Ennyiért adják most oda a lakosság kedvenc hiteleit!

Ennyiért adják most oda a lakosság kedvenc hiteleit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-10 Frissítve: 2021-07-01
 

A bűvös szám 77. Miért is mondjuk ezt? Mert a jegybank adatai szerint márciusban minden 100 lakáshitelből már 77-et – legalább részben – biztonságos formában vettünk fel. Nem is lehetne jobb alkalom megnézni, hogy a bankok mennyit kérnek el az általunk biztonságosnak nevezett lakáshitelekért. Az összeállításunkból kiderül, hogy valóban nagyon jó kondíciók mellett kapjuk meg a fogyasztóbarát hiteleket.

Érdekelnek a fogyasztóbarát lakáshitelek? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Azért is fontos kiemelni mindezt, mert számtalan helyen leírtuk már, hogy a következő években megindul itthon is a bankközi kamatlábak emelkedése. A BUBOR a jegybank szerint is 2020-ban elindul a mostani effektív nulla százalékról felfelé. Ha ez bekövetkezik, akkor a változó kamatú hitelesek is nagyon gyorsan a törlesztőjük növekedését fogják látni.

Hüvelykujj-szabály, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor a törlesztő 8-9%-kal nő meg. Belátható időn belül (akár 3 éven belül) fel kell a változó kamatozású hiteleseknek készülniük arra, hogy a banknak a hitelért fizetett összeg akár tizedével is megnőhet. Ez ellen véd a rögzített hitel, amit a fenti ábra szerint egyre többen belátnak és fogadnak el.

Nem is lehetne aktuálisabb körbetekinteni a lakáshitel piacon, ezért is ragadtunk billentyűzetet és néztük meg a lakáshitel kalkulátorunk szerint, hogy éppen milyen kondíciókkal vihetjük fel a legalább 3 éves kamatrögzítésű hiteleket. A lekérést egy átlagos profilra néztük meg, amikor 20 évre 10 millió forintos hitelt veszünk fel, a családi jövedelem 350 ezer forinttal egyenértékű.

Senkit sem érhet meglepetésként, hogy a kalkulátorunkban a kategóriájuk legolcsóbb lakáshitelei mind rendelkeznek a fogyasztóbarát lakáshitel minősítéssel. Korábban előfordult, hogy egy-egy minősítést nem kapó hitel oda tudott érni az élmezőnybe, de a mostani listánkon a TOP3-ba egy sem fért be. THM alapján a legjobbak a fogyasztóbarát hitelek.

Érdemes fejben tartani, hogy néhány hónap leforgása alatt is nagyot változhatott a piac. Voltak olyan bankok, melyek inkább a hangsúlyt más kamatperiódusra tették, de találtunk olyat is, aki bővítette a termékpalettáját és olyan kategóriában jelent meg, ahol eddig még nem volt minősített hitelével jelen.

Mindennek tetejébe pedig adott kamatperióduson belül sem volt egységes a kép. Mind a rövid, mind a hosszú kamatperiódusoknál találtunk arra példát, hogy az egyik bank éppen csökkentette a THM-jét, de volt ennek az ellenkezőjére példa. Mindez azért is érdekes, mert januárhoz képest 0,4-1,2%-kal nőttek az állampapírpiaci hozamok, az a bázis, amire a maximum 3,5%-os kamatfelárat felszámíthatják a bankok.

Jelen állás szerint azt mondhatjuk, hogy ha 3 vagy 5 éves kamatfixálásban gondolkozunk, akkor nem kérdés, hogy a hosszabb kamatperiódust kell választani, hiszen a legjobb banki ajánlatok között nincs érdemi eltérés. Kérdezzük mi, ha ugyanazért a kamatért és tovább kapok biztonságot (=fix törlesztőrészletet), akkor miért is ne lépnénk ezt meg?

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Innentől kezdve viszont már fogósabb a kérdés, mert a hosszabb futamidőre adott biztonságért cserébe már jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Csak egy példa, ha a 20 éves futamidő felében fix törlesztőt akarunk fizetni, akkor a THM 4,4-4,7% között mozog a legjobb ajánlatoknál. Ha viszont teljes futamidőre rögzítjük a kamatot, akkor 6,1-6,6%-os THM-mel lehet a mienk a hitel.

Érdekesség, hogy a pillanatfelvételünk szerint, ha a legolcsóbb 3 éves és végig fix hitelt hasonlítjuk össze, akkor a THM-ben körülbelül 2,7%-pont, míg a törlesztőben 13 ezer forint (23%) a különbség. Ez elsőre nagynak tűnik, azonban ha hozzávesszük azt, hogy az állampapírhozamok a következő két évtizedben milyen magasra emelkedhetnek, akkor már korántsem annyira vészes a helyzet. Mondani sem kell, de ma már olcsóbban vehetünk fel forinthitelt végig fix törlesztővel, mint annak idején egy gyorsan változó devizahitelt.

Egy dolog biztos, hogy a változó helyett a biztonságot szem előtt tartva érdemes fix hitelt választani. És, ha lehetőségünk van rá, akkor azon belül is minél hosszabbra nyújtsuk a „biztosítási időt”, vagyis a kamatperiódust. Egyelőre a 3 és 5 éves fix hitelek tekinthetők slágerterméknek, de minket ne ez foglalkoztasson, hanem az, hogy a saját élethelyzetünknek leginkább megfelelő hitelt válasszuk ki a palettáról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés