Előtörlesztené most a lakáshitelét? Megmutatjuk, mennyit nyerhet vele

Előtörlesztené most a lakáshitelét? Megmutatjuk, mennyit nyerhet vele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-13 Frissítve: 2021-07-30
 

A jelenlegi helyzetben sokan tapasztalják azt, hogy a havi kiadásuk kevesebb a megszokottnál, ami az otthon tartózkodásból, valamint a beszűkült költési lehetőségből következik. Ennek apropóján megnéztük, mennyi pénzt nyerhetnek azok, akik az így felszabaduló összeget hitelük előtörlesztésére fordítják. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A hitelek előtörlesztése gyakran az egyik legjobb elérhető befektetés: alacsony kamatkörnyezetben – amilyen az elmúlt években itthon uralkodott – nem könnyű olyan jó hozamot elérni, amit a banknak egyébként fizetünk egy régebbi hitelünk után. A mai példákban olyan élethelyzeteket vizsgálunk, amelyekben az adósok a járvány idején is stabil jövedelemmel rendelkeznek, a havi kiadásaik azonban lecsökkennek, így jelentős pénzösszeget tudnak felszabadítani. Az így keletkező megtakarítást a lehető legjobb megtérüléssel szeretnék felhasználni, ezért úgy döntenek, hogy beletörlesztik a korábban felvett lakáshitelükbe.

Egy 4 évvel ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 1 millió forintot

Egy teljesen életszerű szituáció szerint egy család 4 évvel ezelőtt, 2016. tavaszán vett fel 10 millió forint lakáshitelt. Az akkori kamatok jóval magasabbak voltak a jelenleginél: a 20 évre felvehető, 10 éves kamatperiódusú ajánlatok közül még a legkedvezőbb is 6,22%-os éves kamatot számított fel, ami a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint kb. duplája a közelmúltban megszokott értékeknek. A család a mostani helyzetben úgy ítéli meg, hogy nélkülözni tudnának 1 millió forintot, és arra kíváncsiak, mennyi pénzügyi előnyre tehetnének szert akkor, ha a magas kamaton ketyegő lakáshitelük tőketartozását csökkentenék a segítségével.

Az ábrán piros vonal mutatja a tőketartozásuk alakulását az eredeti esetben, tehát akkor, ha a 20 éves futamidő során egyáltalán nem teljesítenek előtörlesztést. A sárga vonal akkor lép életbe, ha a 4. év után, azaz ma előtörlesztenek 1 millió forintot, és ezt a futamidő megtartása mellett, a havi törlesztőrészlet lecsökkentésével teszik. A zöld vonallal jelzett esetben ugyancsak 1 millió forint az előtörlesztett összeg, azonban azt a futamidő lecsökkentésére használják, miközben a havi törlesztőrészlet változatlan marad. Jól látszik, hogy az előtörlesztések miatt a hátralévő 16 évben jóval alacsonyabban fog húzódni a tőketartozásuk mértéke az eredeti állapothoz képest. Ez azért nagyon jó hír, mert a kevesebb adósság kevesebbet is kamatozik: az így megnyert kamatok adják a „befektetés” hasznát.

Mi történne akkor, ha nem 1 millió, hanem 3 millió forint lenne az előtörlesztés összege? A következő ábra ezt mutatja meg.

Egy évveé ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 3 millió forintot

Látható, hogy az alternatív (sárga és zöld) vonalak itt még gyorsabban csökkennek az eredeti (piros) esethez képest, és a megnyert összegek is ennek megfelelően alakulnak, hiszen 3 millió forintnyi tőke már a teljes fennálló tartozás egyharmadát jelenti a 4. év végén!

Mennyi a pontos pénzügyi nyereség az előtörlesztések hatására? Természetesen ezt is kiszámoltuk.

Mennyi pénzt lehet nyerni egy lakáshitel előtörlesztésével? (Bankmonitor)

Az első oszlop 17,5 millió forintos értékkel azt mutatja, mennyi lenne a vizsgált lakáshitel teljes visszafizetendő összege akkor, ha valaki csak a havi törlesztőrészleteket fizeti a futamidő során, és soha nem alkalmaz előtörlesztést. A sárga oszlopok az 1 millió forintos előtörlesztés hatását ábrázolják: attól függően, hogy a futamidőt vagy a havi törlesztőrészlet összegét tartják meg az adósok, 16,9 millió, illetve 16,1 millió forintra tud lecsökkenni a teljes visszafizetés, ami 0,6 és 1,4 millió forint körüli nyereséget eredményez. A zöld oszlopok pedig a 3 millió forintos előtörlesztés esetét szemléltetik: aszerint, hogy a futamidő vagy a törlesztő marad-e az eredeti szinten, a teljes visszafizetés 15,8 és 14,1 millió forint is lehet, ami már 1,7 millió és 3,4 millió forintnak megfelelő pénzügyi előnyt jelent!

Igaz, hogy az előtörlesztésnek van némi költsége, jellemzően a betörlesztett összeg 1-2%-a, de ez ezekben az esetekben egészen eltörpül az így megnyerhető több millió forintos összegek mellett. A dologba egyedül a fizetési moratórium tud bekavarni. Ugyanis, ha valaki úgy döntött, hogy év végéig nem fizeti a hitelét, akkor egy előtörlesztés során először a moratórium alatt összegyűlt kamatokat csökkenti a bank, és csak ezután faraghat le a tőketartozásból. Ennek a pénzügyi hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés