Ennyit fizetsz egy devizaszámláért

Ennyit fizetsz egy devizaszámláért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-21 Frissítve: 2020-09-02
 

Az utóbbi időben mind gyakrabban fordul elő, hogy turistaként vagy céges ügyben külföldre megy hazánk fia, vagy egy-egy nemzetközi aukciós oldalon, webáruházban vásárol magának. Mindkét esetben devizára van szükségünk, hogy fizetni tudjunk, ezért utánajártunk, hogy milyen főbb költségekkel szükséges számolnunk egy devizaszámla esetén.

Először is érdemes eldönteni, hogy valóban szükségünk van-e devizaszámlára, vagy csak devizában felmerülő ad hoc költségeinket szeretnénk így kifizetni. Ha egyszeri alkalommal veszünk valamit külföldről vagy épp a nyaralásra lefoglalt szállodai szoba árát szeretnénk ez egyszer átutalással fizetni, akkor nem biztos, hogy azonnal devizaszámlát kell nyitnunk. Erre megoldás lehet, hogy a forint számlánkról deviza-átutalást indítunk, vagy forint alapú kártyánkkal vásárolunk. Ilyen esetben bankunk váltja át az összeget devizára, ami legtöbbször kedvezőtlenebb, mint ha mi váltanánk át. (Korábbi cikkünk a kártyás vásárlásokról.)

Ráadásul a megbízásnak igen magas díja is lehet, ezt azonban csökkenthetjük, ha speciális a külföldi, deviza utalásokra igen előnyös konstrukciót választunk. Ehhez azonban ki kell lépnünk a magyar bankok által kínált keretek közül.

Más a helyzet, ha rendszeresen vásárolunk devizában, gyakran utazunk külföldre, esetleg a fizetésünket nem forintban kapjuk. Így érdemes lehet egy devizaszámlát fenntartani. Az alábbi táblázatból megtudhatjuk, hogy melyik banknál milyen számlavezetési költségre és átutalási díjra számíthatunk.

Devizaszámlák főbb költségei

A  bankok többsége euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és angol fontban vezet bankszámlát. Ettől eltér az AXA Bank, ami egyáltalán nem vezet devizaszámlát, így devizát sem tud utalni. Deviza utalás fogadása esetén pedig igen borsos tételt számít fel (0,06% min: 2000 Ft max: 10000 Ft). Viszont akad olyan bank, ami a fenti négy devizánál több devizában is vezet számlát. Ezek közül is kiemelkedik OTP és Volksbank, hiszen itt 12 és 15 devizából választhatjuk ki, ami nekünk szükséges.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy van olyan devizaszámla, ami ugyanúgy működik, mint egy normál folyószámla (például csoportos beszedési megbízást is meg lehet adni). De létezik olyan devizaszámla is, amivel csak utalásokat lehet fogadni, és indítani. Ez utóbbi nem biztos, hogy megfelelő, ha devizában kapjuk a fizetésünket és egyáltalán nem szeretnénk forint számlával rendelkezni.

Általában a valuta pénztári befizetése, vagy beérkező utalás jóváírása díjtalan, de találtunk erre is kivételeket a fentebb említett AXA Bankon kívül is. Ilyen például a Budapest Bank és a Volksbank. Viszont sok esetben a valuta felvétel drágább, mint a forint készpénzé.

Összefoglalva elmondhatjuk, ha csak ritkán van szükségünk devizautalásra, vagy ritkán vásárolunk külföldön a kártyánkkal, akkor nem valószínű, hogy megéri fenntartani egy devizaszámlát. Viszont ha rendszeresen utalunk külföldre, esetleg devizában kapjuk a fizetésünket, vagy sűrűn vagyunk külföldön, akkor már megérheti a többlet költséget egy devizaszámla. Ám érdemes itt is résen lenni, mert komoly különbségek adódnak a költségekben bankonként.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés