Eltűnt egy sztár az állampapírpiacról! Mit tehetsz Te?

Eltűnt egy sztár az állampapírpiacról! Mit tehetsz Te?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-19 Frissítve: 2021-06-18
 

Korábban az egyik legnépszerűbb lakossági állampapírt múlthét óta hiába keressük a Magyar Államkincstár kínálatában: már nem kapható a rövid Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK). A kivezetés oka egyszerű: már nem kínált vonzó kamatot. Mit vegyünk helyette? És mit tegyünk, ha van még ilyen papírunk: adjuk el, vagy tartsuk meg?

PMÁK 2016/J vége

2013 májusában jelent meg a Prémium Magyar Államkötvény 2016/J sorozata. Egészen a múlt hétig ez volt a rövidebbik PMÁK, a mindössze 2 éves hátralévő futamidejével. Az értékesítés megszűnésének oka egyszerű: a kamata olyan szintre eset, ami már nem volt vonzó a befektetők számára. Kamatozása egyszerű, mindig a márciusi infláció felett fizet 3%-ot a következő évre. Mivel márciusban 0,1% volt az infláció, így ennek a papírnak a kamata 3,1%-ra változott, az egy évvel korábbi 5,2%-hoz képest. A kincstárnál már számítottak erre, így nem érte őket felkészületlenül az alacsony kamat.

Az alternatíva

Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) már bevezetésükkor konkurenciát jelentettek a piacon lévő Prémium Magyar Államkötvényeknek. A PMÁK-kal szemben, az új papírnak a kamatozása nem az inflációtól, hanem a rövid állampapírok hozamától függ. Ez azt jelenti, hogy a kamatprémiumot a Prémium állampapír esetén egy múltbeli inflációs adaton felül kapjuk, míg a Bónusz esetén egy jövőbeni kamatra jár a kamatprémium.

A
BMÁK két futamidővel érhető el, 4 illetve 6 éves lejárat közül lehet választani. Előbbi 1,75%pontot, míg utóbbi 2,5%pontot fizet a diszkontkincstárjegyek (DKJ-k) hozamszintje felett.

A
PMÁK is maradt két futamidejű papír 3 és 5 éves lejáratú sorozattal. Kamatbázisa hasonló a korábbiakhoz: az éves átlagos infláció felett fizet három százalékot. De mit csináljon az, akinek már van 2 éves hátralévő futamidejű PMÁK papírja?

kamatozas20140519.jpg

Eladás vagy tartás

Korábban igen szép hozamokat láthattunk a rövid PMÁK neve mellett, az egy évvel ezelőtti hozama 5,2% volt. Így nem csoda, hogy sokan rendelkeznek ilyen papírral. Előttük két járható út nyílik: vagy megtartják a meglévő papírjaikat, vagy lecserélik azokat. Nézzük meg a különböző eseteket!

2016-ban szükségünk van a pénzre

Amennyiben 2016-ban szükségünk van a pénzre, akkor nem érdemes eladnunk a már meglévő papírunkat, hogy BMÁK-t, vagy hosszabb PMÁK-ot vegyünk rajta. Hiába áll szemben a rövidebb PMÁK 3,1%-os kamatozása a
rövidebb BMÁK 4,89%-ával szemben (+1,79%pont), ha
a papírok eladásáért 2%-os levonással sújtanak. Ráadásul ezt kétszer kell kifizetni: először most, amikor eladjuk a PMÁK-ot, másodszor pedig 2016-ban, amikor eladjuk a 2018-ban lejáró BMÁK-t. A 3 éves futamidejű
2017/J sorozatú PMÁK-nak még kisebb a kamatelőnye. Az a papír csak
4,7%-ot hoz.

Nem sürgős a készpénz

Abban az esetben viszont, ha 2016-ban nincs készpénzszükségletünk már árnyaltabb a kép. Ilyenkor a 2%-os levonás összesen csak egyszer terhelődik, amikor lecseréljük 2 éves hátralévő futamidejű PMÁK-unkat egy hosszabra, vagy a 4 éves BMÁK-ra. Természetesen az utóbbi esetben a 1,79%pont pozitívumot itt is megnyerjük, tehát a 2%-os eladási árfolyamrést levonjuk, akkor 0,21%pontos veszteségnél tartunk. Legalább ennyivel kellene magasabb hozamot elérnünk a jövőbeli kamatszinteken a BMÁK-al a rövid PMÁK-hoz képest.

Korábbi cikkünkben részletesen összehasonlítottuk a két terméket. Már akkor is egyértelműen látszott, hogy a rövidebb PMÁK a májustól kezdődő évében éri el a kamatminimumát. Az utolsó kamatperiódusára várhatóan 5,5% lesz a kamata (MNB előrejelzése szerint 2,5% az infláció + 3% prémium), a 3 éves PMÁK-nek nagyon hasonló lesz a hozamszintje, mint az 5 éves 2019/I-nak, míg a BMÁK-nek a kamatbecslése több bizonytalanságot tartalmaz.

Mi lehet, akkor a jó döntés abban az esetben, ha ráérünk 2018-ig? Előre nem lehet megmondani. Mind az eladás, mind a megtartás mellett és ellene is szólnak érvek. Egy biztos, aki csak 2016-ig lát előre, az maradjon a PMÁK-nál. Aki hosszabb időben gondolkodik, annak másik
PMÁK helyett inkább BMÁK-re való cserén érdemes gondolkodnia.

Hirdetés
Hirdetés