Emelkedő törlesztőrészletek – várjunk-e még a csodára, vagy belépjünk az árfolyamgátba?

Emelkedő törlesztőrészletek – várjunk-e még a csodára, vagy belépjünk az árfolyamgátba?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-31
 

A devizahitelesek megsegítését szolgáló program kihasználtsága várokozások alatti, az elmaradással rendelkezők aránya pedig egyre magasabb. Lehet, hogy sokan még gondolkodóban vannak és valamilyen más könnyítésre várnak, azonban a 255 Ft-os CHF, illetve 313 Ft-os EUR árfolyamnál már érdemes még egyszer átgondolni, hogy tényleg kihagyják-e ezt a lehetőséget!

Ismétlésképpen
  A program jelenleg nyitva áll mindenkinek, aki ingatlan fedezetű jelzáloghitellel (nem csak lakáshitel, szabadfelhasználású is) rendelkezik. Már a 90 napon túli elmaradást sem vizsgálják, és az aktuális elmaradást a program indulásakor azonnal a gyűjtőszámlára helyezik, azaz tiszta lappal indulunk. CHF alapú hiteleknél 180 Ft-os, EUR alapúaknál 250 Ft-os, míg JPY alapú hiteleknél 2,5 Ft-os árfolyamon törleszthetjük a hitelünket. A két árfolyam közötti különbözetből a kamatrészt az állam átvállalja, és csak a különbözet tőkerésze kerül a gyűjtőszámlára. Ez a tartozás is kamatozik, az 5 éves időszak alatt a szabályozás értelmében a három havi BUBOR szab határt, amely jelenleg 2,82%, azt követően pedig a devizahitellel azonos célra nyújtott forinthitelek kamata a mérvadó.   
De mi vár a belépőkre a program után?   A maximum 5 éves program után ismét aktuális árfolyamon kell fizetnünk a devizahitel törlesztőrészletét, valamint a gyűjtőszámlán felgyűlt tartozás törlesztőrészletét a futamidő végéig szétosztva. Azonban, hogy ne okozzon aránytalanul magas terhet az 5 év utáni törlesztés, maximum az
utolsó rögzített árfolyamon számított törlesztőrészlet 15%-a lehet a gyűjtőszámla tartozás havi részlete, kivéve, ha másként nyilatkozunk a bankunknál.   Azaz, ha devizahitelünk törlesztőrészlete
például 300 CHF, az a jelenlegi 255 Ft-os árfolyamon
76 500 Ft terhet jelent. A program alatt
180 Ft-os rögzített árfolyammal 54 000 Ft-ra mérséklődik a havi kiadásunk, ezt követően (amennyiben továbbra is 255 Ft-os árfolyamot feltételezünk) ismét 76 500 Ft-ot kell fizetnünk,
plusz maximum 8 100 Ft-ot (ez utóbbi az 54 000 Ft 15%-a).  
emelkedes20140131 A fenti 15%-os korlát betartása végett szükség esetén a gyűjtőszámlahitel futamidejének meghosszabbítására kerül sor, de csak ha van olyan adós, aki lejáratkor a 75. életévét nem tölti be.  Jelen pillanatban az árfolyamrögzítésnél kedvezőbb megoldást nem találunk az egyre növekvő terhek mérséklésére, szóval nem érdemes sokáig gondolkodni és megvárni, amíg egyébként felmondási helyzetbe kerül a szerződésünk.   Ha ennyire nem drasztikus a helyzet, és devizahitelünk lakáscélú, a gyűjtőszámlahitelen megnyert különbözetet érdemes lakástakarékpénztári megtakarításba fektetni, amelyet a lejáratkor a hitelünk törlesztésére fordíthatunk.  

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
     
    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés