Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata októbertől!

Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata októbertől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-28 Frissítve: 2020-09-29
 

A jegybank 0,15 százalékponttal megemelte az egyhetes betétjének kamatát. Ennek a konstrukciónak igen komoly hatása van a rövid lejáratú hozamokra, ami viszont a változó kamatozású – azon kölcsönök, melyek kamatát a bank egyoldalúan éven belül megváltoztathatja – lakáshitelek kamatát befolyásolja. De hogyan is alakul a konstrukció kamata októbertől?

Az MNB szeptember 22-én a jegybanki alapkamatot változatlan szinten, 0,6 százalékos értéken hagyta, ezt követően azonban az egyhetes betét kamatát megemelte 0,15 százalékponttal. Vagyis 0,75%-os kamatot kínált az MNB a kereskedelmi bankoknak egyhetes lekötéseikért cserébe.

Az egyhetes betét kamata pedig jelentősen befolyásolja a rövid lejáratú bankközi kölcsönök kamatát, azaz a BUBOR-t. (Ez logikus, miért adna egy bank egy másiknak rövid futamidőre kölcsön 0,75 százaléknál jóval alacsonyabb kamaton, amikor megkapja ezt a hozamot, ha a jegybank lekötését választja.)

A BUBOR – az a kamatszint, amelyen a bankok rövid futamidőre kölcsönt adnak egymásnak – pedig a változó kamatozású lakáshitelek egyik nagyon fontos alapmutatója, annak mértéke közvetlenül befolyásolja a hitelek kamatát.

Lássuk, mely konstrukciók lehetnek érintettek:

  1. A már kifolyósított változó kamatozású kölcsönök kamatát közvetlenül befolyásolja a BUBOR változása
  2. Az új folyósítású kölcsönök kamatára is hatást gyakorolhat a BUBOR változása, ezt azonban a bankok egyedi döntésükkel még ellensúlyozhatják. (Például a BUBOR emelkedésének nagyságával csökkenthetik a kamatfelárukat.)
  3. A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára a rövid hozamok nincsenek hatással, ugyanakkor idővel a hozamemelkedés megjelenhet a hosszabb futamidejű konstrukciókban is, ami viszont már befolyásolhatja ezen lakáshitelek kondícióit is.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása van a kamatemelkedésnek a meglévő változó kamatozású kölcsönökre?

Az októberben átárazódó kölcsönök kamatát a szeptember 28-i BUBOR alapján állapítják meg. (A hónap utolsó munkanapját megelőző második napon érvényes BUBOR értéke az irányadó.)

Egy 8 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású lakáshitel kondíciói jelenleg és az átárazódást követően (októbertől)

Jelenleg a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönökből van a legtöbb a magyar lakosságnál. (Ennek oka, hogy a régi deviza alapú hiteleket a forintosítás során ilyen konstrukcióvá alakították át.) Szerencsére ezen konstrukció kamata csak minimálisan 0,01 százalékponttal emelkedik meg októberben. Ennek oka, hogy az előző átárazódáskor – 3 hónappal ezelőtt – júliusban még a jegybanki alapkamat csökkenése előtt jártunk. Ha viszont a családok a törlesztőjük csökkenésére számítottak, akkor sajnos ez októberben nem fog bekövetkezni.

A 6 és 12 havi kamatperiódusú lakáshitelek kamata azonban emelkedni fog. Ez utóbbi konstrukciónak közel 0,6 százalékponttal emelkedik a kamata. Ez a törlesztőrészlet  1,4%-2,4%-os emelkedését eredményezi. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg  128-195 ezer forinttal növekedne meg a példánkban szereplő hitel esetében.

Befolyásolja a kamatemelés az új lakáshitelek kondícióit?

A változó kamatozású lakáshitelt igénylők októbertől várhatóan kamatemelkedéssel fognak szembesülni. (Szerencsére jelenleg elenyésző számban keresni ilyen lakáshitelt az ingatlanvásárlás előtt állók.) A kamatemelkedés hatása nagyságrendileg 0,15 százalékpont – pontos mértéke kamatperiódustól függ -, ugyanis az előző hónap referencia mutatójának értékéhez szükséges hasonlítani az új értékeket. (Bár a referencia kamat emelkedését a bankok a kamatfelár csökkentésével akár ellensúlyozhatják is.) Emiatt egy 15 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 1 300 forinttal emelkedne csak azért, mert egy hónappal később, októberben igényelnék azt.

A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára nincsen közvetlen hatása a rövid futamidejű hozamoknak. Sőt a hosszú lejáratra kínált hozamok is csak közvetetten, a kamatköltségen keresztül hatnak a konstrukció kondícióira. Éppen ezért nem várható, hogy a kamatváltozást azonnal lereagálják a bankok a hosszú kamatperiódusú kölcsöneik áremelésével. Ugyanakkor a jelenlegi piai körülmények – relatív magas infláció, növekvő rövid- és hosszú futamidejű hozamok – tartós fennállása esetén a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata is emelkedni fog a Bankmonitor szakértői szerint.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés