Emelkedik a PMÁP hozama az MNB inflációs várakozásai alapján

Emelkedik a PMÁP hozama az MNB inflációs várakozásai alapján
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-22
 

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata az infláció alakulásától függ, a Magyar Nemzeti Bank inflációs várakozásának változásával a befektetésen elérhető nyereség érdemben emelkedhet. Érdekes helyzet állt elő, hiszen a dráguló jelzáloghitelek kamatát messze meghaladja az állampapíron elérhető nyereség.

A Prémium Magyar Állampapír (röviden PMÁP) egy változó kamatozású lakossági állampapír, jelenleg vásárolható a konstrukcióból 4 és 7 éves futamidejű variáció is.

A befektetés kamata két tényezőből áll:

  • A kamatbázis a kamatmeghatározás napját megelőző éves átlagos inflációval egyezik meg. A 2022-es évre érvényes átlagos éves infláció a 2024-ben esedékes hozam kamatára gyakorol hatást.
  • A kamatprémium az inflációra fizetendő fix felár. A rövidebb futamidejű befektetés esetén a prémium mértéke 0,75%, míg a hosszabb konstrukciónál 1,5% a felár mértéke.

Az első időszakban mindkét konstrukciónál a fentiektől eltérő módon számítják a kamatot: 2023-ban a kifizetendő éves kamat mértéke mindkét konstrukciónál fix 11,75%.

Hirdetés

Hirdetés

2023-ban még az ideinél is magasabb infláció jöhet

Ezek alapján már jól látható, hogy a konstrukció kamatát érdemben befolyásolja az áremelkedés. Márpedig az MNB előrejelzése alapján a magas infláció tartósabb lesz, jövőre még az idei évnél is magasabb áremelkedés köszönthet Magyarországra.

  • 2021.-es infláció 5,1% (már ismert adat).
  • 2022-es infláció 14,6% (a jegybank által várt 14,5-14,7% infláció átlaga).
  • 2023-as infláció 17,3% (a jegybank által várt 15,0-19,5% infláció átlaga).
  • 2024-es infláció 3,4% (a jegybank által várt 2,3-4,5% infláció átlaga).
  • 2025-as infláció 3,0% (a jegybank által várt 2,5-3,5% infláció átlaga).

A jegybank az új adatok ismeretében érdemben emelte a jövő évre várt átlagos drágulás mértékét. A szakértők véleménye szerint ugyanis 2023. év elején még velünk marad a jelenlegi igen magas áremelkedés, a drágulás mérséklődésére csak 2023. második felében lehet számítani. (Előreláthatóan jövő év végére visszatérhet az egy számjegyű drágulás.)

De mennyit lehet nyerni az inflációkövető állampapír választásával?

Megnéztük, mennyit nyerhetünk azzal, ha 10 millió forintot a hosszabb futamidejű 2029/J sorozatú inflációvető állampapírt vásárolnánk. Az MNB várakozásain túlmutató időszakokra a jegybank célszámával, azaz 3 százalékos áremelkedéssel kalkuláltunk. Azt feltételezve, hogy a kapott kamatot hasonló feltételekkel újra befektethetjük. Még ezen optimista inflációs forgatókönyv alapján is a befektetett 10 millió forintunkra 16,9 millió forintot fogunk kapni a 2029. márciusi lejáratkor.

Csak összehasonlításképpen az MNB korábbi inflációs várakozásai szerint a 10 millió forintunkért 16,2 millió forintot kaptunk volna 2019-ben. Vagyis az emelkedő drágulás miatt mintegy 700 ezer forinttal növekszik a befektetett összegen elérhető nyereség is.

Még hitelből is megéri vásárolni?!

Érdekességképpen nézzük meg jelenleg milyen feltételekkel kaphatunk szabad felhasználású jelzáloghitelt. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint a három legolcsóbb konstrukció THM értékének átlaga 10,28%. (20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 500 ezer forint nettó jövedelem esetén.)

2025 márciusáig egy ilyen hitelre a törlesztőrészletekkel, induló költséggel és idő előtti visszafizetés esetén az esetleges előtörlesztési díjjal együtt összességében 24,45 millió forintot. Ha az összegből állampapírt vásárolnánk, akkor 2025 márciusában 28,17 millió forintot érne a befektetésünk. (A számítás során azt feltételeztük, hogy az állampapír visszaváltási árfolyama 99%, vagyis durván 1 százalék a díja az idő előtti kiszállásnak.)

Ezen időszak alatt tehát még a hitelből befektetésen is nyerhetünk 3,7 millió forintot.

A 2024-es évre már érdemben mérséklődhet a várakozások szerint az infláció, ezért kerülne sor a pozíció 2025-ös zárására, ezt követően a hitel költsége már meghaladná a befektetés hozamát. Ha az infláció tovább magas maradna, akkor természetesen az állampapír megtartásával további nyereség érhető el.

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés