Elstartolt a nyugdíjkalkulátor: nézd meg, mennyi nyugdíjra számíthatsz!

Elstartolt a nyugdíjkalkulátor: nézd meg, mennyi nyugdíjra számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-22
 

A Bankmonitor új kalkulátorának segítségével most mindenki könnyedén megnézheti, hogy reálisan mennyi nyugdíjra számíthat a magyar államtól. Tippeld meg te is, hogy mennyi lesz a nyugdíjad, aztán hasonlítsd össze a realitással!

Mindannyiunkat érintő súlyos probléma, hogy az aktív életszakaszunk végén drasztikusan csökkenhet a rendelkezésre álló jövedelem. Ennek oka az állami nyugdíjrendszer elégtelen szolgáltatási színvonala: a Bankmonitor számításai szerint tavaly a magyar nyugdíjasok 40%-a a létminimum alatt élt!

Mennyi pénzből élnek a magyar nyugdíjasok 2024-ben?

A nyugdíjakról számos statisztika áll rendelkezésre: ha például a társadalmi középértékekre vagyunk kíváncsiak, akkor a KSH adataira hagyatkozhatunk. Ezek alapján 2024-ben 232 000 forint az átlagnyugdíj, míg a mediánnyugdíj 205 000 forintra rúg.

Persze az országos szintű statisztikák tanulságai nem minden élethelyzetre alkalmazhatók: különösen szerencsés egyéni életpálya révén akár az anyagi értelemben teljesen gondtalan időskor is megvalósítható az állami nyugdíjból.

Leginkább azok számíthatnak kimagasló nyugdíjra, akik egész életükben bejelentett alkalmazottként keresték a kenyerüket, nagyon hosszú szolgálati időt (pl. 50 évet) tudnak felmutatni, és munkájukért cserébe mindig kiemelkedően jó fizetésben részesültek. Ilyen esetben akár milliós nagyságrendű nyugdíjösszeg is keletkezhet.

Hirdetés

Hirdetés

Számold ki, hogy reálisan mennyi nyugdíjra számíthatsz!

A Bankmonitor új nyugdíjkalkulátora segít megbecsülni, hogy a mai aktívak reálisan mekkora állami nyugdíjra számíthatnak. A kalkulátor nagyon könnyen használható, mindössze 3 adatot – az életkort, a nettó fizetést, valamint a legmagasabb iskolai végzettséget – kell megadni hozzá. Ezek alapján (és egy realisztikus életpálya feltételezésével) a kalkulátor megmondja, hogy a felhasználó várhatóan mennyi állami nyugdíjra lesz jogosult, amikor eléri a 65 éves kort.

 
Mennyi nyugdíjad lesz?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
Várható havi
nyugdíjad
0 Ft
-tal kevesebb, mint a
jelenlegi jövedelmed
A részletes eredményeidet emailben fogjuk elküldeni számodra!
Szeretnéd megtudni:
  • Hogy tudod pótolni a kieső összeget?
  • Hogy milyen nyugdíj előtakarékossági megoldás a legkedvezőbb számodra?
  • Hogy az állam mennyivel járulhat hozzá a megtakarításaidhoz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Egy utolsó kérdés

Mi segítene neked a legjobban?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Nézzünk egy példát: aki most 33 éves, havonta 300 ezer forint a nettó fizetése, a legmagasabb iskolai végzettsége pedig főiskola/alapképzés, ő várhatóan kb. 174 600 forint mai értékű állami nyugdíjra lesz jogosult.

Ötlet
A kalkulátor azt is jelzi, hogy ez a nyugdíjösszeg 125 400 forinttal kevesebb, mint a mostani fizetése. Ha százalékosan szeretnénk kimutatni a jövedelemkiesést, akkor azt mondhatjuk, hogy a nyugdíjba vonuláskor a mai fizetéséhez képest csaknem 42%-kal kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia!

Hogyan működik a Bankmonitor nyugdíjkalkulátora?

A Bankmonitor egyszerű nyugdíjkalkulátora az állami nyugdíj kiszámításának itt bemutatott logikáját követi, de számos egyszerűsítést tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy mindössze három információ alapján becslést készítsen a várható állami nyugdíj nagyságára.

A kalkulátor a megadott adatok (és a KSH ide kapcsolódó adatbázisai) alapján modellezi a reális jövedelmi életpályát, majd az így kapott életpályából megbecsüli azt a várható nettó átlagkeresetet, melyet az állami nyugdíj kiszámítása során majd figyelembe vesznek.

A nettó átlagkereset ismeretében már csak a szolgálati időtől függő szorzószámra van szükség, hiszen ennek a szorzószámnak és a figyelembe vehető átlagkeresetnek az egyszerű szorzata lesz az induló nyugdíj. A kalkulátor a szolgálati időre a szokványosnál valamivel kedvezőbb értéket, 40 évet feltételez, melyhez 2024-ben 80%-os szorzószám tartozik. Azonban a megadott életkortól függően ezt a szorzószámot fokozatosan csökkenti: minél fiatalabb a felhasználó, annál kisebb szorzószámot feltételez a kalkulátor, így kezelve a negatív demográfiai kilátások hatását.

Fontos, hogy az eredményül kapott várható induló nyugdíjösszeg mai értéken értendő, tehát az inflációval már korrigálva van.

Kalkulálj
Kattints ide és használd a Bankmonitor 2024-es nyugdíjkalkulátorát, így megtudhatod, hogy reálisan mekkora állami nyugdíjra számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés