.

A konkrét számokra kitérve azt találtuk, hogy az 5 évente változó kamatozáskor az UniCredit Bank 5,52%-os hitele a legjobb, míg a 10 éves kamatváltozásnál az Erste Bank 6,47%-os hitele. Előbbi törlesztőrészlet 54 361 forint, míg utóbbi 58 334 forint, vagyis havi alapon közel 4000 forintot kérnek el, hogy 5 év helyett 10 évig maradjon fix a törlesztő. Ez vélhetően nem olyan nagy összeg, hogy azon ne érje meg gondolkozni.

Nagyon más lehetőségünk nincsen, a bankok által elérhető kínálatban egyetlen egy találatot adott, ha 20 évre előre akarnánk a törlesztőrészletünket bebetonozni. Az UniCredit Bank 7,34%-os hitelkamatot árazott be, aminek a havi törlesztője 62 562 forint. Másként megfogalmazva az 5 éves helyett 20 éves fixálást választva a havi törlesztőrészletünkben körülbelül 8000 forintot kell beáldozni. Ez már jelentősebb összeg, a kiinduló helyzethez képest 15%-kal kellene nagyobb törlesztőt bevállalni.
lakashiteluj2160712

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Nagyne

  Bankos hitel? Soha!!!!!!!

  2016.07.13.09:30

 2. J

  Köszönjük szépen pénzügyminiszter úr,hogy 500ezer forint átlag négyzetméter árra sikerült felvinnie a lakásárakat. (Mivel a banki kamat nulla,mindenki “befektetési” céllal lakást vett).csak egy átlag panel 5-6 millióval lett drágább. Nem is kell a honpolgárnak ellenség,ha ilyen jó minisztere van. Egy tanár,tűzoltó,rendőr,és a sor hosszú,miből fizeti meg? A 130e ft fizetésből? De hurrá,most lehet hitelt kapni 20 évre. Remek.

  2016.07.13.21:57

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.